Kdy musí student odevzdat daňové přiznání?

26.03.2021 | , Finance.cz
STUDENT


Jste student, ke škole si přivyděláváte a nevíte, jestli je vaší povinností podat daňové přiznání? Pojďte se s námi podívat na výčet, kdy zkrátka musíte.

Studenti si u střední nebo vysoké školy zpravidla přivydělávají prostřednictvím brigády. Daňové přiznání poté řešit takřka vůbec nemusejí, neboť za ně roční zúčtování daně provede zaměstnavatel. Přesto ale můžou nastat situace, kdy pro ně bude přiznání k dani povinné. Kdy a proč?

  1. Dvě brigády u studenta
  2. Od jakého výdělku se u DPP a DPČ odvádí pojistné?
  3. Brigáda jako vedlejší činnost
  4. Přivýdělek příjmem z pronájmu
  5. Pozor na ostatní zdanitelné příjmy
  6. Kdy se studentovi vyplatí podat daňové přiznání

Dvě brigády u studenta

Pokud student během roku 2020 pracoval pro dva zaměstnavatele na DPP či DPČ nad limit současně, je pro něj podání daňového přiznání povinné, stejně jako pro každého pracujícího, který má příjmy ze dvou či více zaměstnání souběžně a je mu odváděná ze dvou či více příjmů záloha na daň. Jestliže jste navíc podepsali růžový formulář s prohlášením, získali jste slevu na dani, a díky studiu máte nárok i na slevu na studenta. U druhého zaměstnavatele už ale podepsat prohlášení nemůžete, což znamená, že vám bude z příjmu stržena 15% srážková daň.

Nechte si proto vystavit od obou či více zaměstnavatelů potvrzení o příjmech ze závislé činnosti, podejte přiznání a nechte si vrátit daňový přeplatek.

TIP: Vše o slevě na studenta

Od jakého výdělku se u DPP a DPČ odvádí pojistné?

 

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)

Dohoda o provedení práce (DPP)

Pojistné

Od 3 000 Kč/měsíc v roce 2020,

od 3 500 Kč/měsíc v roce 2021

Od 10 001 Kč/měsíc

Odpracovaná doba

Max. 20 hodin/týden

Max. 300 hodin/rok

 

Přečtěte si také: Práce na dohodu - DPP a DPČ

Brigáda jako vedlejší činnost

Pracovat na HPP při studiu je neobvyklé a zpravidla se ani moc nevyplácí. Pokud není možnost DPP nebo DPČ, studenti obvykle volí práci na živnostenský list, v tomto případě tedy na vedlejší činnost ke studiu. Výhodné je to hlavně kvůli pojištění. Za studenta do 26 let totiž platí zdravotní pojištění stát, a proto první rok podnikání nemusí odvádět žádné zálohy. Případné další roky pak bude student zálohy hradit podle skutečně dosaženého příjmu.

U sociálního pojištění je to podobné. První rok podnikání student u vedlejší činnosti platit zálohy nemusí. Rozdíl je zde ale v tom, že pokud jeho příjmy po odpočtu výdajů nepřekročí rozhodnou částku, student na sociální pojištění nic odvádět nemusí. Jestliže pak rozhodnou částku překročí, bude mít povinnost odvádět státu minimální zálohy.

  • Rozhodná částka u vedlejší činnosti za rok 2020 – 83 603 Kč. U příjmů za rok 2021 to pak bude 85 058 Kč.

Ani v tomto případě jej přiznání k dani nemine, jelikož je povinné pro každého, kdo vykonává samostatně výdělečnou činnost. Povinností pro vás navíc bude i odevzdání přehledu o příjmech a výdajích na zdravotní pojišťovnu a sociální správu. Případné přeplatky vám budou vráceny, nedoplatky budete muset uhradit.

Pracující student a daňové přiznání za rok 2020
Zdroj: Shutterstock

Přivýdělek příjmem z pronájmu

Zdědili jste po rodině byt či dům, který alespoň z části pronajímáte, a to např. dalším studentům? Pak je pro vás opět daňové přiznání povinné. Pokud to navíc není váš jediný příjem, zase budete k vyplnění potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech od jednoho či více zaměstnavatelů. 

Nezapomeňte na: daň z nemovitých věcí, která se platí každý rok do konce května.

Pozor na ostatní zdanitelné příjmy

Nebývají u studentů moc obvyklé, ale zcela jistě budou existovat i vyjímky, které potvrzují pravidlo. Mezi ostatní zdanitelné příjmy proto můžeme zařadit:

  • příjmy z pronájmu kapitálového majetku,
  • dary neosvobozené od daně,
  • prodej nemovitosti, která není osvobozena od daně,
  • prodej cenných papíru,
  • úroky na podnikatelských účtech.
  • Jaké příjmy se nedaní?

Kdy je výhodné, aby student podal daňové přiznání?

Existují případy, kdy student či pouze brigádník není povinen podat daňové přiznání, ale přesto by mu přineslo řadu výhod, jako je např. vratka daně.

Jednou z takových situací je, pokud student nepracoval celý rok, ale třeba jen půl roku. Zaměstnavatel na něj totiž uplatnil slevu na poplatníka a zároveň i slevu na studenta. Tu poté student obdržel pouze za odpracované měsíce, sleva na poplatníka mu ovšem náleží za celý rok. Pokud tedy podá přiznání, obdrží daňovou vratku.

Podobně ,,vydělat“ pak mohou i ti, jejichž příjem z DPP byl do 10 001 Kč, ale prohlášení k dani nepodepsali. Zaměstnavatel pak z jejich výdělku odváděl srážkovou daň. S daňovým přiznáním jim pak bude alespoň část vrácena.

Pozor: Vratka daně není automatická, resp. nikdo vám nic nevrátí, když se sami neozvete. Pokud vám vyjde přeplatek na dani, musíte o jeho vrácení zažádat. Žádost pak také najdete ve formuláři daňového přiznání.

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: STUDENT