Státní maturity: začíná maturitní generálka

11.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Přípravy na letošní premiéru státních maturit vrcholí, budoucí maturanti už nové podobě zkoušek neuniknou. Co to ale znamená pro studenty, jejich učitele a daňové poplatníky?

Ministr školství Josef Dobeš (VV) slibuje, že v budoucnu nový model maturit ušetří státní kase miliardy korun. Úspory by se měly týkat především nákladů vysokých škol na přijímací zkoušky, státní maturity by mohly časem sloužit jako jedno ze zásadních kriterií při přijímání nových studentů. Dále se pak počítá s tím, že nová podoba zkoušek z dospělosti odradí méně nadané studenty a tím se počet maturantů sníží, což by nakonec mohlo vést i k rušení či slučování některých škol. Ministr Dobeš navíc s firmami zajišťujícími maturity domluvil slevu 62 milionů, sleva za celé čtyři roky (na které je smlouva podepsaná) by měla činit 215 milionů.


Nic není zadarmo


Jednotné zkoušky se, více či méně intenzivně, připravovaly celých 14 let a za tu dobu už daňové poplatníky stály 725 milionů. Podle premiéra Petra Nečase pak maturity každý rok spolknou přibližně 210 milionů korun, z čehož více než třetina připadne na odměny pro učitele středních škol, kteří se budou na zkouškách přímo podílet.


Jaké zkoušky čekají maturanty?


Nová maturita se bude skládat ze dvou částí – státní (společné pro všechny) a profilové (školní). V roce 2011 bude zkouška v tzv. náběhové fázi: 2 povinné a maximálně 3 nepovinné zkoušky ve společné části a 2-3 zkoušky v části školní (počet zkoušek určí ředitel školy) a maximálně 2 nepovinné. Ve státní části budou studenti skládat maturitu povinně z českého jazyka a literatury, cizího jazyka nebo matematiky; profilová část pak bude stejná jako doposud. U zkoušek nepovinných bude možnost vybrat si z následujících předmětů: český jazyk a literatura, cizí jazyk, matematika, občanský a společenskovědní základ, biologie, fyzika, chemie, dějepis, zeměpis, dějiny umění. V dalších letech se společná část upraví na 3 povinné zkoušky a to z českého jazyka a literatury, matematiky nebo cizího jazyka a informatiky nebo společenskovědního základu. Zbytek zůstane stejný jako v náběhové fázi z roku 2011.


Právě začíná Maturitní generálka


Příprava na maturitu začíná právě dnes, od 11. do 14. října bude probíhat tzv. Maturitní generálka (MAG´10), k níž se školy mohly přihlásit do poloviny května 2010. 113 škol, které této možnosti nevyužily, po schválení nové verze maturity dostalo možnost se ke generálce přihlásit dodatečně. MAG´10 je skvělou možností jak pro studenty, kteří zatím nevědí, kterou ze dvou obtížností zkoušky by si měli zvolit, tak pro učitele – budoucí maturitní komisaře, zadavatele zkoušek a hodnotitele písemných prací. Současně proběhne zkouška spolehlivosti systému organizačního a logistického zabezpečení.

Samotná zkouška bude probíhat od poloviny dubna do poloviny června, studenti si tak pobudou ve škole o něco déle, než jejich předchůdci v minulých letech. Jednotné zkušební schéma určí ministerstvo do 31. prosince školního roku, v němž se maturitní zkouška koná.

Přišel čas, kdy se přesvědčíme, zda roky příprav a miliony korun za něco stály a státní maturity budou krokem vpřed.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT