Chcete být na trhu práce žádaným zbožím?

02.09.2019 | , Finance.cz
STUDENT


Být vzdělaný, mít praxi a umět cizí jazyk a být s tím vším dnes nezaměstnaný – to je hotový nesmysl. Po těchto lidech je velká sháňka a firmy se spíš potýkají s tím, že adeptům něco z uvedené trojice dovedností chybí.

Více než třetina pracovníků oddělení lidských zdrojů ve firmách si stěžuje, že lidi prostě nejsou. Vždycky jim něco z tria vzdělání, praxe nebo jazyka chybí. Pokud netoužíte být „z voleje“ šéfem firmy, pak prostě taky můžete začít tzv. od píky na nejnižších pozicích a chybějící dovednost dohnat. V opačném případě musíte vše uvedené mít.

Jak získat praxi?

Získat zkušenosti z oboru zas není tak těžké, jak to na první pohled vypadá. Během studia prostě absolvujete stáž. Podle odborníků by měla trvat nejméně půl roku, a pokud se uskuteční v zahraničí, tím lépe. A pokud jich bude víc, jen vám to na trhu práce přidá váhu. Jinak zkušenosti prostě nezískáte, a jestliže nechcete začínat s menším platem v suterénu podniku a pomalu se propracovávat ke špičce, jiná cesta není.

Podniky ale vycházejí „svým“ lidem vstříc, lépe řečeno, okolnosti je k tomu nutí. Například před pěti lety dokončilo vysokou školu 90 tisíc studentů. Loni to bylo o 20 tisíc méně.

Podniky proto chodí do vysokých škol a lákají k sobě studenty na stáže, brigády, nabízejí stipendia a benefity za to, že po státnicích vysokoškoláci nastoupí u nich. Pro firmy to má zřejmou výhodu, vychovají si své lid, pracovníky na míru. Zaměstnanec i firma budou hned po absolvování studia dobře vědět, co od sebe čekat.

Jak a kde získat praxi v oboru: stáže, rekvalifikační kurzy

Zdroj: Shutterstock

Nebojte se rekvalifikovat

Mnoho lidí je v současnosti z nějakých důvodů v zaměstnání nešťastných, ale některým rodiče, kteří byli zaměstnáni ještě v minulém režimu, radili, aby vydrželi, protože měnit místo není dobré. Tato umělá šablona platila za socialismu, kdy se tzv. fluktuace brala jako negativní jev. Důvod je zřejmý – komunisti lidi sledovali a bylo pro ně lepší, když příliš necestovali, neměnili místa a moc se nestýkali. Chtěli tak zamezit šíření záporných informací o režimu.

Dnes by to bylo nepředstavitelné. Jsou naopak známy příběhy, ve kterých se z učitelek staly producentky koření, z inženýrů kuchaři a z lékařů výrobci doplňků na motorky. Jsou úspěšní z jednoho důvodu – práce je baví. To může být cesta.

Pokud si věříte a máte dost sil, pusťte se do realizace svých snů. A nemusí se jednat jen o vysokoškoláky. Když se vám nelíbí pečení chleba, ale raději byste řídil kamion, rozhlédněte se. Můžete se také zeptat v personálních firmách. Určitě vám poradí a třeba vám i zajistí rekvalifikační kurz.

Když to z nějakých důvodů nepůjde, tak prostě začněte ve firmě na nižší pozici, získejte zkušenosti a časem se jistě dostanete tam, kam chcete. Zvlášť, když si ve firmě všimnou, že opravdu chcete něčeho dosáhnout a pracujete na víc než 100 %.

 

Šéf bez jazyka? Nemožné

V předchozích řádcích jsme si všimli praxe, vzdělání buď je, nebo se dá dohnat, v krajním případě jej mohou nahradit zkušenosti. Další nezbytností pro budoucího dobře zaměstnatelného vysokoškoláka je znalost alespoň jednoho světového jazyka.

V každých lidských zdrojích vám řeknou, že bez angličtiny to dnes skutečně už nejde. Poklud se dostanete na nějakou pozici, jistě budete jezdit za kolegy na jiná zahraniční pracoviště. Česky se s nimi dozajista nedomluvíte.

Jestliže se můžete pochlubit nějakým osvědčením nebo certifikátem a absolvování kurzu, je to hezké. Jenže pokud pak někomu nebudete rozumět ani slovo, tak certifikát necertifikát, asi to nebude růžová situace. Ve firmách se dnes totiž ani tak nehledí na nějaký diplom, ale klíčové je skutečně se plynule domluvit. Podle expertů z personálních firem je dnes angličtina samozřejmým vybavením pro dobře hodnocenou pozici, další jazyk je velmi ceněn.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: STUDENT