Státní maturity - další zvrat?

15.12.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Ještě nedávno vše nasvědčovalo tomu, že státním maturitám se v letošním školním roce studenti nevyhnou. Díky neoblomnému odpůrci této novinky, senátoru za ČSSD Marcelu Chládkovi, bude možná všechno jinak.


Odpůrci hledají oporu ve výsledcích generálky


Je polovina prosince a většina budoucích maturantů už se smířila s tím, že na jaře je čekají zkoušky z dospělosti ponovu, po podzimní Maturitní generálce nové podobě zkoušky i uzpůsobila přípravu. Generálka státních maturit, která na podzim proběhla, už byla skutečnou předzvěstí nových pořádků a připravila jak studenty, tak učitele. Veřejnost poměrně často vytýká ministru školství Dobešovi (VV), že označuje její průběh za hladký a v jejích výsledcích nevidí žádný problém. Vyskytly se některé administrativní chyby, kvůli kterým byla generálka pořádána, aby už k nim při maturitě „naostro“ nedošlo. Lidé i stroje jsou omylní, a proto je krátkozraké vyčítat tato nedopatření celému systému.


Pro některé byly nepříjemným překvapením i výsledky zkoušek, studenti měli mezery především v matematice a třetina by jich neodmaturovala vůbec. Každý, kdo se pohybuje ve školním prostředí, má však i pro tohle reálné vysvětlení – na skutečnou maturitu se studenti svědomitě učí, jsou totiž zkoušeni z látky za celé čtyři roky, je tedy těžko možné předpokládat, že si maturanti z matematiky před generálkou doma měsíc procházeli příklady, které probírali od prvního ročníku, když ve škole mají práce dostatek. A ať se to učňům líbí nebo ne, státní maturity jsou zde především proto, aby srovnali úroveň zkoušek na jednotlivých školách, nejsou tedy koncipovány tak, aby jimi prošel každý. I tento argument proti celým státním maturitám je tedy do značné míry nerelevantní. Ti, které jejich vlastní výsledky přece jen vystrašily, se tím pilněji pustili do studia a spousta budoucích maturantů si shání vhodné doučování, aby prohloubili své znalosti – a to je žádoucí.

Čtěte také
Generálka potvrdila předpoklady – bolestí maturantů může být matematika
Maturitní generálka proběhla úspěšně
Státní maturita z matematiky má na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze zelenou
Státní maturity? Přijde na to…
Státní maturity: začíná maturitní generálka

Odpůrci se však nevzdávají ani pouhých několik měsíců před zahájením zkoušek. Senát už dokonce schválil návrh hlavního odpůrce Chládka o jejich zrušení. Podle Chládka Maturitní generálka jen ukázala mezery v systému a nesmyslnost celého projektu. Napadá také objektivitu hodnocení a spravedlivost, kterou jednotné maturity měli zaručit, například při hodnocení slohových prací podle něj nelze zaručit stejné podmínky na učilištích a gymnáziích.


Má zrušení šanci?


Jak již bylo řečeno, horní komora parlamentu tento návrh podpořila, aby ale prošel, musela by ho podpořit i vláda a dolní komora. Názor ministrů však ve schvalovacím procesu nehraje velkou roli, návrh tak jako tak zamíří do Sněmovny. Vzhledem k tomu, že v Senátu návrh odhlasovala ČSSD, která tam má většinu, je pravděpodobné, že opozice ve Sněmovně návrh potopí. Neexistuje žádná lhůta, do které by měli poslanci o návrhu hlasovat, je tedy možné, že se nedostane na program jednání před zahájením maturit. A kdyby byl potom schválen, dotknul by se až maturujících ve školním roce 2011/2012. Potom se nabízí otázka, jak by k tomu přišli letošní maturanti, kteří by museli skládat státní maturity jako jediní, a zda je vhodné celý jeden ročník touto „chybou“ poznamenat.


Zrušení by v současnosti přineslo jen problémy


Že se letošních čtvrťáků státní maturity nedotknou, je momentálně velmi nepravděpodobné. Senátoři, kteří koncept státních maturit podporují, však poukazují na nepříjemnosti, které by přijetí Chládkova návrhu způsobilo. Kdyby ke zrušení skutečně došlo, Česká republika by možná musela vracet Evropské unii peníze, které na projekt dostala, z nichž již velké množství utratila při přípravách. Nová koncepce maturit už podle propočtů spolkla 342 milionů korun, v příštím roce by se tato částka měla navýšit o dalších 285 milionů a každý rok by si pak jejich provoz vyžádal dalších 250 milionů. Nezanedbatelná je i práce, kterou přípravám věnovali jednotlivci z řad politiků, učitelů a v neposlední řadě i studentů. Navíc by bylo nutné vypracovat nová pravidla, podle nichž by se státní maturity v červnu 2011 řídily. Čím později by byl návrh schválen, tím horší podmínky by měli sami studenti, o jejichž skutečném postavení se v maturitním kolotoči mluví jen okrajově.

Těm, kteří stále doufají, že se nové podobě maturit vyhnou, svitla jistá naděje. Po schválení Senátem by byla však radost předčasná, počkejme si proto na výsledky hlasování poslanců, jež jsou do jisté míry předvídatelné.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT