Zápisné na VŠ prozatím odepsáno

23.11.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


O zavedení školného se u nás mluví již delší dobu, ministr školství Josef Dobeš (VV) na začátku listopadu na zasedání sněmovního školského výboru představil své představy ohledně zápisného, které by mělo v příštích letech být jakýmsi předstupněm dlouho plánovaného školného.


Zápisné: Jak by to mělo fungovat


Zápisné by mělo být jednorázovou platbou skládanou při zápisu do studia. Školy by si mohly nastavit výši zápisného podle svého uvážení od nuly do šesti tisíc korun, případně z něj podporovat nadané a pilné studenty, nebo jim přispívat na bydlení a jízdné, a touto formou jim část zápisného vracet. Stejně jako u školného by se pak konečná částka odvíjela od prestiže dané školy. Studenty by tedy potrápilo nejen se na výběrovou školu dostat, navíc by si za ni museli výrazně připlatit. Za další nespravedlnost mohou studenti považovat i to, že jejich starších spolužáků se zmíněné zápisné ani školné nedotkne. Z tohoto důvodu se již přemýšlí o tom, jak tuto situaci vyřešit, stávající studenty však pobuřuje fakt, že již při zápisu na školu měli mít jasné informace o tom, jak bude jejich studium probíhat. Někteří si však nedokážou představit situaci, kdy vedle sebe na univerzitách budou studovat platící i neplatící studenti.


Pokud by tato novela zákona o vysokých školách prošla, jako první by měli platit zápisné studenti, kteří budou skládat maturitu příští jaro. Příští rok by zápisné platili jen prváci, v následujícím roce pak prváci i druháci. Zápisné by mělo fungovat jen do zavedení školného, které je plánováno nejdříve od akademického roku 2013/2014. Dobešův plán též počítal s tím, že studenti pobírající sociální příplatky by zápisné platit neměli vůbec, takových studentů však na univerzitách není mnoho a stát by za ně utratil přibližně 26 milionů korun ročně.


Rektoři návrh jednohlasně zamítli


V plánu ministerstva bylo, aby zápisné, a posléze školné, nahradilo škrty v rozpočtu vysokých škol. Podle rektorů by si však školy díky zápisnému nijak výrazně nepolepšily – se zápisným by si přišly na 700 milionů, škrty je však zároveň připraví o 2,3 miliardy, je proto nutné hledat ještě další zdroje příjmů.


Ministerstvo školství přislíbilo, že jeho rozhodování ohledně školného bude záviset na rozhodnutí rektorů vysokých škol. Česká konference rektorů (ČKR) minulý týden návrh novely nepodpořila v jí předložené verzi. Tím pádem téma zápisné přestalo být pro ministerstvo aktuální. Rektoři kritizují především neprovázanost zápisného se systémem studentských půjček a souvislost se znevýhodněním studentů z chudých rodin, navíc požaduje záruku toho, že půjde o řešení trvalého, nikoli krátkodobého charakteru. Problémy rektoři také vidí v nutnosti upravit administrativu jak s nástupem zápisného, tak i se zavedením školného.

Zamítnutí stávajícího návrhu potěšilo hlavně odpůrce školného z řad studentů i Sdružení pro odpovědnou reformu vysokých škol, které ministra školství vyzývá ke zveřejnění konkrétních plánů na reformu univerzit. Jak vše dopadne je prozatím v rukou ministra Dobeše, který chce další postup ohledně zápisného řešit na politické rovině.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT