Uvažujete o studiu v zahraničí?

15.09.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V současné době existuje široká škála možností univerzitního studia za hranicemi České republiky. Jaké je to nejvhodnější pro vás a jak byste se na něj měli připravit?

Česká republika se účastní tzv. Boloňského procesu, který v roce 2010 vrcholí založením Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání. Díky jednotnému systému kreditů budou výrazně usnadněny přestupy mezi jednotlivými školami v jakékoli fázi vzdělávání a uznávání předmětů započtených na odlišné univerzitě. Celá EU by také měla mít systém třístupňového vysokoškolského vzdělání – tedy bakalářského, magisterského a doktorandského. Již od roku 2005 se také k univerzitním diplomům vydává Dodatek k diplomu v cizím jazyce, který usnadňuje jak další studium, tak uplatnění v mezinárodním prostředí.


Začněte s předstihem


Začít hledat školu pro zahraniční studium je ideální dva roky až rok a půl dopředu. Užitečným nástrojem pro vyhledávání vhodné školy je internetová stránka www.braintrack.com. Pokud využíváte stipendijní program, vybíráte si z partnerských škol, které vám najde vaše univerzita. Při využití stipendií MŠMT se ale předpokládá, že si školu najdete sami.


Znáte Erasmus?


Nejznámější stipendijní program je Erasmus. Jeho prostřednictvím můžete vyjet za studiem, nebo na odbornou stáž. Můžete jej využít od druhého ročníku VŠ výše. Seznam stipendií a škol můžete nalézt na webu www.naep.cz pod programem Erasmus. V zahraničí pak můžete strávit nejvýše dva roky.

Žádost o stipendium mimo tento program je možno zaslat do Akademické informační agentury pod Domem zahraničních služeb MŠMT. Konkrétní nabídka stipendií se dá nalézt na stránkách Agentury: www.zahranici-stipendium.cz.


Výměnný program CEEPUS


CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) je výměnný program univerzitních sítí v regionu střední Evropy. Přednost mají studenti zapojených univerzit, ale není to podmínkou. Zapojeny jsou Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko. CEEPUS je určen pro studenty od ukončeného druhého semestru a pro postgraduální studenty. Délka pobytu se pohybuje mezi třemi a deseti měsíci v případě bakalářského a magisterského studia a mezi třemi týdny a deseti měsíci u doktorandského studia. Více informací lze nalézt na webu Domu zahraničních služeb.


Další významné programy


Mezi další významné programy patří AKTION Česká republika, který umožňuje studijní a vědecké pobyty v Rakousku. Podrobnosti se můžete dozvědět opět u Domu zahraničních služeb.

Pokud chcete studovat v USA, jednou z nejlepších možností se dovědět více a získat stipendium je Komise J. W. Fulbrighta. Stipendia jsou určena nejen pro studenty, ale i vědce a pedagogy. Jinou možností, konkrétně pro roční pobyt v USA, je Stipendium Paula Robitscheka.

Informace o studiu v Německu můžete nalézt na stránkách DAAD (Německé akademické výměnné služby) a Česko-německého fondu budoucnosti, s nímž každoročně vyjede do zahraničí dvanáct přijatých uchazečů.

Do Maďarska, Polska a na Slovensko můžete vyjet s pomocí Mezinárodního Visegrádského fondu. Podmínkou je mít ukončené alespoň čtyři semestry bakalářského studia.

Pro studenty magisterských a doktorandských programů, kteří chtějí studovat v zahraničí, je tu i Open Society Fund. A pokud studujete umělecký obor, poskytnout stipendium či jinak pomoci mohou například Český hudební fond nebo od nadace Český fond umění.


Na co nezapomenout...


Ať už se chystáte využít jakýkoli program a jet do jakékoli země, je výhodou a někdy dokonce podmínkou mít jazykový certifikát. Užitečné je zkontrolovat déle předem možnosti ubytování (ačkoli často při poskytnutí stipendia máte zároveň nárok na ubytování na koleji), případného zaměstnání apod. Při žádosti o stipendium je také nutné dodržet všechny formální náležitosti konkrétní žádosti.

Studium v zahraničí je jedinečnou příležitostí získat užitečné kontakty, zlepšit své znalosti studovaného oboru i cizích jazyků, zvyknout si na pobyt v novém prostředí a mnohdy si i vytvořit nový náhled na předmět studia. Pokud o něm uvažujete, rozhodně není na škodu alespoň zkusit podat žádost. A pakliže to nevyjde napoprvé, může se zadařit i později. Možností je bezpočet.


  • V dalších článcích si v rámci seriálu článků o studiu v zahraničí představíme podrobněji jednotlivé programy...

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT