Willetts: Přijímejte uchazeče podle jejich potenciálu, ne podle výsledků A-level

10.09.2010 | , Scio.cz
STUDENT


Britský ministr David Willetts chce posílit roli testů studijních předpokladů v přijímacím řízení na univerzity oproti výsledkům britských státních maturit.

Podle britského ministra pro vědu a vysoké školy Davida Willettse by měli být studenti ze slabého socioekonomického prostředí přijímáni na vysoké školy podle toho, jaké mají studijní předpoklady, nikoliv striktně podle výsledků zkoušky A-level (obdoba české maturity). Ministr tak chce posílit sociální mobilitu, což je téma v poslední době vládní agendou skloňované.

Davida Willetts v rozhovoru pro televizní stanici Sky News uvedl, že univerzity by měly hodnotit v přijímacím řízení kromě výsledků A-level také studijní potenciál uchazečů. „Tak to dělají univerzity po celém světě, tak to dělají univerzity v USA a tak to mohou dělat i univerzity naše,“ dodal.

Ministr tak reaguje na situaci, kdy prudce vzrostl počet přihlášek k univerzitnímu studiu a zároveň výsledky A-level řadu uchazečů diskvalifikovaly. Právě podíl úspěšných uchazečů o studium, kteří se nemohou opřít o dostatečné sociální zázemí, by zvýšily testy studijních předpokladů, kterými by mohli uchazeči nahradit nedostatečné výsledky v A-level. David Willetts poukazuje na příklad Guy’s, King’s and St Thomas‘ school of Medicine in London. Škola vybírá mezi uchazeči, kteří sice možná nedosáhli nejlepších výsledků v A-level, zato by ale mohli být dobrými doktory v jejích nemocnicích.

Podle informací britského deníku The Daily Mail by tento krok mohl vzbudit odpor uchazečů ze střední třídy, kteří často velmi tvrdě pracují na tom, aby si díky výsledkům v A-level zajistili místo na univerzitě.

Ministr kritizoval současný stav v tom, že profese v oblasti lékařství či práva jsou „v zásadě plné lidí z relativně malého počtu nejžádanějších univerzit“. Ministr prohlásil, že by chtěl, aby personální obsazení těchto profesí bylo různorodější.

Více informací najdete zde: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1305331/Higher-Education-minister-David-Willets-Take-students-potential-grades.html

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT