Životopis musí zaujmout na první pohled

18.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Životopis je prvním kontaktem kandidáta o nabízenou pracovní pozici s potenciálním zaměstnavatelem, proto je nutné věnovat jeho vytvoření značně úsilí, aby zaujal na první pohled. Téměř polovina manažerů totiž uvádí, že stráví prvním pročtením CV kandidáta v rámci jeho úvodního hodnocení průměrně 5-10 minut.

Vyplývá to z průzkumu mezi více než 2400 manažery a manažerkami v oblasti financí a lidských zdrojů třinácti zemí světa zpracovaného pro personální agenturu Robert Half International. „Podle více než třetiny manažerů v ČR zajistí v dnešní době kandidátům úspěch ve výběrovém řízení kromě technických dovedností zejména znalost oboru a schopnost pracovat v týmu,“ doplňuje výsledky průzkumu Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku, a dodává, že ve většině případů jsou zapotřebí dvě až tři kola výběrového řízení, než se firma v ČR rozhodne pro vhodného kandidáta.

Výsledky průzkumu můžeme shrnout v těchto bodech:

  • Téměř polovina (47 %) manažerů v České republice uvádí, že stráví prvním pročtením CV kandidáta v rámci jeho úvodního hodnocení průměrně 5-10 minut.
  • Ve většině případů (72 %) jsou zapotřebí dvě až tři kola výběrového řízení, než se firma v ČR rozhodne pro vhodného kandidáta.
  • Třetina manažerů považuje za nejdůležitější schopnosti kandidáta pro uplatnění v jejich firmě zejména znalost oboru a schopnost pracovat v týmu.
  • Třetina manažerů potvrzuje, že si v současné době kandidáti před samotným zasláním CV častěji ověřují u dané společnosti detaily týkající se nabízené pracovní pozice.


Schopnost pracovat v týmu má velkou váhu


Stejně jako v ostatních sledovaných zemích, i v České republice stráví zhruba polovina dotázaných (47 %) prvním pročtením CV kandidáta v rámci jeho úvodního hodnocení v průměru 5-10 minut. Třetina manažerů u nás považuje za nejdůležitější schopnosti kandidáta pro uplatnění v jejich firmě zejména znalost oboru a schopnost pracovat v týmu. V Rakousku a Německu je týmový duch rozhodující dokonce v polovině případů.


Většinou musíte absolvovat několik kol výběrového řízení


Ve většině případů (72 %) jsou zapotřebí dvě až tři kola výběrového řízení, než se firma v ČR rozhodne pro vhodného kandidáta. V Německu má každé třetí výběrové řízení více než pět kol. Téměř polovina manažerů (44 %) uvádí, že obsazení nové pozice v jejich firmě trvá v průměru 2-3 týdny, podle 28 % potom 4-5 týdnů. Mnohem rychlejší jsou v tomto případě Španělé, ve třetině případů jim obsazení volného místa netrvá déle než týden.

Můžeme potvrdit, že v současnosti probíhá výběrové řízení u administrativních a juniorských pozic 2-3 týdny. U specialistů a seniorských pozic bývá výběr vhodného kandidáta časově náročnější, obvykle trvá 2-3 měsíce. Setkáváme se i s případy, kdy výběrové řízení probíhá déle než 6 měsíců,“ dodává Aleš Křížek a pokračuje: „bohužel většina uchazečů o zaměstnání není ochotna čekat tak dlouho na jeho výsledek.“

Ve srovnání s minulým rokem zaznamenává letos třetina manažerů více kandidátů, kteří si před samotným zasláním CV do společnosti ještě ověřují detaily týkající se nabízené pracovní pozice.


Více o průzkumu


Workplace Survey 2010 za 2. čtvrtletí letošního roku je mezinárodní průzkum prováděný mezi manažery v oblasti lidských zdrojů a financí ve 13 zemích světa. Pro společnost Robert Half International jej zpracovala nezávislá agentura Heliview Research. Na otázky týkající se pracovního trhu odpovídalo přes 2 400 manažerů/ek, z toho více než 200 v ČR. Další země zastoupené v průzkumu jsou: Rakousko, Belgie, Brazílie, Dubaj, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Lucembursko, Španělsko, Švýcarsko a Nizozemí.

Autor článku

Lukáš Pololáník  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT