Slunná „zimní“ Austrálie

17.12.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Kdo by nechtěl teď, v mrazivé zimě plné sněhu, odjet někam do tepla? Nabízí se jižní polokoule. Austrálie z ní patří mezi pro našince nejdostupnější země a nehrozí, že byste se vůbec nedomluvili – ačkoli australská angličtina, podobná lokálním slangům, podle většiny světa nezní úplně srozumitelně.

Kamenem úrazu u cest do Austrálie jsou vždy letenky; pokud není v akci, vychází zpáteční letenka z Prahy do Sydney na třicet tisíc korun. Ani z jiných středoevropských letišť nepořídíte o mnoho levněji, s dopravou na letiště budou naopak dražší. Letenka je však jedinou vadou na kráse Austrálie; jinak můžete na pobytu tam poměrně ušetřit, zvlášť jako studenti.


Australská železnice je legendární


Na místě se můžete na větší vzdálenosti či do obtížně dostupných míst dopravovat také letecky, ale mnohem levnější jsou vlaky i autobusy. Dálkové autobusy zajišťuje společnost Greyhound. Při troše štěstí můžete levně sehnat dopravu i u cestovních kanceláří pořádajících hromadné zájezdy, kterým se nepodařilo zaplnit autobus – volná místa pak nabízejí k využití. U mnoha autobusových dopravců také najdete studentské slevy.

Železnice nevychází tak levně jako autobus, ale ani ta není drahá a je výbornou volbou, pokud si chcete během cesty prohlédnout australskou krajinu. Nejslavnější trať, Indian Pacific, vede jihem země od západního po východní pobřeží mezi Perthem a Sydney. Projet ji celou zabere tři dny. Nezapomenutelná je také dvacetihodinová jízda skrz pouště centrální Austrálie po trati The GhanAdelaide do středoaustralského Alice Springs. Pokud chcete hodně cestovat vlakem, výhodné je zakoupit si Austrail Pass.


Nocleh a jídlo nebudou problém


V hostelu najdete ubytování už od patnácti australských dolarů za noc, tedy od přibližně od dvou set osmdesáti korun. V některých můžete nalézt i slevy pro studenty. Australské backpackery jsou proslulé svou přátelskou a otevřenou atmosférou. V Austrálii existuje i množství kempů a na některých místech i vyhrazené areály pro kempování zdarma; ty však často bývají plné.

K jídlu tu stejně jako ve vzdálené, ale kulturně nejbližší Velké Británii často narazíte na fish and chips – smaženou rybu s hranolky. Australané ale díky svému výbornému přístupu k oceánům dali tomuto pokrmu nový rozměr nabídkami typu „fish of the day“ a výběrem z mnoha druhů ryb. Díky blízkosti Číny tu také seženete téměř cokoli z původní i pro Západ upravené čínské kuchyně. Většina australských restaurací je sice drahá – hlavní jídlo stojí kolem dvaceti dolarů –, ale levněji se můžete najíst nejen ve fast-foodových podnicích. Když nakoupíte na lokálních trzích, kde se zejména u pobřeží často smaží a pečou právě vylovené ryby, najíte se dobře a levně.


Korálové útesy, hory, pouště i pralesy


Vzhledem k její velikosti můžete v Austrálii nalézt všechny možné typy ekosystémů; od slavného Velkého bariérového útesu přes džungle kolem Brisbane až po pouště a polopouště zabírající většinu rozlohy kontinentu.

Velký bariérový útes měří přes dva tisíce kilometrů na délku a dva až sto padesát kilometrů na šířku, je největším korálovým útesem na světě a je dobře viditelný i z oběžné dráhy. Výlety k němu, od denních plaveb po týdenní potápěčské expedice, se pořádají z většiny přilehlých měst na východě Austrálie.

Mezi další slavné přírodní památky patří rudá skála Uluru v Kata Tjuta, posvátné oblasti kmene Anangů, prales Daintree na severovýchodě poblíž města Cairns či národní park Kakadu, kde se zároveň můžete setkat s kulturou aboriginů, místních domorodců. Kdo cestuje za kulturou, nesmí vynechat zejména Sydney, které slavnou operou potěší milovníky architektury i vážné hudby a menšími kluby i vyznavače jiných hudebních stylů. Austrálie je země, která má přednosti pro každého – a pokud už se podaří našetřit na letenku, není třeba se obávat, že by zbytek pobytu byl zvlášť drahý.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT