Rozhovor: Education.cz pomáhá zájemcům se studiem v zahraničí

11.06.2019 | , Finance.cz
STUDENT


Chcete studovat v zahraničí na prestižních univerzitách? Projekt Education.cz pomáhá studentům dostat se na zahraniční vysoké školy. Co vám může nabídnout?

Na naše otázky bude odpovídat Tomáš Jízdný, který je zakladatelem vzdělávací platformy Education.cz. Rád by se budováním strategických projektů zasadil o výraznější změnu ve školství.

Co Vás vedlo k založení společnosti Education.cz?

Už od dvaceti, kdy jsme s mým bývalým společníkem zakládali vzdělávací agenturu, se pohybuji v oblasti vzdělávání a má podle mě smysl iniciovat nové projekty, které se snaží o změnu školství a vzdělávání.

Education.cz jsem tak založil proto, abych mohl kvalitní vzdělávání na zahraničních univerzitách umožnit co nejširšímu okruhu lidí. Neznamená to, že chci šikovné lidi z Česka odvážet do zahraničí, kvalitní školy jsou bezesporu i u nás. Mnoho nadějných studentů, kteří by ale mohli studovat na prestižních školách, jako je Harvard nebo Columbia University, této šance nevyužijí. My jim chceme s celým procesem, od výběru školy až po koupi letenky, pomoct.

Věřím, že vybudováním strategických projektů je možné školství a přístup k němu změnit. Proto nepracuji jen na Education.cz, ale koupil jsem také teď v květnu Střední pedagogickou školu Futurum, v rámci platformy Rozjízdný podporuji množství dalších projektů, jako je například xFlow, VisitSchools nebo WeBite.

Studium v zahraničí - financování, jak se přihlásit na VŠ

Zdroj: Shutterstock

V čem spočívá Váš projekt EduTours?

EduTours reaguje na to, že velkou část rozhodovacího procesu při výběru vysoké školy tvoří přímá zkušenost s danou institucí. V Americe je zcela běžné, že rodiny objedou několik univerzit, seznámí se s prostředím, studenty apod. Tuto možnost chci dát i evropským studentům, kteří se tak už letos v létě budou moct, díky našim kontaktům, podívat na více než desítku prestižních amerických škol v NY a Bostonu.

Budou mít možnost se potkat s vyučujícími, studenty a vidět, jak škola reálně vypadá, aby se mohli správně rozhodnout. Tours pak budou probíhat i v dalších zemích, například také v Německu nebo Anglii.

Studenti, kteří se na srpnovou tour přihlásí, budou mít zajištěnou jak cestu, tak ubytování a nabitý harmonogram. Stihnou se podívat na 12 škol, a budou tak mít možnost jednotlivé kampusy i její obyvatele porovnat ještě předtím, než na některou z nich pošlou přihlášku. Jde o univerzity jako Boston University, Hofstra University, CUNY, TUFTS, NYU nebo už zmiňovaný Harvard.

Potřebu seznámit se s prostředím školy a získat neocenitelné informace už před podáním samotné přihlášky budeme ale řešit i pomocí moderních technologií, a to díky projektu Visit Schools, na kterém spolupracujeme s platformou Oktium. Propojíme studenty, kteří mají zájem studovat na zahraniční škole, se studenty, kteří tam již studují, aby mohli získat co nejvíce informací. Ušetříme tak peníze rodičům, kteří by jinak létali s dítětem z jedné univerzity na druhou, jako to často dělají Američané.

Z pohodlí domova si budou moct zjistit, co potřebují, a rozhodnout se, zda je daná škola tou správnou volbou. Volající pak ohodnotí studenty podle toho, jaké jim poskytli informace, a my je na základě toho finančně odměníme. Zároveň klientům poskytneme telefon na zástupce školy, kteří se starají o nábor. Jde o další variantu, jak se se školou spojit a získat o ní informace.

Je zájem studentů o zahraniční školy vysoký?

My v českých studentech vidíme potenciál, jinak bychom to nedělali, a tak chceme možnost mít zahraniční zkušenost otevřít co nejvíce lidem.

Každoročně se na zahraniční školy z České republiky hlásí tisíce studentů a mnoho z nich je také úspěšných. Některé ale odradí složitý proces, velké množství možností, které ve světě mají, nedostatek zkušeností se vzděláním za hranicemi nebo nedostatek financí. To jsou všechno překážky, které budeme pomáhat překonávat všem, kdo projeví o studium v zahraničí zájem.

Tomáš Jízdný - Education.cz studium v zahraničí

Vpravo Tomáš Jízdný se svým bratrem Davidem

Co nejčastěji brání studentům v tom, aby studovali v zahraničí?

Často je to právě nedostatek informací, mnozí z nich nemají přehled o tom, jaké možnosti mají a že je reálné jich využít. Může to být i odvaha a sebedůvěra, ale také finance. I takové překážky jsme ale připraveni řešit.

Důležité proto pro nás bylo uzavřít strategické partnerství s bankovními institucemi, abychom mohli studentům nabídnout řešení pro financování jejich studia. Úzce spolupracujeme s UnicreditBank nebo Komerční bankou. Situaci s financováním studia tak dokážeme řešit podle individuálních podmínek a potřeb jednotlivých studentů. Budeme pomáhat při podávání žádostí o stipendia, ale například také při hledání práce v místě studia.

Největší problém pro české studenty často představuje také jazyk. Když se něco učíte třináct let v češtině, může být těžké začít studovat vysokou školu v angličtině, zvlášť když univerzity očekávají, že se na ně student přihlásí připravený a neposkytují prostor pro postupnou integraci jako střední školy.

Naším cílem je studentům poradit s výběrem školy, vysvětlit a ukázat mu všechny alternativy, které má, a připravit ho na to, co pro přijetí na vysněnou školu bude muset udělat. Probereme s ním všechny možné varianty. Jsme připraveni řešit individuální situace a navrhnout možná řešení.

V čem si myslíte, že jsou zahraniční školy lepší než ty zdejší?

Nemyslím, že je potřeba je srovnávat. I u nás máme kvalitní školy, kde je možné získat dobré vzdělání. My se ale v rámci Education.cz soustředíme na zahraniční zkušenost, kterou považuji za velmi důležitou a formující.

Sám jsem v zahraničí nestudoval a bohužel mám pocit, že mi taková zahraniční zkušenost občas chybí, ale pomohl jsem ke studiu v Americe svému bratrovi Davidovi. Ten nedávno vysokou školu na Floridě dokončil a jak sám říká, otevřel se mu tím celý svět.

 

Studium v zahraničí musí být nákladné. Jak jej studenti mohou financovat?

Díky partnerství s bankovními institucemi jsme schopni pro jednotlivé studenty získat půjčky až v hodnotě milionu korun. Komerční banka bude ve spolupráci s Education.cz rozvíjet studentský úvěr Gaudeamus, který nabízí až 600 000 korun. Kromě toho je možné s nimi sjednat i takzvaný odložený úvěr až ve výši 150 000 korun nebo také zlaté studentské karty.

Druhým partnerem je pro nás Unicredit Bank, která s námi do spolupráce šla se zcela novým produktem. Tady mohou studenti dosáhnout až na jeden milion korun s výhodnými sazbami.

Možností jsou ale také stipendia, poradíme studentům, jak o ně žádat, a ukážeme jim, která škola nabízí jaké možnosti. Kromě toho budeme schopni situaci řešit také tak, že pomůžeme studentům sehnat přes univerzitu práci. Budou tam moct začít se splácením půjčky už během studia.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: STUDENT