Letos maturujete či státnicujete? Kdy si musíte začít platit zdravotní pojištění?

07.06.2022 | , Finance.cz
STUDENT


S čerstvým maturitním vysvědčením nebo inženýrským titulem v kapse jste se naposledy ohlédli za budovou školy a vykročili směrem novému životu. A pak vám to teprve došlo. Už nejste studenti a budete se o sebe muset postarat sami.

Jako studentům vám stát například platil zdravotní pojištění, sociální pojištění jste platili pouze z brigád nebo pracovního úvazku, navíc jste při práci mohli uplatnit slevu na studenta. Teď jste ale dostudovali, takže většina výhod končí. Pokud nepracujete, tak si budete muset začít platit zdravotní pojištění, sociální pojištění platit nemusíte, pokud jste nezaměstnaní. Můžete se také přihlásit na úřad práce nebo si najít brigádu. Víte ale, od kdy si musíte platit zdravotní pojištění, a co dělat, když odjíždíte do zahraničí?

Kdy za vás stát přestává platit zdravotní pojištění?

Sociální pojištění není nutné platit, pokud nevykonáváte pracovní činnost, ze které vzniká povinnost sociální pojištění platit. Ale se zdravotním pojištěním to tak není. To musíte zaplatit vždy. Jinak na vás vaše zdravotní pojišťovna přijde a spočítá vám pořádné penále. Během studia za vás zdravotní pojištění platí stát. Kdy se to změní?

  • Při ukončení střední školy máte čas až do konce prázdnin, během července a srpna za vás platí pojištění stát.
  • Při ukončení vysoké školy máte času méně, stát přestává platit měsíc po ukončení školy, tedy měsíc po složení státní závěrečné zkoušky. Přičemž se vždy počítá i jen kousek měsíce jako celý měsíc. Pokud jste skládali státnice v půlce června, tak stát za vás zdravotní pojištění zaplatí až do konce července.
  • Pokud pokračujete ve studiu, tedy po střední jdete na vysokou, nebo s bakalářským titulem pokračujete na magistra, a pokud vám ještě nebylo 26 let, tak si zdravotní pojištění přes prázdniny také nemusíte platit, zůstáváte stále státním pojištěncem. Jen se nezapomeňte zapsat podle termínu školy včas do nového studia!
  • Pokud jste školu nedokončili a studium vám bylo ukončeno z jakýchkoliv důvodů kromě získání titulu, tak máte povinnost se registrovat na zdravotní pojišťovně do 8 dnů a musíte si platit zdravotní pojištění okamžitě po vyhození ze školy, tedy hned v měsíci, který následuje po měsíci, kdy jste byli vyhozeni.
  • Pokud jste oslavili 26. narozeniny (případně 28. narozeniny a studujete v denním doktorském studiu), tak si musíte zdravotní pojištění začít platit hned následující měsíc.

Tip: Za koho stát platí zdravotní pojištění a jak si platit jako OBZP

Jak si platit zdravotní, když pracuji?

Pokud jste při studiu pracovali, tak zaměstnavatel za vás odváděl i zdravotní pojištění. Jestliže v práci pokračujete a pobíráte větší než minimální mzdu, tak ukončením studia se nic nemění a zdravotní pojištění vám bude dále strháváno z platu. Nic doplácet nemusíte. Ukončení studia by studenti měli pouze nahlásit na personálním a účetním oddělení, často to lze řešit přes přímého nadřízeného.

Pokud máte plat menší než minimální, tak vám zaměstnavatel začne strhávat zdravotní pojištění až do výše 2 187 Kč, což je minimální zdravotní pojištění, které musí být zaplaceno vždy. Zaměstnavatel bude dále strhávat zdravotní i sociální pojištění z platu, akorát to bude více, protože už nejste státním pojištěncem.

Stejně tak pokud hned po skončení studia nastupujete na plný úvazek do nové práce, tak si zdravotní pojištění sami platit nemusíte. Zdravotní pojištění vám bude strháváno z platu. Jen si dejte pozor, aby vám nevznikla mezi koncem studia a začátkem pracovního poměru mezera, kdy si musíte zaplatit zdravotní jako OBZP.

 

Jak a kdy se přihlásit na úřad práce?

Pokud po skončení studia práci sice hledáte, ale ještě nemáte, tak se jako čerstvý absolvent můžete jít přihlásit na úřad práce. Na podporu v nezaměstnanosti nárok nejspíš mít nebudete, ale úřad práce není jen pro vyplácení peněz. Pomůže vám najít novou práci, pomůže vám s případnou rekvalifikací a navíc za vás zaplatí zdravotní pojištění. Vzhledem k tomu, že státním pojištěncem zůstanete ještě měsíc po skončení školy, tak na úřad práce se můžete přihlásit až během srpna (po ukončení vysoké), nebo září (po ukončení střední).

V určitém rozsahu a za určitých podmínek se vám navíc doba na úřadu práce počítá jako náhradní doba pojištění pro účely důchodového systému.

Co si s sebou vzít na úřad práce:

  • občanský průkaz,
  • doklad o ukončeném vzdělání (diplom nebo maturitní vysvědčení nebo výuční list),
  • případně zápočtové listy, pokud jste během studia pracovali,
  • potvrzení od lékaře o zdravotním omezení v souvislosti s prací.

Budete mít nárok na podporu?

Na podporu v nezaměstnanosti budete mít nárok, pokud jste byli účastníky sociálního pojištění alespoň 12 měsíců v posledních dvou letech. Tato doba nemusí být souvislá, stačí například pracovat půl roku, pak rok studovat a pak dalšího půl roku opět pracovat. Dávejte si ale pozor, na jaké pracovní smlouvy jste pracovali. Musíte z vaší mzdy platit sociální pojištění, takže pokud jste například pracovali pouze na DPP nebo DPČ do limitu, tak na podporu v nezaměstnanosti nárok mít nebudete.

Jak platit zdravotní pojištění, když začnete podnikat?

Pokud máte nadějný podnikatelský plán, tak směle do toho. Jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) budete potřebovat živnostenský list a také si budete muset platit minimální sociální a zdravotní pojištění. Musíte se zaregistrovat na místní správě sociálního zabezpečení a také na své zdravotní pojišťovně jako OSVČ okamžitě po vydání živnostenského listu. Poté jste také povinni za sebe začít platit jak sociální tak i zdravotní pojištění, a to formou povinných minimálních záloh.

Dopřát si poslední prázdniny?

Pokud jste se rozhodli, že práci začnete hledat až v září a užijete si naplno poslední prázdniny, tak se měsíc po skončení vysoké školy stáváte tzv. osobou bez zdanitelných příjmů a musíte si za sebe sami začít platit zdravotní pojištění. Středoškolákům stát platí zdravotní pojištění ještě do konce prázdnin. Po ukončení vysoké školy se ale urychleně musíte nahlásit na vaši zdravotní pojišťovnu, nejpozději do osmi dnů od doby, kdy za vás stát přestává platit zdravotní pojištění. Jako OBZP sociální pojištění platit nemusíte.

Tip: ISIC karta možná přestala fungovat v menze a v rámci univerzity, ale na slevy a akce v obchodě vám bude platit ještě do konce vyznačeného data, nejčastěji do konce roku. Takže máte celého půl roku na to, abyste si užili levné vstupy do muzeí a dalších prázdninových atrakcí.

Konec školy a platba pojištění

Zdroj: Shutterstock

Když pojedete za dobrodružstvím

Mnoho studentů také místo trvalé práce nebo dalšího studia nebo případně registrace na úřadě práce volí možnost získání zkušeností v zahraničí. A vyrazí do zahraničí pracovat. Zlepší si jazykové znalosti a rozšíří kvalifikaci. Musí stále platit zdravotní a sociální pojištění?

V rámci EU se zdravotní a sociální pojištění platí z vyplácené mzdy, tedy z vaší zahraniční pracovní smlouvy podle místních podmínek. Sociální pojištění můžete řešit až po skončení zaměstnání a návratu do České republiky. Pokud jde ale o zdravotní pojištění, tak je nutné se na své pojišťovně při odjezdu do zahraničí odhlásit. Pojišťovně pak musíte doložit, že zdravotní pojištění budete platit v jiné členské zemi. Jak důkaz stačí předložit například pracovní smlouvu.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 51 krát

Články ze sekce: STUDENT