Kolik si vydělá absolvent VŠ?

14.12.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pokud právě vy patříte mezi ty, kteří se v současné době rozhodují na jakou vysokou školu si podat přihlášku, pravděpodobně výběr svého budoucího povolání hodnotíte z více hledisek. Pokud ne, měli byste o tom alespoň začít uvažovat, protože studium na té pravé (anebo špatně zvolené) škole může ovlivnit celý váš život.


Na vzdělání záleží


Každý si svou životní úroveň automaticky spojuje s dosaženým vzděláním. Ač je toto hledisko v poslední době často zpochybňováno a všechny středoškoláky a vysokoškoláky straší, že dobré vzdělání zdaleka nezajišťuje vysoký nástupní plat, toto pravidlo pořád ještě platí. Průměrný plat vysokoškoláka se vyšplhal na 41 014 Kč hrubého, což je o téměř sedmnáct a půl tisíce korun víc, než je průměrný plat v ČR. Nástupní plat se samozřejmě liší obor od oboru, nezaměstnanost vysokoškoláků je však i po úderu hospodářské krize nejnižší a to necelých 7%.


Podle čeho vybírat?


Ať se teprve nad tou pravou školou rozhodujete, nebo máte odmalička jasno, není od věci se zamyslet nad hlavními kritérii výběru a nad tím, co vás vlastně čeká. Rozhodující faktory při výběru budoucího zaměstnání a tedy i té pravé vysoké nebo vyšší odborné školy jsou všeobecně známé – pro daný obor musíte mít jisté nadání a mít schopnosti ho vystudovat, musí vás zajímat, bavit a zajisti vám slibnou vysněnou budoucnost. Pro každého je prioritou něco jiného, při výběru byste však měli každé z kritérií zohlednit alespoň v minimální míře. V ideálním případě se všechna tato tři kritéria spojí a vytvoří harmonický celek, kde práce je zároveň zábavou, svému oboru dokonale rozumíte a zvládáte ho, snadno se uplatníte na trhu práce a navíc je vaše pozice výborně platově ohodnocena.


Nejlépe je ceněno nedostatkové zboží


Prototypem úspěšného a dobře placeného absolventa je v dnešní době pracovitý programátor. Jde o poněkud specifické povolání, nemůže ho dělat jenom tak někdo - vyžaduje vysokou míru odbornosti, flexibilitu a jistě i vrozené schopnosti technického zaměření. V dnešním počítačovém světě je poptávka po IT specialistech vysoká a trh není zcela nasycen. Navíc má toto povolání velkou perspektivu do budoucna. Pokud ovšem nejste přírodou obdařeni láskou k počítačům a technickými dovednostmi, nezoufejte. Na dalších příčkách se umisťují profese zaměřené na ekonomii a finančnictví, právníci a také lékaři. I proto však patří tyto obory mezi výběrové a ne všem přístupné. I s méně atraktivním oborem studia však lze dosáhnout dobré pozice, když vás zaměstnává dobrá prosperující firma.

Vždy je důležité pamatovat na to, že je lepší mít co nejvyšší možné vzdělání a pak ho při svém zaměstnání nevyužít, než mít schopnosti i potenciál ale být mezi žadateli o práci na spodních příčkách jen kvůli nedostatku jejich oficiálních stvrzení. Ani skvělé znalosti však k vyššímu platu nepomůžou, neumíte-li je správně využít.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT