Jaký pracovní poměr uzavřít?

15.10.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Jako každý rok prázdninové léto přineslo nové pracovní příležitosti pro většinu studentů. I proto je dobré se dozvědět něco více o možnostech uzavírání pracovních poměrů právě pro tento typ pracovních příležitostí.

Mezi nejrozšířenější možnosti uzavírání pracovního vztahu z pohledů studentů, kteří mají zájem o příležitostné brigády, patří dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Mnozí z nás tyto pojmy jistě už někdy slyšeli, ale už méně lidí zná rozdíl mezi nimi.


Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)


Dohoda o pracovní činnosti je upravena v § 76 zákoníku práce a lze jí považovat za jakousi pracovní smlouvu na zkrácený úvazek. Lze jí uzavřít výlučně písemně, kdy obě strany obdrží jednu kopii dohody. Roční rozsah hodin není v tomto případě nijak omezen, týdenní rozsah však nesmí v průměru překračovat 20 hodin, a to maximálně za dobu 52 týdnů.


Co dělat při ukončení DPČ


DPČ má oproti klasické pracovní smlouvě několik specifik. Jedním z nich je, že při předčasném ukončení pracovního poměru nemusí jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel udávat důvod výpovědi a výpovědní doba činí 15 dní.


Dohoda o provedení práce (DPP)


Dohoda o provedení práce je krátkodobému pracovnímu poměru jak ušitá na míru. Má několik nezpochybnitelných výhod, ale také omezení, která je nutno brát v úvahu. Důležitý je rozsah práce, na který se DPP uzavírá. V § 75 zákoníku práce je stanoveno, že rozsah práce u DPP nesmí překročit 150 hodin v kalendářním roce. Do rozsahu práce se započítává také doba práce vykonávaná v jednom kalendářním roce na základě jiné DPP u téhož zaměstnavatele. Malou náplastí na toto omezení však je, že lze uzavřít několik DPP u různých zaměstnavatelů nezávisle na sobě a u každého z nich využít limit 150 hodin za kalendářní rok. Tento pracovní poměr lze sjednat jak ústně, tak písemnou dohodou.


Vyhněte se odvodům sociálního a zdravotního pojištění


Jeden z důvodů, proč je DPP s oblibou využívána na úkor DPČ, je vyhnutí se povinnosti odvádět z výdělku sociální a zdravotní pojištění, což je jak pro studenty, tak i pro zaměstnavatele velice příjemný fakt. Další výhodou je, že pokud je výše měsíčního příjmu z tohoto pracovního poměru do 5 000 Kč, pak tento příjem podléhá srážkové dani a tudíž se nezahrnuje do daňového přiznání k dani z příjmů. To znamená, že za těchto okolností není povinnost podávat daňové přiznání k dani z příjmů.

Tabulka: Srovnání DPP a DPČ


Dohoda o provedení práce Dohoda o pracovní činnosti
Daň z příjmů 15 % 15 %
Zdravotní pojištění NE ANO
Sociální pojištění NE ANO
Maximální rozsah výkonu práce 150 h / rok 20 h / týden

Autor je daňovým odborníkem společnosti HP konzult, spol. s r.o., která nabízí služby v oblasti vedení účetnictví včetně mzdové agendy, ekonomického a organizačního poradenství a od roku 1994 i služby daňových poradců.

Autor článku

Ondřej Procházka

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT