My předstíráme, že vás platíme, vy předstíráte, že pracujete

25.09.2013 | , Finance.cz
STUDENT


Prezenční doktorandi. Studenti, kteří si místo nástupu do práce vybrali vědu a musí proto vyžít se skromným měsíčním stipendiem. Vlastní byt nebo založení rodiny zpravidla nepřipadá v úvahu. Dojde po předčasných volbách ke změně?

Výše doktorandského stipendia se pohybuje zhruba mezi 6000 až 8000 Kč. Vyžít se z toho téměř nedá. Přitom na vědeckou dráhu by se teoreticky měli vydat ti nejlepší absolventi magisterského studia, protože právě oni budou jednou vzdělávat další generace studentů. Některé politické strany plánují změnu. Jiné, jak už to bývá, nikoli.

TOP 09 určí prioritní obory

Anna Putnová z TOP 09 se domnívá, že by doktorandská stipendia měla být na úrovni asistentů vysokých škol. „Chceme přehodnotit systém sociálních stipendií, aby nedostatek financí nebyl pro studenty bariérou pro vzdělání ani v pokračování ke vzdělání. Vybrané prioritní obory by měly být díky normativu natolik silné, aby umožnily nejlepším studentům vyšší prospěchové stipendium.“ Napomoci by tomu měl prý i „zákon o finanční podpoře vysokoškoláků“.

Připomeňme si, že zákon o finanční pomoci studentům, který v uplynulém volebním období připravovalo ministerstvo školství, byl zaměřen zejména na zavedení půjček a sklidil výraznou kritiku ze strany studentů. Odpůrci ho dokonce nazývali jako „zákon o finanční pomoci studentů“.

Zelení a Svobodní nejsou pro zvyšování příspěvků státu na doktorandská stipendia

Stávající podporu doktorandů by neměnila Strana zelených. „V zahraničí nárokové doktorandské stipendium všem studujícím většinou vypláceno není, zato tam ale funguje rozsáhlý systém stipendií soukromých, veřejných, církevních či politických nadací, které několikaletá stipendia kvalitním doktorandům udělují. V českém prostředí takové nadace a stipendia ‚na život‘ ve větší míře postrádáme, doktorandi ale mohou čerpat podporu na výzkum z univerzitních a jiných grantových prostředků,“ uvedl Pavel Himl argumenty Zelených.

Otázkou zůstává, jestli se praxí blíže neidentifikovaného zahraničí řídit i v České republice.

Petr Mach, předseda Svobodných, strany, která odmítá financování škol státem úplně, by nechal otázku výše stipendií plně v kompetenci vysokých škol. „Pakliže by škola dokázala získat potřebné příjmy z vědecké činnosti nebo ze školného, mohla by nabídnout doktorandům vyšší stipendium.“

Piráti a komunisté nejsou spokojeni

Do nejostřejší kritiky současného stavu se pustil místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík: „Hlavní problém doktorského studia zvláště na humanitních oborech vidím v tom, že platí téměř předlistopadové: „My předstíráme, že vás platíme a vy předstíráte, že pracujete“.

Doktorandi sice nemohou ze svého stipendia vyžít, ale na druhou stranu se zase nemusí předřít, zvláště pokud nechtějí. Navíc jsou známé i případy, kdy se doktorand nechá přijmout na několik oborů současně a potom si může přijít na slušné peníze, přičemž často nemusí za jeden až dva semestry předvést žádný výkon. Osobně podporuji především zlepšení podmínek pro doktorandy, kteří se chtějí vědě věnovat na plný úvazek.“

ČŤETE TAKÉ: Školné nezavedeme, tvrdí strany s nejvyššími předvolebními preferencemi

Konkrétní návrh na zlepšení této situace zatím Česká pirátská strana nenabídla, obecně ale prosazuje formu studia, kdy si může student uzpůsobovat rozvrh podle svých potřeb a přístup ke studiu mají lidé s největším talentem, nezávisle na tom, jak jsou na tom finančně.

Podle komunistů došlo od roku 2010 ke zlepšení stavu části doktorandů. Další postup navrhují prostřednictvím změny právní úpravy, která by umožnila studentské výhody doktorandům, nebo změny výše stipendia: „Aby se doktorandi mohli naplno věnovat svému studiu, je potřeba jim samozřejmě zajistit i finanční prostředky. Stále víc studentů je z tohoto důvodu nuceno si zařizovat brigády, kde přes týden pracují mnohdy na úkor studia.“

ANO změní financování škol komplexně

ANO nechce omezovat rozhodování uvnitř škol, nicméně hodlá upravit financování vysokých škol tak, aby se jim vyplácelo mít dobré doktorské studenty, kteří v konečném čase studia absolvují a kteří se věnují studiu, nikoli přivýdělkům. „Vedle toho chceme posílit kvalitativní faktory tak, aby beztrestně neprocházela praxe věčných studentů poněkolikáté zkoušejících využívat systém, ale bez výsledku,“ řekl Jiří Zlatuška, bývalý senátor a rektor Masarykovy univerzity, který je na kandidátní listině kupodivu až na třetím místě. „Rádi bychom podpořili i model takzvaných sandwichových studií, který by do podpory doktorských studentů mohl z části zapojit i privátní prostředky.“

ČSSD se konkrétně k tomuto článku nevyjádřila. Ani ve volebním programu se doktorskými studenty nezabývá. V roce 2007 se snažila omezit pedagogickou činnost doktorandů na maximálně dvě hodiny týdně. Kritizovala i výši stipendií s argumentem, že jde o vykořisťování.

Zájem o problematiku postavení doktorandů neprojevila ani ODS, za kterou kandiduje bývalý ministr školství a rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala, ani SPOZ s bývalým ministrem školství Eduardem Zemanem.

Autor článku

Helena Zrůstová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT