Složenka k dani z nemovitostí vám letos nemusí dorazit. Kde najdete platební údaje?

06.05.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Blíží se termín splatnosti daně z nemovitostí. Letos navíc velkému množství poplatníků nepřijde složenka. Dorazí v papírové podobě právě vám? A pokud ne, jak se dostanete k platebním údajům?

Naprostá většina daňových poplatníků nemá nikde uložené platební údaje pro platbu daně z nemovitostí. Spoléhá totiž na to, že jim každoročně dorazí složenka. Letos však nedorazí všem. Kdo ji marně očekává?

Do kdy zaplatit daň z nemovitostí?

Termín pro platbu daně z nemovitostí je vždy do 31. května. Osoby, u kterých je vypočtená daň vyšší než 5000 Kč, si mohou platbu rozdělit do dvou splátek s tím, že první polovinu uhradí do onoho 31. května a druhou polovinu do 30. listopadu.

Letošní rok se rozložení platby do dvou splátek bude týkat daleko více lidí, neboť došlo k navýšení daně z nemovitých věcí průměrně o 80 %.

Vypočítejte si výši vaší daně z nemovitostí

 

Nezapomínejte navíc, že daň z nemovitostí přiznáváte a hradíte finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu se daná nemovitost nachází, nikoliv tomu „finančáku“, pod který spadá vaše trvalé bydliště. Pokud tedy vlastníte více nemovitostí v různých krajích republiky, platby budete provádět za každou zvlášť příslušným úřadům.

Čtěte také: Stát plete bič na rodiče v domácnosti. Vyhnat do práce je má změna zdravotního pojištění

Platební údaje a pokyny k platbě daně z nemovitosti 2024

Zdroj: Depositphotos

Složenky už se rozesílají. Kdy vám dorazí?

Finanční správa na svých webových stránkách informovala, že složenky s platebními informacemi začala rozesílat od 24. dubna. Poslední odešle do první května. Dorazit by pak měly nejpozději do 24. května.

Složenku poté můžete uhradit na poště, nebo prostřednictvím bankovního převodu. K usnadnění platby vám poslouží QR kód, který je uveden na oddělitelné informační části poštovní poukázky. Dobré je vědět, že při úhradě online ušetříte, neboť placení daně prostřednictvím poštovní poukázky A je od 1. 1. 2023 zpoplatněno podle aktuálního ceníku České pošty. Při částce do 5000 Kč vyjde na 52 Kč, od částky 5001 Kč do 50 000 Kč je to 60 Kč. Za případných každých započatých 10 000 Kč si připlatíte 7 Kč navíc.

Čtěte také: Příspěvek na péči bude u nově přidaného stupně závislosti navýšen o necelých 8000 korun měsíčně

Složenka ale nedorazí každému. Komu dojdou platební údaje jinak?

Složenka s platebními údaji letos nedorazí fyzickým osobám a fyzickým osobám podnikajícím, které vlastní datovou schránku. Platební údaje jim totiž dojdou do ní, a to do první poloviny května 2024. Stejný postup bude uplatněn i u právnických osob, které vlastní datovou schránku. Ve všech případech platební pokyny dorazí touto cestou, pokud se tito poplatníci nepřihlásili k zasílání informací k platbě jiným způsobem.

Do 15. března 2024 se šlo totiž mj. přihlásit k zasílání k platebních pokynů pro úhradu daně z nemovitostí e-mailem. Pokud se ke službě poplatník přihlásil po tomto datu, platební údaje pro platbu daně mu tímto způsobem dorazí až příští rok. Těm, kteří se stihli přihlásit včas, by měly dorazit do první poloviny května.

 

Kdy vám nedorazí platební pokyny?

Platební údaje letos nedorazí těm, kteří jsou přihlášení k platbě daně prostřednictvím služby SIPO od České pošty. Pokud vám dorazí SIPO v listinné podobě, jednoduše s lístkem zajdete na poštu a vše uhradíte rovnou na přepážce. Po zaplacení vám bude potvrzený doklad vrácen.

Úhradu přes SIPO lze provést také v hotovosti u doručovatele, což stojí 32 Kč, nebo také jednorázovým příkazem k úhradě ve vaší bance na účet číslo 156080780/0300. Cena za tento způsob činí 18 Kč.

Vše lze uhradit také bezhotovostně z účtu vedeného u některé z bank v ČR. Své bance však budete muset dát svolení k inkasu SIPO. Peníze se automaticky strhnou stejně jako poplatek za tuto službu.

Čtěte také: Výpovědní doba a odpočinek se zkrátí, zkušební doba prodlouží. Co se ještě změní v zákoníku práce?

Kde najdu platební informace k platbě daně z nemovitostí?

Pokud vám nedorazí, nebo nenajdete platební údaje pro platbu daně z nemovitostí, čísla bankovních účtů finančních úřadů najdete na webu Finanční správy. Variabilní symbol bude rodné číslo fyzické osoby anebo IČO právnické osoby. Jako konstantní symbol uvedete 1148 při bezhotovostní platbě převodem z účtu anebo 1149 při platbě běžnou poštovní poukázkou.

Informace o nové výši daně naleznete v daňové informační schránce (DIS+) na portálu Finanční správy MOJE daně.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 92 krát

Články ze sekce: DANĚ