Jak napsat rychle svoji bakalářku či diplomku?

07.05.2019 | , Finance.cz
STUDENT


Psaní bakalářské či diplomové práce je náročné a zdá se vám, že tím trávíte své mládí. Jak na její rychlé dokončení? Čemu se vyhnout? A kdo vám pomůže?

Také se při psaní závěrečné práce vyznáte lépe ve Hře o trůny než Jon Snow, znáte všechny teorie, jak skončí Teorie ("Big bang"), místo času s vaší rodinou jej trávíte se žlutou rodinkou, vaší nejlepší přátelé jsou Chandler s Joeym a na.vedoucího byste nejraději poslali Zaklínače? Tak nebojte, nejste v tom sami. Jak napsat rychle a efektivně vaši závěrečnou práci?

  1. Cíl a harmonogram
  2. Dobré nápady si zapisujte
  3. Odpojte se od internetu
  4. Pište, pište, pište!
  5. Ve dvou se to lépe táhne
  6. Změna místa prospěje
  7. Nestresovat, netrestat a nenervovat
  8. Odměna za každý úkol
  9. Nechte práci uležet

Také si při psaní závěrečné práce připadáte ztraceně?

Psaní diplomky či bakalářky není lehké

Zdroj: Shutterstock

1. Stanovte si cíle a harmonogram

Nejdříve si stanovte cíle, které chcete ve své závěrečné práci dosáhnout. Následně si stanovte, co je třeba ke splnění těchto cílu udělat (metodiku). Následně si vezměte do ruky diář či telefon a připravte si harmonogram. Můžete k tomu využít i nějakou aplikaci, jenž vás provede celým psaním a zbývajícími úkoly.

Harmonogram sestavte tak, abyste měli vždy jasně vymezené, do kdy a jakou práci musíte udělat. Pro jistotu si nechte mezi jednotlivými úkoly a cíli místo na odpočinek či dodělání daného úkolu.

2. Blok proti zapomínání

Vše, co vás napadne, si pečlivě poznamenejte, v hlavě toho člověk moc neudrží a i dobrý nápad rychle zapomeneme. Mějte bloček vždy po ruce, protože v autě, MHD či na toaletě člověka napadají ty nejlepší věci.

3. Bez kabelu - odpojte od internetu

Snažte se při psaní vyhýbat internetu, takže odpojte počítač i mobilní telefon, jen jak to jde. Samozřejmě při psaní často musíte dohledávat řadu informací, proto nejde toto omezení aplikovat stále. Ale dopředu si vyhledejte a uložte zdroje, které budou při psaní třeba a následně si vymezte čas bez připojení na internet, kdy budete čistě psát.

Rovněž omezte sociální sítě, které jsou většinou zabijákem kreativity.

Co je prokrastinace?

Prokrastinace je chorobné odkládání plnění úkolů. Brzy u prokrastinátorů nastoupí pocit deprese, zoufalství. A i přes vnitřní boj nedokážou svoji práci zvládnout. Nutná je pevná vůle, kterou lze tréninkem vylepšit. K prokrastinaci jsou náchylnější inteligentní a kreativní lidé, kteří si dovedou odsunutí cílů odůvodnit.

4. Pište, pište, pište! Čtěte, čtěte, čtěte!

Nejdříve si pročtěte různé podpůrné materiály k tématu, které zpracováváte (články, knihy). S tím vám většinou pomůže vedoucí, ale vaší aktivitě se meze nekladou.

Vůbec nejtěžší je se nakonec vůbec dokopat do psaní. Po napsání pár řádků už to půjde lépe, uvidíte. Zatněte zuby a pište, odvedená práce vás potom bude motivovat psát dál a dál.

Po napsání odstavce či stránky si ji poctivě po sobě přečtěte.

 

5. Ve dvou se to lépe táhne

Máte mezi spolužáky dobré přátele? Tak si dejte sraz ve studovně či knihovně a pracujte společně. Možná strávíte dost času klábosením, ale navzájem se uklidníte a odvedete více práce než o samotě doma, kde budete mít řadu lákadel. Navíc vám pomohou s řadou úkolů, kde váháte a vyhýbáte se rozhodnutí.

Do své závěrečné práce zapojte i svoji milovanou osobu, která vám může provést korekce a může vás motivovat.

6. Knihovna, domov, kancelář

Neudělejte si z vašeho pokoje, koleje či studijní knihovny kobku, která vás zahubí. Naopak měňte místa na psaní bakalářky či diplomky. Někomu ovšem vyhovuje být na jednom "psacím" místě, ale po čase se i oblíbené místo "přejí".


Čtěte také:

Kdy začít platit zdravotní a sociální pojištění po maturitě a státnicích?

Co všechno studentovi musí student platit, když dosáhne 26 let?

Kdy budete na vysoké škole platit poplatky za studium?


7. Nestresovat, netrestat a nenervovat

Pro mnohé je nejtěžší ovládnout emoce a při pomyšlení na závěrečnou práci chytá mnoho studentů koliku, migrénu a svalový třes v oblasti lýtek. Svět (ani váš, natož vedoucího) se rozhodně netočí kolem vaší závěrečné práce, takže se uklidněte, dýchejte a dejte se do práce.

Jestliže ani to nepomůže, tak se projděte (nejlépe v přírodě), kde si můžete urovnat myšlenky. Při procházce či jiné fyzické činnosti se vám vyplaví do těla endorfin, který vám pomůže zbavit se nervozity a stresu, který provází psaní závěrečné práce.

Stres je vlastně příprava na boj či útěk. V minulosti vás stres připravil na boj s mamutem nebo vlkem (či útěk před nimi). Vy se závěrečnou prací statečně bojujete (či utíkáte od ní), ale nehoníte mamuta či vlka (ani oni vás) a nevyvíjíte náročnou fyzickou činnost. Proto "zabijte mamuta" formou vycházky, běhu či cvičení. Běžte vyvenčit vašeho zdomestikovaného vlka, čímž zabijete dvě mouchy jednou ranou. Vedle fyzické činnosti se pomazlíte se svým chlupatým mazlíčkem a fyzický kontakt se psem má také "protistresový" efekt.

8. Odměna za každou stranu

Po každé straně, úkolu, výpočtu či nápadu se odměňte. Může jít o tabulku čokolády, jeden díl seriálu, večerní posezení s přáteli. Na tento aspekt mnoho studentů zapomíná (nebo se odměňuje za prokrastinaci). Také se pochvalte, většinou to nikdo jiný za vás neudělá.

9. Nechte ji uležet

Každý odstavec i stránku po dokončení nechte uležet alespoň na týden a potom si jej znovu projděte. Objevíte řadu chyb a jednotlivé odstavce nemusí nutně hladce navazovat na sebe. Dobré je si práci vytisknout a opravovat text na papíře, protože takovým způsobem uvidíte více chyb.

Přejeme hodně štěstí.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: STUDENT