Relaxace je také součástí time managementu

12.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Poslední díl seriálu o time managementu je věnován relaxačním technikám, které mají v samotném programu dne svou nezastupitelnou úlohu. Jedině pokud si vyčleníte čas na odpočinek, můžete mít dost sil na učení a práci.

V seriálu Timemanagement ve studentském vydání jsme si už probrali vše potřebné a zbývá nám už jen poslední, avšak neméně důležité téma - relaxace či odpočinek.

První pravidlo, týkající se rozložení práce a odpočinku, se týká množství naplánovaného času. Neplánujte si více jak 60 % z celkového volného času. Budete tak mít dostatek času na nenadálé úkoly a hlavně dost času odpočívat.


Proč relaxovat


Relaxační techniky nejsou jen jóga a meditace. Existují i velmi krátkodobé techniky, které vám pomohou v momentech, kdy se potřebujete odpoutat od jednoho probému a soustředit se na jiný nebo které zmírní nervozitu před zkouškou. Můžete je také použít pro lepší usínání a zejména krátká meditace dokáže jednorázově nahradit spánek, které zejména ve zkouškovém období velmi chybí.

Stres má mnoho tělesných příčin. Vlivem vyplavování hormonů hypofýzy, nadledvin a štítné žlázy stoupá svalové napětí, zrychluje se dech i tep a dochází ke zvýšení krevního tlaku. Relaxační techniky tyto změny dokáží zvrátit a navrací tělo a mysl zpět do klidového stavu.


Krátkodobé relaxační techniky


Cvičení, při kterém si vědomě připomínáme stav těla a mysli, pomáhá uvolnit stres a nervozitu. V poloze, ve které zrovna jste zavřete oči a uvědomujte si jednotlivé části svého těla. Nenechte se vyrušovat jinými myšlenkami, myslete jen na své tělo. Uvědomujte si tlak na chodidla od země a pokud sedíte, tak i tlak židle na ostatní části těla. Vědomě prožívejte polohu hlavy a polohu rukou. Prozkoumejte, jak napjaté máte obličejové a čelistní svaly, zádové svaly, šíji, krk, ruce, nohy. Postupně projděte všechny svaly těla, je jedno zda zezdola nahoru, zeshora dolů nebo ze strany - ty napjaté uvolněte. Pak se soustřeďte na svůj dech. Snažte se dýchat pomalu a pravidelně a počkejte, až se dech ustálí. Koncentrujte se na tep svého srdce. Prozkoumejte chuť, kterou máte v ústech. Zvuky, které kolem slyšíte. Nakonec otevřete oči a prozkoumejte svoje okolí.

Druhou technikou je tzv. progresivní relaxace. Při té postupně napínáte a uvolňujete všechny svaly ve svém těle. S nádechem sval napněte, tři sekundy vydržte a poté jej opět uvolněte. Pokud máte dostatek času, zkuste cvičení provést z každým svalem dvakrát. Nakonec se hluboce nadechněte, vydechněte a protáhněte se. Pokud máte tu možnost, můžete se jít někam "vykřečovat", kdy napnete úplně všechny svaly v těle, které máte a následně je uvolníte. Může se stát, že při zatnutí svalů se svezete ze židle a je vhodné, aby případné publikum vědělo, co děláte - jinak tato technika vypadá jako vážná zdravotní nehoda.

Rychlým pomocníkem je dechové cvičení, které můžete provést těsně před vstupem na zkoušku. Nejprve vydechněte - silou vyprázdněte plíce a pak se pomalu a klidně nadechujte.


Dlouhodobé relaxační techniky


Mezi nejefektivnější patří jóga a meditace, které od člověka západního typu nevyžadují mnoho znalostí týkající se náboženského pozadí. Obojí je vhodné praktikovat pravidelně a dlouhodobě tak, aby se staly součástí vašeho týdenního rozvrhu.

Při plánování času si také nezapomeňte "naplánovat" dovolenou, odpoledne strávené v parku s knížkou, výlet s přáteli nebo večerní koupel. Pozitivní myšlení, které se obrací k vizím splněných cílů a podporuje vás ve vašich cílech je k nezaplacení a obnovuje se právě v těchto momentech.


Jak získat čas? Řekněte NE!


Čas, který věnujete sami sobě, rozhodně není časem stráveným v egoismu. Jedině pokud vy sami budete v pořádku a v plné síle, můžete pomáhat ostatním. Jedině pokud vy sami znáte svoje hranice, bude vaše plánování času zdravé a rozumné. Je tedy důležité naučit se říkat "ne" - je to koneckonců vaše právo.

Technik odmítání je mnoho, důležité je ale necítit vinu v moment, kdy žádost odmítáte. Jasně konstatujte svoje "ne" a nepřidávejte ihned svoje vysvětlení - ospravedlněním se stavíte do pozice provinilce. Stejně tak žádajícího neosočujte z troufalosti. Pokud je to potřeba, dejte najevo, že chápete stanovisko druhé strany, ale zároveň řekněte, že pro vás je nepřijatelné. Pokud je situace otevřená, můžete vysvětlit své důvody, proč říkáte ne, ale zůstaňte faktičtí, nepřinášejte do diskuze emoce. Můžete být asertivní nebo empaticky asertivní, nesmíte se ale změnit v navztekané odmítající dítě nebo v člověka, který se odmítnutím pomoci připravuje o celou lásku světa.

Autor článku

Jana Kneschke

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT