Anglie jako stvořená pro studenty

04.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Studentský život má mnoho výhod i nevýhod – máte například větší volnost a možnost cestovat, ovšem v protikladu s nedostatkem peněz. Dá se ale cestovat i za pár korun, pokud víte, kde máte hledat ubytování, kdy nakupovat letenky, kde dostanete slevu a ve které dny jsou volné vstupy do památek či muzeí. Dnes vám poradíme, jak co nejlevněji a zároveň se vším pohodlím a zábavou procestovat Anglii.


Jak se tam dostat?


Do Anglie můžete jet autem, autobusem, vlakem i letět. Pokud máte auto, nevadí vám dlouho řídit a chcete se během dovolené často přemisťovat, je cesta vlastním vozem ideální řešení. Mezi zbývajícími způsoby dopravy jednoznačně vyčnívá letecká – nejlevnější zpáteční letenky se dají v akci sehnat již od šesti či sedmi set korun, bez slev vás vyjdou na necelé dva tisíce. Mezi nízkonákladové aerolinky létající často do Británie patří například společnost EasyJet.

Podobnou částku vydáte i za autobus, ale cesta na jih Anglie trvá kolem šestadvaceti hodin, zatímco let jen něco přes hodinu. Jízda vlakem tam i zpět vás bude pravděpodobně stát dva až čtyři tisíce, záleží na tom, jaký spoj zvolíte. Jestliže tedy cestou nemusíte nutně navštívit Německo, Belgii nebo Nizozemí, případně netrpíte chorobným strachem z létání, je jednoznačně nejlepší zvolit leteckou dopravu.


Ubytování není problém


Západoevropské a severoamerické státy obecně mají výhodu velkého množství levných, dobře umístěných, čistých a mnohdy i zábavu v podobě promítání či hudby zajišťujících hostelů, často nazývaných také backpackers. Ve větších městech jako Londýn, Liverpool nebo Oxford není vůbec problém najít ubytování již od sedmi či osmi liber za noc, tedy v přepočtu od přibližně dvou set korun. Pokoje bývají většinou pro čtyři až deset lidí, někdy rozdělené na mužské, ženské a smíšené.

Anglickou specialitou jsou ale takzvané guesthouses, obvykle domky či vily předělané na malé rodinné penziony. Najdete je spíše v menších městech jako Salisbury, Canterbury nebo Cambridge a můžete si být jisti, že se tam dočkáte výborného servisu za příznivou cenu. Někde už za dvacet liber na noc získáte pohodlné ubytování s vlastní koupelnou, varnou konvicí a čajem a kávou na pokoji a vynikající kontinentální či anglickou snídaní. Pokud cestujete po Anglii, rozhodně doporučuji některý guesthouse alespoň vyzkoušet – stojí to za to.


S jídlem pochodíte trochu hůř


Najít místo, kde se dá levně a dobře najíst, je o poznání složitější. Nejlevnější bývají fastfoodové řetězce jako McDonald´s či Burger King, kde se najíte už za dvě libry, v anglických hospodách musíte sáhnout hlouběji do kapsy – fish and chips nebo masový koláč, pie, pořídíte od přibližně sedmi liber. Čecha možná překvapí tamní ceny piva – na rozdíl od našich restaurantů, kde je pivo obvykle ještě levnější než voda, rozhodně nepatří mezi nejlevnější.

Levnou variantou jsou podobně jako u nás asijské restaurace – v Británii vedle tradičních čínských často narazíte i na indické, pákistánské či turecké. Je ale třeba si dobře vybírat, v některých z nich je jídlo spíše než kulinářským zážitkem závodem, co váš žaludek ještě snese.


Doprava na místě: Vlak, nebo autobus?


Stejně jako v Česku, i v Anglii je zpravidla doprava autobusem jak levnější, tak rychlejší. Někdy ale naleznete i lepší vlakový spoj. Vyplatí se používat plánovače cest typu idos, například Transport Direct, který vám ukáže délku i cenu cesty. I když vám jako nejlepší možná spoj vypadne čtyřhodinová cesta autobusem, nezoufejte; anglická meziměstská doprava je o poznání přívětivější než česká. Ve všech autobusech jezdících na delší trati najdete záchod, autobusy i vlaky jsou čisté a nemívají velké zpoždění.

U většiny britských dopravních společností bohužel nepochodíte s kartou ISIC, ale můžete si zakoupit slevovou kartu na určité období, zpravidla od týdne výše. Karty nabízí například největší britská společnost v osobní dopravě, National Express, která zajišťuje dálkové i místní autobusy a vlaky. Někde také slevu dostanete při cestování mimo špičku (off-peak), ve skupině či o víkendu – toto uplatňují zejména dráhy.


Muzea a památky


Jste-li fandou muzeí, potěší vás britská velkoměsta, zejména Londýn. Naprostá většina tamních muzeí, například The British Museum, Natural History Museum či Science Museum, má standardně vstup zdarma. Podobně jsou na tom i galerie – Tate Modern, Wallace Collection a další.

Památky jako St. Paul´s Cathedral či Westminster Abbey můžete zdarma navštívit během večerních nešpor.

Anglie je oblastí pro studenty výjimečně přívětivou a rozhodně se vyplatí ji navštívit. Úmyslně zde celou dobu píšu o Anglii (i když uvedené informace se dají vztáhnout i na Wales); Skotsko se od ní trochu liší a bude předmětem dalšího dílu seriálu.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT