Mladí reportéři proti chudobě - příležitost pro studenty žurnalitiky

23.09.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Evropská komise zahajuje soutěž s názvem Mladí reportéři proti chudobě. Soutěž Mladí reportéři proti chudobě, organizovaná ve spolupráci s Evropským novinářským centrem (European Journalism Centre), je iniciativa zaměřená na studenty žurnalistiky v členských státech EU.

Evropská komise vyzývá všechny studenty žurnalistiky v členských státech EU, aby jí zaslali příspěvek týkající se rozvojové pomoci. Na základě těchto příspěvků se pak vyberou studenti, kteří budou přinášet zpravodajství z Evropských dnů rozvojové pomoci, pořádaných v prosinci v Bruselu. Celkoví vítězové budou pozváni do Afriky na exkurzi do jedné z partnerských zemí Komise. Soutěž začíná v den, který je pro rozvojovou spolupráci klíčový – do roku 2015, tedy termínu pro dosažení rozvojových cílů tisíciletí, zbývá už jen 5 let a pozornost světa se soustřeďuje na summit OSN, který se má konat v New Yorku 20. až 22. září.

Jsem hrdý, že mohu v den zahájení zasedání o rozvojových cílech tisíciletí v New Yorku vyzvat všechny evropské studenty žurnalistiky, aby se zapojili do boje proti chudobě ve světě. Média musí hrát velmi významnou úlohu: zpravodajství má zásadní význam pro zvyšování povědomí, zmobilizování veřejnosti a zařazení rozvojové pomoci do politického programu. Slibuji si mnohé od tvořivých a aktivních mladých reportérů a přeji jim mnoho štěstí v soutěži,“ řekl evropský komisař pro rozvoj Andris Piebalgs.


Kdy to začne?


Soutěž Mladí reportéři proti chudobě, organizovaná ve spolupráci s Evropským novinářským centrem (European Journalism Centre), je iniciativa zaměřená na studenty žurnalistiky v členských státech EU a má za cíl zvýšit jejich zájem o otázky rozvojové pomoci. Od středy 20. září do 29. října mohou studenti žurnalistiky zasílat články nebo rozhlasové příspěvky o EU a rozvojové pomoci. Na základě svého příspěvků a přihlášky se 33 vybraných soutěžících bude moci účastnit workshopu během prosincových Evropských dnů rozvojové pomoci v Bruselu.


Co na vás čeká


Během workshopu budou studenti žurnalistiky živě přinášet zpravodajství ze Dnů rozvojové pomoci na internetových stránkách http://www.youngreporters.net/, které budou k tomu účelu zřízeny, a možná budou také zajišťovat zpravodajství pro celostátní a místní média ve svých zemích. Po posouzení kvality a originality vytvořených mediálních příspěvků budou moci účastníci vyhrát cenu v kategoriích nejlepší písemná reportáž, nejlepší rozhlasová reportáž a nejoriginálnější zpravodajství. Vítězné příspěvky vybere porota složená z novinářů a učitelů žurnalistiky z členských států EU. Hlavní cenou bude novinářská exkurze do jedné z delegací EU v Africe.


Hudbou proti chudobě – sesterská soutěž


Začátkem července Komise rovněž zahájila již druhý ročník sesterské soutěže Hudbou proti chudobě, v níž se mladí hudebníci v členských státech mohou vyjádřit k boji proti chudobě ve světě. Písně lze zasílat do 17. října, Mezinárodního dne za odstranění chudoby.


Základní data soutěže Mladí reportéři proti chudobě


  • 20. září: vyhlášení soutěže
  • 29. října: termín pro zaslání příspěvků a přihlášek
  • začátek listopadu: výběr účastníků workshopu pořádaného během Evropských dnů rozvojové pomoci
  • 4.–7. prosince: zpravodajský workshop v Bruselu věnovaný EDRP
  • 14. prosince: termín pro účastníky k předložení jejich nejlepších příspěvků
  • polovina ledna 2011: vyhlášení celkových vítězů

Autor článku

Lukáš Pololáník  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT