Mládež v pohybu - větší podpora pro mladé lidi v Evropě

15.09.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Pět milionů mladých Evropanů hledá práci, ale mnoho z nich nevyužije nabízejících se příležitostí, neboť jim chybí patřičná kvalifikace a zkušenosti. Evropská komise dnes zahajuje akci Mládež v pohybu, novou stěžejní iniciativu s cílem pomoci mladým lidem získat znalosti, dovednosti a zkušenosti, které potřebují k tomu, aby si našli první zaměstnání.

Iniciativa, která je součástí nové strategie EU Evropa 2020, navrhuje 28 klíčových opatření, jejichž cílem je zajistit, aby vzdělávání a odborná příprava odpovídaly potřebám mladých lidí, a povzbudit je k tomu, aby využívali grantů EU na studium nebo odbornou přípravu v jiné zemi. Tím se posílí zaměstnatelnost mladých lidí a zlepší se jejich přístup na trh práce.


Opatření, která dnes představujeme, jsou zaměřena na zvyšování kvality vzdělávání a odborné přípravy v Evropě tak, aby naši mladí lidé byli dostatečně připraveni na požadavky současného trhu práce,“ uvedla evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Androulla Vassiliou. „Chceme snížit počet osob, které předčasně ukončí školní docházku, a zvýšit podíl mladých lidí v terciárním vzdělávání, aby tito lidé mohli maximálně naplnit svůj potenciál. EU potřebuje ke svému budoucímu rozkvětu ještě více mladých lidí, kteří budou vysoce kvalifikovaní, vzdělaní a novátorští,“ dodala.

László Andor, evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začlenění, řekl: „Hledání práce se stává hlavním předmětem obav a starostí pro miliony mladých Evropanů. Iniciativa Mládež v pohybu bude znamenat nový impuls, který by na úrovni EU a na úrovni členských států měl zlepšit podporu pro mladé lidi, aby si mohli najít práci, vydělat si na živobytí a uskutečňovat své plány.

Komisařka Androulla Vassiliou se v pátek 17. září od 15 do 16 hodin zúčastní internetové diskuze o iniciativě Mládež v pohybu. Otázky v jakémkoli jazyce EU lze zasílat předem či během internetové diskuse na adresu: EAC-YOM@ec.europa.eu. Internetová diskuse bude přenášena živě na: http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/index.html. Iniciativa Mládež v pohybu bude propagována celoevropskou informační kampaní. Zvláštní zahajovací akce proběhnou 8. až 9. října v Budapešti v Maďarsku a 14. až 16. října v Bordeaux ve Francii.

Iniciativa Mládež v pohybu má za cíl do roku 2020 rozšířit možnosti mobility ve vzdělávání pro všechny mladé lidi v Evropě. Komise dnes zahájila veřejnou konzultaci o budoucnosti svých programů mobility pro období po roce 2013 (viz http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/consult/index_en.html).

Videozáznam interview s komisařkou Androullou Vassiliou a komisařem Lászlóem Andorem můžete nalézt zde: http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=details&prodid=17479&src=1.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT