Podnikání při studiu: živnostenský list

01.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Díky daňovým úlevám a osvobození od plateb pojišťovně a správě sociálního zabezpeční je podnikání pro mnoho studentů velmi snadné. Zejména pokud si zřídí živnostenský list na volnou, nikoli vázanou činnost. Jak by ale první kroky měly vypadat, aby snadné začátky měly úspěšné pokračování?


Krmivo pro úředního šimla


První administrativní kroky zas tak těžké nejsou. Nejdříve je vhodné podívat se do soupisu živností - volných, vázaných i řemeslných, kterou oblast či oblasti si zvolíte. Volná činnost zde znamená, že k jejímu provozování není zapotřebí žádné atestace či složení zkoušek. Opačná situace je u činnosti vázané. Koncesované živnosti jako student nejspíše nevyužijete.

Třetí kategorií jsou činnosti, u kterých živnostenský list potřeba není - to pokud byste se živili jako autoři, spisovatelé, hudebníci nebo herci, tedy OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná) bez živnosti.

Daňové zvýhodnění na dítě

Jednou z mnoha výhod podnikání při studiu je i fakt, že pokud vaši rodiče uplatňují daňové zvýhodnění na dítě, nepřijdou o ně. Zákon totiž nestanovuje žádné limity pro příjmy dítěte.


Registrace živnostníka


Pro zahájení samostatné výdělěčné činnosti, tedy podnikání na živnostenský list, je nutné vyplnit Jednotný registrační formulář a odevzdat jej na živnostenském úřadě. Ten pak informuje všechny ostatní instituce státní správy jako jsou vaše zdravotní pojišťovna, okresní (resp. pražská) správa sociálního zabezpečení a finanční úřad.

Výhodnější je zaregistrovat si více oblastí činnosti, poplatek je neměnný a vám tak odpadá pozdější nutnost papírování a zdržování. Vhodnější je vždy začít podnikat na živnostenský list a pokud můžete, pak společnost s ručením omezením založit až později - v moment, kdy máte dostatek finančních prostředků na vklad. Není dobré se hned na začátku vyčerpat půjčkami.


Pravidelné platby - zdravotní pojištění


Jako student v rámci denního studia nemusíte v prvním roce platit ani minimální částku zdravotního pojištění. Pro jistotu se ale do 8 dnů od přijetí žádosti na živnostenském úřadě informujte, že o vašem studiu i podnikání vaše pojišťovna ví. Jinak byste museli platit pojistné, které je každý rok vyšší, i v moment, kdy jste ve ztrátě, bez ohledu na studium. V druhém roce platíte zálohy na zdravotní pojištění podle příjmů, kterých jste dosáhli v předchozím roce.

Fakticky výpočet záloh funguje tak, že například zálohy na rok 2011 se vypočítají z příjmů v roce 2010 a podle dosažených příjmů v roce 2011 se buď jejich část vrátí nebo se doplatí rozdíl, který vznikl vyššími příjmy - nicméně jste stále osvobozeni od nutnosti platit minimální zálohu (kterou za vás platí stát) a platíte jen podle svého zisku.


Pravidelné platby - sociální pojištění


Vzhledem k tomu, že stát vnímá studium jako hlavní výdělečnou činnost a vaše podnikání se tak stane vedlejší výdělečnou činností, nemusíte hradit ani sociální pojištění, které za vás opět platí stát. Jedinou hranicí je zde zisk 56 900 Kč (pro rok 2010), kterou pokud překročíte jisté sociální pojištění platíte - podobně jako u pojištění zdravotního. I zde si raději ověřte, že úřad sociálního zabezpečení nepochopil vaše podnikání jako ukončení studia. Pro jistotu sebou vezměte potvrzení o studiu.

Více k sociálnímu pojištění studentů jsme rozebírali v článku Kdy vzniká studentům povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení?


Registrace k DPH může být výhodná


Pro ty, kdo mají v podnikání obrat více jak 1 milion korun za rok, je registrace k dani z přidané hodnoty povinností, pro ty ostatní se může stát příjemným doplňkem. Zejména pokud poskytujete služby, na které se vztahuje snížená sazba DPH, pak totiž můžete žádat vrácení DPH u všeho zboží, zakoupené pro udržení a provozování činnosti, jehož sazba DPH je vyšší než vaše.

Autor článku

Jana Kneschke  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT