Jak si najít práci při studiu?

22.02.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Hledáte práci? Nevíte kde začít nebo jste otrávení, že nemůžete na nic narazit? Pak právě možná pro vás bude tento článek inspirací pro nalezení toho pravého ořechového.

Půjdeš do kina? Hmm asi ne, nemám teď peníze… Uskromnění: situace, s níž se potýká nemalé množství studentů. Avšak dovolím si tvrdit, že studenti vysokých škol s danou situací bojují nejvíce. Přeci jenom po vylétnutí z rodinného hnízda jsou náklady spojené se studiem na vysoké škole daleko vyšší než na střední a určitá forma přivýdělku se pak může stát nutností.


Jak si tedy najít práci?


Pokud nemáte to štěstí a váš strýček nevlastní firmu, ve které by vás mohl zaměstnat, máte na výběr dvě možnosti. Sedět a čekat, že vám nějaká práce spadne do klína nebo se odhodlat a pro nalezení práce něco dělat. Již z přísloví „Sedávej panenko v koutě, nikdy nenajdou tě.“ je zřejmé, že pravděpodobnost nalezení práce bez hnutí prstu je asi tak velká, jako že z nebe začnou padat tisícovky. Nechávat cokoliv na náhodě má vždy nulový efekt, takže pokud se chcete hnout z místa, musíte pro to něco udělat.

Se svými kamarády a známými jsem alternativy výdělků řešila nesčetněkrát, dovoluji si tedy na následujících řádcích sepsat pár tipů při hledání práce.


Pořádně se do toho obujte


Za prvé, když už, tak „masivní akce“. Čím víc se do toho „obujete“, tím větší pravděpodobnost úspěchu. Základem je sednout si a promyslet, co byste vlastně chtěli dělat, jaké jsou vaše přednosti, znalosti, co můžete zaměstnavateli nabídnout a tyto fakta sepsat do dvou dokumentů, z nichž jeden je CV (Curriculum Vitae) a druhý motivační dopis.

CV je vaše vizitka, určitá forma prezentace vašeho vzdělání, dovedností, praxe a zájmů. Jak šaty dělají člověka, tak CV a průvodní dopis dělají dojem na zaměstnavatele. Cílem je dobře zapůsobit, neopomínejte tedy konečný vzhled CV a nebojte se odlišit, případně trošku experimentovat s typem písma, barvami… Celkový dojem dělá víc, než si možná myslíte.


A jaké jsou tedy samotné cesty k úspěchu?


Mám pro vás dobrou zprávu, naštěstí jich je hned několik!

PTÁT SE – ať už se jedná o spolužáky, kamarády, známé, rodinu či bývalé kolegy z práce. Všude je určitá šance, že ten zná toho, který právě hledá někoho na výpomoc. Nezapomínejte, svět je malý a pavučina známostí nás kolikrát překvapí!

VYSTAVIT SI ŽIVOTOPIS – v dnešní době nalezneme spoustu webových serverů, jež nabízí možnost vystavení svého životopisu a vytvoření tzv. agentů, kteří vám budou zasílat nabídky práce na e-mail. Je to rychlé, jednoduché a zdarma.

SLEDOVAT DENNĚ PRACOVNÍ PORTÁLY – tato činnost vám zabere asi 10 minut denně, navíc při uložení pracovních portálů do záložek na vašem počítači se časový rámec možná ještě zkrátí. Takže říkat nemám na to čas je výmluva, jde jen o návyk.

OFICIÁLNÍ STRÁNKY VYSOKÝCH ŠKOL – na stránkách škol, které studujete, se kolikrát objeví nabídky práce od samotných zaměstnavatelů, kteří prostřednictvím školních portálu chtějí získat někoho z vašich školních lavic přímo do jejich týmu. Nebývá zde až tak velké množství inzerátů, ale za občasné shlédnutí nic nedáte.

FÓRA VYSOKÝCH ŠKOL – zde se můžete setkat se spoustou zajímavých nabídek.

NÁSTĚNKY VYSOKÝCH ŠKOL – občas sice připomínají jeden velký papírový „mišmaš“, ale když už se odhodláte prokousat se všemi těmi různobarevnými inzeráty – možná narazíte na něco, co vás praští do očí.

ROZESÍLÁNÍ ŽIVOTOPISŮ – dle mého naprosto jedna z nejlepší metod, jak si hledat práci. Víte, v jaké oblasti byste chtěli dělat? OK, takže proč jste ještě neposlali do několika firem životopis?

REGISTRACE V AGENTURÁCH
Agentury na hlídání – naprosto ideální řešení pro ty, kteří mají hodně času a kladný vztah k dětem.

Promotéry, hostesky – jste výřeční, veselí, nebojíte se zkoušet něco nového a oslovit neznáme lidi? Neváhejte a vyplňte pár registračních formulářů.

Jazykové agentury – spousty jazykových agentur dnes spolupracuje se studenty. Pokud vlastníte certifikát nebo jste strávili nějaký měsíc v zahraničí – proč ne?

PRACOVNÍ AGENTURY – tuto možnost však považuji za tzv.: „nouzovky a rychlovky“, když opravdu potřebujete nutně nějakou tu kačku. Nabídky jsou převážně výpomoc v supermarketech, u pásu případně inventury…

Tento článek má sloužit jako inspirace, nasměrování, návod k nalezení, pro někoho možná prostor k zamyšlení. Je jen na nás samotných, zda si práci najdeme nebo ne. Pravda, někdy to vůbec není lehké. Zvlášť, když se na počátku potýkáme s neúspěchy, které nás dokáží pěkně otrávit, znechutit a odradit od jakýchkoliv dalších pokusů najít si dobrou práci. Odhodlání se pak mění v odpor… Ale snažte se brát každou zkušenost, jako dobrou zkušenost. Nic není bez boje, o to sladší je pak vítězství. Hlavně neříkat fráze to nejde, nemá smysl, nepůjde, nemám na to, neumím anglicky… STRAŠNĚ JEDNODUCHÉ ŘÍCT… tyto „zaklínací formulky“ slouží jako omluva naší neschopnosti, lenosti, strachu. Možná všeho dohromady. Vězte, že to jde! Čím dřív začněte s hledám-tím lépe. Držím vám palce a přeji hodně štěstí při pracovních pohovorech!

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT