Spolujízda usnadňuje studentům život

25.02.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Portálů, které zprostředkovávají spolujízdy, je mnoho. Na všech můžete jednoduše vyhledávat spolujízdu pomocí zadání místa odjezdu, příjezdu a času. Studentský list vám přináší krátký přehled.

Spolujízda je způsob cestování nejen po České republice, ale i po Evropě. Pro řidiče představuje spolujízda možnost jak zaplnit místa v poloprázdném autě a snížit své náklady na cestu. Pro pasažéry je spolujízda mnohdy pohodlnějším, rychlejším a hlavně levnějším způsobem dopravy nežli vlak či autobus. V neposlední řadě je potom spolujízda způsob, jak se seznámit s novými lidmi a snad i ušetřit životní prostředí.


Na víkendy domů


Waybook.cz: studenti studentům

Tento portál vznikl zhruba před rokem jako projekt studentů z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Jeho cílem je usnadnit domluvu a vyhledávání spolujízdy zejména pro studenty. Veškeré služby serveru jsou zdarma, avšak jejich využívání je možné až po registraci. Cena spolujízdy je opět ponechána na dohodě mezi řidičem a spolujezdcem. Na stránkách waybook.cz můžete jednoduše vyhledávat, nabízet i poptávat jednotlivá svezení. Jelikož řidič musí vždy uvádět, přes která města jede, server najde vámi hledanou trasu i pokud je součástí jiných vypsaných jízd. Zajímavou službou je i nastavení pravidelných jízd. Ty však lze vkládat pouze s týdenním rozmezím a maximálně na čtyři týdny dopředu. Krom jiného vám web umožňuje upravovat váš profil, sledovat vaše jízdy, vkládat je na Facebook nebo ohodnotit řidiče. Podrobné informace a hlavně rady, jak využívat server, jsou přehledně zpracované v sekci „Jak začít používat waybook.“

Jizdomat.cz: chytrý vyhledávač

Letos vznikl další web, který se zaměřuje zejména na studentskou spolujízdu. Jedná se o projekt jizdomat.cz společnosti Tajfun Digital. I na tomto webu můžete nabízet místo v autě či se nechat svézt. Registrace na web není zpočátku nutná a můžete ji provést až po vložení první jízdy buď klasicky, anebo jednoduše jedním kliknutím přes Facebook (FB). Veškeré služby webu jsou zdarma a rovněž cena spolujízdy není nijak regulována. Server umí vyhledávat nejen přímé trasy z místa, které zadáte, ale i jízdy, které křižují vaše okolí. Jizdomat.cz si navíc pamatuje destinace, které jste hledali a umožňuje je přidat mezi vaše oblíbené. Ty pak sleduje a na jízdu, která by vás mohla zajímat, vás sám upozorní. Stejně tak vás server informuje i o dalších změnách týkajících se vašich jízd. Navíc jízdy, které hledáte a nabízíte, můžete umístit i na svou zeď na FB. Jízdomat.cz také přednostně vyhledává jízdy vašich přátel z FB.

Autosocky.cz: nováček na trhu

Tento projekt studentů z České zemědělské univerzity byl zprovozněn teprve na začátku října letošního roku. Web se v současné době stále vyvíjí a postupně se zdokonaluje. Služby portálu lze využívat zdarma i bez přihlášení, samotná registrace pak probíhá přes FB. Pasažér platí přímo řidiči v hotovosti, a to není-li dohodnuto jinak, sedmdesát haléřů za ujetý kilometr. Zvláštností jsou pak odměny za používání portálu, které lze získat za zakládání nových jízd nebo za absolvování jízdy z portálu. Po rozkliknutí odkazu „ O projektu“ se vám zobrazí jejich přesný sazebník. Web autosocky.cz umožňuje vyhledávat stávající jízdy i vkládat jízdy nové. Vyhledávání jízd probíhá prostřednictvím zadání data a času odjezdu. Jednotlivé jízdy, které odpovídají vašim požadavkům, se vám pak zobrazí na mapě a vy si z nich sami zvolíte tu nejvhodnější.


Hurá do Evropy


Spolujizda.cz: svezení přes agenturu a za poplatek

Server spolujizda.cz se zaměřuje na vyhledávání spolujízd po celé Evropě. Služeb webu je možné využít volně, bez registrace. Nabídka i poptávka spolujízd probíhá přes agenturu, která si od spolujezdce za zprostředkování svezení účtuje poplatek. Jeho výše se odvíjí od vzdálenosti, v ČR a na Slovensku se pohybuje od 20 do 80 korun, v zahraničí pak od 100 do 350 korun. Poplatek za zprostředkování neplatí řidiči, ti jsou omezeni jinak – agentura sama stanovuje cenu, kterou řidiči dostanou od svých pasažérů. Při zahraničních cestách obdrží řidič od každého spolujezdce za každý kilometr jednu korunu a při cestách po ČR a SR šedesát haléřů. Na webu můžete v záložce „Kam se jede“ najít celou řadu last minute nabídek a požadavků ke svezení. Nabídka spolujízd přímo pro cestování po ČR není příliš veliká a je vidět, že se server zaměřuje spíše na zahraniční spolujízdy. Orientace na webu je velmi přehledná. Jediné co, vás může stejně jako mě překvapit, je odkaz na online rezervaci levných letenek, který je umístěn na úvodní stránce webu a působí zde poněkud nepatřičně.

Spolujizda.eu: společně po Evropě

I tento se server se zabývá zprostředkováním spolujízd po celé Evropě. Registrace opět není nutná. Na rozdíl od předchozího webu však tento portál poskytuje své služby zcela zdarma. Rovněž cena svezení není regulována a je ponechána zcela na dohodě mezi řidičem a spolujezdcem. Web samozřejmě umožňuje vyhledávat i vkládat nové spolujízdy, přičemž v nabídce opět mírně převažují jízdy zahraniční. Pro uživatele FB je určitě výhodou i možnost umístit svou cestu na zeď a sdílet ji tak se svými přáteli. I na stránky tohoto webu se vloudila nabídka online rezervace levných letenek, i když tentokráte je umístěna pouze v jedné ze záložek a nikoli přímo na úvodní stránce.

Spolujizda.net: cestujeme s wiki a Google maps

Řadu poptávek a nabídek ke svezení po celé Evropě můžete najít i na tomto serveru. Služby webu lze využívat zcela zdarma, cena se opět odvíjí od dohody mezi řidičem a spolujezdcem. Volně, tedy bez registrace, je možné využívat jen některé služby webu. Pro zpřístupnění všech služeb je nutná registrace. I tentokrát web zprostředkovává převážně zahraniční spolujízdy, které lze velmi snadno vyhledávat pomocí zadání výchozí a cílové země. Přímo na stránkách jsou pak pro jednodušší orientaci k dispozici i Google mapy. Pro cestovatele může být velmi zajímavá i záložka „wiki“, kde lze najít základní informace o evropských zemích. Krom jiného server dále nabízí také diskusní fórum, mapu uživatelů, galerii fotek či takzvaný stoplist, který obsahuje upozornění na problémové řidiče a spolujezdce.


Studentské spolujízdy bez zájmu


Zprostředkování spolujízd zdarma pro řidiče a pasažéry okrajově nabízí i web absolventi.cz, který byl do provozu uveden rovněž na podzim tohoto roku. Registrace není pro vyhledávání jízd nutná, ale potřebujete ji pro klasické přidání nabídky nebo poptávky po svezení nebo pro registraci vozidla. Cena spolujízdy pak závisí na dohodě. Server je v provozu jen krátce a v současné době zeje co se týče spolujízd prázdnotou. S nabídkou spolujízdy nezůstal pozadu ani náš „domácí“ web vseborec.cz. Zdarma zde můžete vložit nový inzerát v sekci bazar, záložka spolujízda. Stejně jako u předchozího webu, tak i zde je vidět, že portál je primárně určený pro jiné účely a možnost domlouvat spolujízdu nabízí jen jako vedlejší službu. Ačkoliv je jinak server vseborec.cz studenty VŠE hojně využíván, v současné době se v záložce spolujízd nenacházejí žádné inzeráty.


Studentský listČlánek vyšel na serveru iList.cz, jehož obsah tvoří měsíčník Studentský list. SL je nezávislý měsíčník studentů Vysoké školy ekonomické v Praze.

Autor článku

Jana Krejčová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT