Program Erasmus, nejznámější cesta ke studiu za hranicemi

22.09.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pokud chcete během studia na vysoké škole vycestovat do zahraničí na studijní či pracovní pobyt, je program Erasmus nejvýznamnějším a nejrozšířenějším způsobem. Nabízí široké možnosti pobytů téměř po celé Evropě.

Do programu je zapojena naprostá většina veřejných i soukromých vysokých škol a množství vyšších odborných škol, jejichž soupis je možno najít na stránkách Národní agentury pro evropské vzdělávací programy (NAEP). Tam naleznete také seznam zahraničních zapojených škol. Program platí pro státy EU, Švýcarsko, Norsko a Turecko (program Erasmus Mundus však nabízí i výjezdy do světa).


Musíte mít hotový "prvák"


Hlavní podmínkou pro zapojení studenta do programu je mít dostudovaný alespoň první ročník VŠ. S výběrem školy a délky pobytu by vám měli pomoci školní koordinátor programu Erasmus. Váš studijní či pracovní pobyt může být dlouhý tři až dvanáct měsíců. Můžete postupně využít obojí; maximální délka využívání stipendií Erasmu je dvacet čtyři měsíců. Na webu NAEP naleznete také výši stipendií v jednotlivých státech.


Nezbytné formality...


Při zapojení do programu budete potřebovat několik základních formulářů. Prvním je bilaterální smlouva mezi vaší školou a školou studijního/pracovního pobytu. Tuto smlouvu spolu uzavírají obě instituce; vy jako student uzavíráte s oběma školami tzv. studijní smlouvu, která specifikuje váš studijní plán. S vaší českou školou uzavřete finanční dohodu o výši poskytnutého stipendia.


A co po návratu?


Po návratu jsou potřeba ještě potvrzení o délce pobytu a potvrzení o vykonaných zkouškách, obojí stvrzené zahraniční školou. Měli byste také vyplnit závěrečnou zprávu, která se skládá ze základních údajů o vás, aktivit před výjezdem, průběhu studia, praktických otázek pobytu, financí a celkového hodnocení pobytu a případného komentáře koordinátora. Závěrečné zprávy zúčastněných studentů si pro získání přehledu o zemi výjezdu a průběhu programu můžete přečíst na webu NAEP.

Důležitým dokumentem je také Erasmus Charta Studenta, která obsahuje základní informace o vašich právech během stipendijního pobytu v zahraničí. Ukázky všech dokumentů a formuláře si můžete stáhnout a prohlédnout opět na webu NAEP.


Kdy mám začít?


Přijetí je většinou potřeba vyřizovat nejméně půl roku dopředu. V některých případech stačí i čtyři měsíce, někdy je nutných alespoň devět. Platí v zásadě, že čím dříve, tím lépe. Není od věci sehnat kontakt na studenty vašeho oboru, kteří už v rámci Erasmu vyjeli, a získat informace od nich. Potřebné kontakty můžete nalézt i ve zmiňovaných závěrečných zprávách.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT