Proč si nepůjčovat od rodiny a přátel? Důvodů je hned několik

03.08.2017 | , Hyperfinance.cz
SEO články


Dobré účty dělají dobré přátele. Nepůjčit - krátká nepříjemnost, půjčit - dlouhá nenávist. Kamarády buďme, ale dluhy si plaťme. To je jen zlomek lidových mouder a přísloví, která se vztahují k půjčkám v rodině a mezi přáteli. Říká se, že pokud chcete zničit dlouho budované rodinné či přátelské vztahy, není lepšího způsobu, než si mezi sebou půjčit peníze.

Proč, když si přátele či rodina neúčtují úroky ani poplatky a půjčky u nich se tudíž stávají tak výhodné? Důvodů je rovnou několik. Sesumírovali jsme je pro vás do tohoto článku a doufáme, že po jeho přečtení si kamarádskou či rodinnou půjčku dvakrát rozmyslíte.

Důvod č. 1: „Zapomenuté“ půjčky

Na půjčky v rodině nebo mezi známými se velmi snadno a často zapomíná. A je úplně jedno, jestli zapomenete skutečně anebo zcela záměrně. Zkrátka a jednoduše přítel, který vám peníze půjčil, na jejich vrácení může čekat několik dlouhých týdnů, měsíců, ale i let. Často mu bude samotnému trapné se o splátky připomínat a tak se může stát, že dluh zapadne. Kromě něj však zanikne i vaše přátelství. Přítel se totiž nebude chtít podruhé spálit. A udržovat vztahy s někým, kdo neplní sliby?

Důvod č. 2: Poskytnutí půjčky není povinnost

Spousta osob, které mají s půjčkami bohaté zkušenosti, bere peněžní pomoc od rodiny nebo přátel jako samozřejmost. Půjčit ale osobě v nouzi je projevem dobré vůli nikoli zákonnou povinností a to si mnoho žadatelů o půjčku neuvědomuje. Pokud je tudíž rodinný příslušník nebo přítel odmítne, mají mu to za zlé. V tom lepším případě přestanou s danou osobou komunikovat, v tom horším na ni začnou vyvíjet psychický nátlak, kterému zvládne odolat jen málokdo. V drtivé většině případů ale i takové přátelství končí rozpadem.

Důvod č. 3: Přítel může kvůli vám přijít o všechno

Jste-li v situaci, kdy nedosáhnete ani na nebankovní půjčky bez registru, které patří do skupin úvěrů pro problémové klienty, budete pravděpodobně shánět peníze u známých nebo přátel. Ti asi kvůli vaší půjčce nebudou prověřovat registry, což je ale může ve finále přijít pěkně draho. Pokud totiž půjčí peníze osobě, která má problém s jejich splácením, nelze očekávat, že v rámci jejich vzájemného přátelství to bude jinak. V lepším případě přijdou o zapůjčené finance, v tom horším se stanou ručitelem kamaráda, a pokud společnost nedokáže vymoci peníze od něj, dluh automaticky přejde na jeho kamaráda, který může v krajním případě přijít o střechu nad hlavou.

Jak situaci řešit?

Jestliže vám nepůjčí v bance, zkuste své štěstí u některé z nebankovních společností, které nabízejí třeba půjčky ihned na účet. Veškeré záležitosti vyřídíte online a peníze můžete obdržet v opravdu rekordním čase. Stojíte-li na pomyslné opačné straně barikády, sepište s přítelem smlouvu se všemi zákonnými náležitostmi. Objevit by se v ní měla zapůjčená částka a termín splatnosti, popřípadě sankce za jeho nedodržení. Vždy ale mějte na paměti, že půjčka v rodině či mezi známými vás může stát víc než jen pár tisícovek…

Nejlepší je prevence

Nejlepším řešením je každopádně vědět vykrýt své výdaje ze svých příjmů. Ne vždy je nutné kupovat drahé věci v časové tísni. Nechte si vždy čas na zhodnocení a srovnání cen. Několik průzkumy ukazují, že lidé nejvíce peněz utrácejí právě na potraviny. Nezapomeňte si prohlédnout akce více řetězců (např. Lidl leták, Kaufland leták , Tesco leták,..) a kupujte raději cenově zvýhodněné potraviny. Dbejte na to, abyste měli vždy ve váčku alespoň malou měsíční rezervu!

Autor článku

reklama  

Články ze sekce: SEO články