Chcete na VŠ? Ideální čas začít s přípravou

05.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Možná se vám zdá, že v říjnu máte na starosti spojené s přijímacím řízením na vysoké školy ještě dost času. Pokud se ale chcete zařadit mezi úspěšné uchazeče, rozhodně není radno kvalitní a včasnou přípravu podcenit.


Krok první – zhodnocení vlastních schopností


Pokud už se pro vysokoškolské studium rozhodnete, je důležité včas rozmyslet, jaká škola pro vás bude ta pravá. Vyplatí se udělat si obrázek o tom, kam podat přihlášku. Výběr školy není snadný a v některých případech zabere dost času, zvlášť pokud nemáte o své budoucnosti jasno již od dětství. V tomto ohledu platí pravidlo, že nic se nemá přehánět – člověk se nesmí podceňovat ale ani zbytečně přeceňovat. Pokud patříte mezi studenty s průměrnými výsledky, bylo by asi naivní očekávat, že se stane zázrak a vy budete přijati na školu s 5% úspěšností uchazečů, nepodat však přihlášku na nějakou školu jen proto, že „tady určitě nebudu mít žádnou šanci“ by byla chyba, člověk nikdy neví, s kým bude u přijímacích zkoušek poměřovat své schopnosti.


Informace jsou základ


Nyní máte hrubou představu o tom, kam se za 4 měsíce přihlásit. Přichází čas pročíst veškeré dostupné materiály a zjistit, jak je na tom škola s podmínkami přijetí. Někde vám budou stačit dobré výsledky ze studií na střední škole a maturitní vysvědčení, jinde se pořádně zapotíte. Na webových stránkách většinou najdete i informace z předešlých let včetně ukázek přijímacích testů, používá-li škola nějaké. V dnešní době se velké množství vysokých škol uchyluje k univerzálním přijímacím zkouškám pořádaným soukromou firmou Scio – Národním srovnávacím zkouškám (NSZ). Pro některé jsou jejich testy noční můrou, mají ale své nesporné výhody.

Tou první určitě je, že přestože se student přihlásil na více vysokých škol, nemusí skládat na každou z nich jednotlivě jiné přijímačky, jeden test stačí na (skoro) všechny. Většina uchazečů též ocení fakt, že zkoušky je možno absolvovat vícekrát a započítán je pouze nejlepší výsledek, mají tím pádem možnost se zlepšovat, pracovat na sobě a výsledky nejsou tolik ovlivněny nervozitou, aktuálním rozpoložením či zdravotním stavem. NSZ však testují spíše schopnosti než znalosti. Odpověď na otázku, zda je to výhodou či nikoli, je velice individuální.

Proti NSZ však mluví hlavně fakt, že každý pokus stojí peníze, což platí i pro přípravné materiály a kursy. Pokud ale vámi vybraná škola využívá služeb firmy Scio, nemáte jinou šanci než si zkoušky zaplatit. Oproti klasickým přijímacím zkouškám na VŠ, které probíhají zpravidla v květnu nebo červnu po maturitách, se NSZ pořádají již od podzimu a v průběhu zimy a jara, což sice může některým přípravu na maturitu zkomplikovat, je zde ale reálná šance napsat dobře testy již před Vánoci a celé jaro už mít, jak se říká, vystaráno.


Trénink dělá mistry


Společnost Scio pořádá na své zkoušky i přípravné kurzy, kde se studenti mohou dozvědět řadu cenných informací přímo od tvůrců testů, kteří je také na testy připraví a dají šanci vyzkoušet si vše nanečisto. Existuje nespočet firem, jež se přípravou studentů na přijímací zkoušky zabývá, při jejich výběru je vhodné vsadit na doporučení známých i na tradici, se kterou daná firma na našem trhu působí.

Pokud při přípravě zjistíte, že vše znáte, je to v pořádku a můžete ještě několik měsíců odpočívat. Pravděpodobnější ovšem je, že objevíte své nedostatky, a pokud to zjistíte včas, na doplnění mezer ve znalostech budete mít ještě dostatek času. Po absolvování kurzů i přijímacích zkoušek se pak může dostavit pocit, že příprava několik měsíců předem a peníze utracené za přípravné materiály byly jen zbytečnými projevy paniky. Zvláště pak, budete-li úspěšní. Zvažme však i druhou stranu mince – pokud i přes všechno úsilí nakonec neuspějete, alespoň si nebudete vyčítat, že jste pro přípravu udělali málo a chtěli jste zbytečně ušetřit na své budoucnosti.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT