Chci mít vlastní firmu. Zn.: Majitel

22.12.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Jednatel, majitel společnosti, výkonný ředitel – zní to skvěle. Ale tyto funkce v sobě zahrnují značnou odpovědnost a velkou porci administrativy. Věřte, že u počítače a mezi papíry budete trávit mnohem více času než na projíždkách kabrioletem plným blondýnek.

Někomu nemusí živnostenský list stačit. Třeba jen proto, že ve zvoleném oboru podnikání je vhodnější vystupovat jako firma, jelikož vložený kapitál je pro někoho signálem serióznosti a rizikovost v případě s. r. o. je také s ručením omezeným. Podívejme se tedy, co založení s. r. o. obnáší.


Proč a nač s. r. o.


Společnost s ručením omezeným má oproti živnostenskému listu jednu obrovskou výhodu – pokud vyhlásíte bankrot, nijak se nedotkne vašeho osobního majteku. U živnostníka může exekutor zabavit i postel. Kromě toho společnost s ručením omezeným působí v určitých oblastech i seriózněji.


S. r. o. zvládnu založit sám


Skutečně? Pak si kupte boty, které se vám na téhle dlouhé trati nerozpadnou. Před sebou máte dva těžké úseky – založení a vznik společnosti. Ačkoliv se může zdát, že se jedná o jedno a to samé, skutečnost je jiná. Založení společnosti je podmíněno společenskou smlouvou (to v případě, že vás je více) nebo zakladatelskou listinou (to v moment, kdy jste jeden). V každém případě musí tyto dokumenty obsahovat:

  • místo, den, měsíc a rok úkonu, tedy založení
  • jméno a příjmení notáře a jeho sídlo
  • jméno, příjmení, bydliště, rodné číslo či datum narození účastníků a jejich zástupců
  • prohlášení účastníků o způsobilosti k právním úkonům
  • způsob ověření totožnosti účastníků
  • obsah úkonu
  • schválení dokumentu jednotlivými účastníky
  • podpisy účastníků nebo jejich zástupců
  • otisk úředního razítka notáře a jeho podpis

Jak vidíte, bez notáře a jeho odměny mezi 5–10 000 Kč se zde neobejdete. Nicméně založením společnosti ještě nevzniká tzv. právní existence společnosti. Nemůžete tedy pod jejím jménem ještě podnikat, neexistují žádné orgány, včetně jednatele.


Splacení vkladů a živnostenská oprávnění


Nejdříve je nutné splatit vklady. Momentálně je minimální základní kapitál stanoven na 200 000 Kč a minimální vklad jednoho společníka na 20 000 Kč (ten může být proveden i nefinanční formou, pak je ale nutný odborný znalecký posudek). Před vznikem společnosti nemůže společnost nabývat žádný majetek, zakladatelé pověří konkrétní fyzickou nebo právnickou osobu správou vkladů. Nejčastěji to bývá jeden z nich, který v bance otevře účet, na který se jednotlivé vklady splatí. Teprve po vzniku společnosti lze s vklady nakládat. Důležité je také získání živnostenských listů, které živnostenský úřad vydává na základě žádosti zakladatelů a po dokázání skutečnosti, že společnost byla založena. Teprve poté lze podat žádost o vklad na obchodní rejstřík.


Vznik společnosti


Dnem zápisu v obchodním rejstříku (OR) společnost vznikne a je samostatným právním subjektem. Návrh na vklad je nutné podat do 90 dní od založení společnosti nebo od doručení živnostenského oprávnění. Návrh na vklad potřebuje svůj speciální formulář, který najdete na justice.cz a poplatek činí 5 000 Kč. Do pěti dnů získáte rozhodnutí, které je vám zasláno poštou a převzetím nabývá právní moci.


Povinnosti nové s. r. o.


Máte přesně 30 dní na registraci k vybraným daním u finančního úřadu. Máte zaměstnance? Musíte se registrovat u místní správy sociálního zabezpečení a u zdravotních pojišťoven. Vřele také doporučuji domluvit si dobrého účetního, který se postará o náležitosti, které sebou existence právnické osoby a společnosti přináší.


S. r. o. do několika dnů


I taková možnost existuje. Stačí se podívat a webu a zjistíte, že společností, které nabízejí tzv. "ready–made" s. r. o. je spousta. Jedná se o společnosti, které byly pouze založeny a pak "uloženy k ledu". Nikdy se na ně neobchodovalo, mají čistý štít. Jediné, co je potřeba zařídit, je převod obchodního podílu, ve velké části případů i změnu jejího názvu a doplnění potřebných živnostenských oprávnění. O to vše se postará společnosti, které tyto prázdné s. r. o. prodává. Což je servis, za který si zaplatíte. Tyto společnosti často nabízejí i založení společnosti podle vašich požadavků, zde pak bývá časová lhůta kolem tří týdnů.

Autor článku

Jana Kneschke  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT