Irsko - památky staré celá milénia i mnohem víc

23.12.2010 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Země silného katolicismu, hrdé a někdy až hrubé nátury, mnoha historických pamětihodností a zeleného čtyřlístku je ideálním studentským cílem – není daleko a není drahá. A přitom je tam hodně k vidění!


TravelCard usnadní cestování po Irsku


Letecky se do Irska dostanete od necelých pěti tisíc korun za zpáteční letenku, v případě nepravidelných letů nízkonákladových společností i výrazně levněji. Z Prahy se do Dublinu létá několikrát denně. Pokud máte odpor k létání, můžete využít trajekt z Anglie či Francie. Spolu s vlakem a autobusem vychází cesta jen o trochu dráž než letenka.

Po Irsku je pak obvykle nejvhodnější se dopravovat autobusy, silniční síť je zde mnohem rozsáhlejší než železnice a ceny jsou většinou také příznivější. A pokud si za deset euro pořídíte Student TravelCard, můžete u největší autobusové společnosti Bus Éireann a některých dalších dopravců cestovat se slevami až čtyřicet procent.


Levnější ubytování najdete málokde


Irsko je zemí přívětivou pro studenty nejen levnou dopravou, ale i ubytováním. Lůžko v hostelu v Dublinu seženete již od osmi euro, v menších městech jako Cork od přibližně třinácti euro. Ve vesnicích se budete muset spokojit s o něco dražšími, zato obvykle komfortnějšími penziony a hostinci.

Ani jídlo není v Irsku drahé. Typická irská kuchyně však není příliš známá, sestává většinou z brambor a zeleniny, případně jehněčího a ryb. Irsko bylo dlouho velmi chudou oblastí a brambory byly hlavním zdrojem potravy. Na rozdíl od jídla je však země proslavená svým pitím – černým pivem Guiness, likérem Baileys a irskou whiskey.


Památky od pravěku po současnost


V Irsku si přijdou na své milovníci historie od pravěku po nedávnou minulost. Prehistorický monument Newgrange ve středním Irsku, postavený kolem tří tisíc let před naším letopočtem, je pro historiky stále záhadou; není zcela jasné, k jakým účelům sloužil – zda čistě jako hrobka, nebo i jako svatyně spojená s obřady zimního slunovratu či jinými.

Zájemci o středověk a raný novověk mohou navštívit množství irských kostelů a klášterů – například Clonmacnoise a Fore Abbey – nebo hradů. Modernější historii poznáte nejlépe v Dublinu, či irsky Baile Átha Cliath. Narodili se zde i významní spisovatelé Oscar Wilde a James Joyce, ačkoli ani jeden z nich v Irsku dlouho nežil; Wilde strávil většinu života v Anglii a Joyce ve Francii a Rakousku-Uhersku, přestože se v Dublinu odehrávají jeho nejslavnější román Odysseus a povídková sbírka Dubliňané. Oba autoři ale mají v Dublinu svá muzea a památeční místa.

Jedinečný zážitek je navštívit Irsko 17. března, na Den svatého Patrika, který se slaví na počest patrona Irska a iniciátora jeho christianizace. Irové slaví rádi a s chutí; na ulicích neuvidíte téměř žádnou jinou barvu než zelenou, všude chodí sváteční průvody a oslavuje se i v irských hospůdkách s nezaměnitelnou přátelskou atmosférou. A to je patrně nejtypičtější obraz Irska – nebo správně irsky Éire.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT