Státní maturity? Přijde na to…

07.09.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V polovině srpna vláda definitivně rozhodla – dlouho připravované státní maturity v letošním školním roce proběhnou. A budoucím maturantům pomalu začínají přibývat vrásky na čele, jako by v maturitním ročníku měli málo starostí.

Je tomu přesně rok, co studenti a budoucí maturanti denně surfovali na internetu a nedočkavě hledali aktuální článek o tom, že se státní maturity ruší nebo alespoň odsouvají. Někteří se dokonce účastnili demonstrací a zoufale se přidávali do nesčetného množství naprosto zbytečných skupin na facebooku. V novinách i v televizi se objevovaly více či méně radikální názory aktivních studentů, nedalo se však říci, že by někdo něco skutečně dokázal ovlivnit. Nakonec si všichni oddychli, změny se budou týkat až „těch dalších“. Je to tady, letos už jim to nikdo neodpáře.


Studenti: Státní maturity NE!


Studenti se teď dělí na dvě skupiny, jedno mají však všichni společné – státní maturity prostě NE! Jedni se změnám brání, protože mají dojem, že zkoušky nejsou dostatečně připravené, nikdo neví, co se s nimi bude dít a moudřejší nejsou v tomto ohledu ani učitelé. Obavy z nepříjemností jsou zde sice na místě, člověk se ale musí utěšit alespoň myšlenkou, že všichni jsou na tom stejně a učitelé budou při hodnocení shovívavější. Ti druzí jsou na tom o něco hůř, šušká se totiž, že nová verze maturit bude složitější a zkouškou rozhodně neprojde tolik lidí, co doposud.


Bude větší spravedlnost?


Tvůrci nového konceptu maturit slibují, mimo jiné, i větší spravedlivost. Spousty let se mladí gymnazisté i jejich rodiče rozčilují, že po čtyřech letech práce a svědomité přípravy mají zkoušku stejné úrovně jako lidé z učilišť, kteří sice studiem tráví o rok víc, nároky na ně kladené se však gymnáziím a středním odborným školám nemohou vyrovnat. Tento problém by měl nyní zmizet i díky dvěma úrovním obtížnosti, ze kterých si studenti vyberou – kdyby existovala pouze jedna, buď by ji jedni nezvládali, nebo by pro druhé byla příliš snadná (jednodušší variantu maturity pohodlně složí i nadaný žák deváté třídy základní školy). Řeší to ale náš problém? Jen částečně. Zatímco dříve se zaměstnavatel díval, kde jste maturitní zkoušku skládali a podle toho upřednostnil některé zájemce o zaměstnání, nyní uvidí na první pohled, jaká je úroveň znalostí uchazeče. Ale která z těch dvou je ta pravá, naše stará známá maturita?

Ministr školství Josef Dobeš (VV) slibuje, že jedna pětina žáků by u maturity neměla uspět vůbec. To sice zní jako dobrá satisfakce pro „nedoceněné“ gymnazisty, jak k tomu ale přijdou učni a méně nadaní studenti? Doposud nebylo složit maturitní zkoušky tak složité, odteď s tím budou někteří mít potíže a možná odejdou s prázdnou, přestože spousta horších žáků v předchozích letech maturitní vysvědčení získala bez větších potíží.


Těžko na cvičišti, lehko a bojišti...


Možná máte strach, že vzhledem k tomu, že nikdo neví, jak to na jaře 2011 bude probíhat, nikdo vám ani poradí. Zpracovaná maturitní témata, která se dědí po generace, jsou ve společné části maturity k ničemu a s přípravou nikdo ze starších a zkušených nepomůže. Na druhou stranu je pravda, že čím více obávaná zkouška se blíží a čím větší příprava jí předchází, tím snadnější a bezbolestnější je nakonec její průběh.

Státní maturity mají své odpůrce mezi studenty a učiteli, nesouhlas vyjadřuje i řada politiků v čele s panem prezidentem. Vzhledem k tomu, že už nová podoba zkoušek z dospělosti byla schválena, nemá cenu přemýšlet nad tím, zda je to dobře nebo ne. Všechno je jednou poprvé a letošní „pokusní králíci“ možná časem ocení zkušenost nabytou při cestě do neznáma.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT