Britské centrum nabídne středoškolákům novou certifikovanou zkoušku

16.03.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Věková hranice kandidátů, kteří mají zájem složit zkoušku First Certificate in English (FCE), klesá. Univerzita v Cambridge proto vytvořila novou verzi FCE určenou pro středoškolské studenty. Knihovna Univerzity Palackého – Britské centrum ji zájemcům zprostředkuje od roku 2012.

Britské centrum KUP organizuje Cambridgeské zkoušky pro všechny věkové kategorie z angličtiny obecné a obchodní. Dlouhodobě nejpopulárnější je zkouška FCE. Věk kandidátů zkoušek klesá, je běžné, že FCE skládají mladí lidé ve věku 15 let. Samostatnou kategorií jsou zkoušky YLE pro děti ve věku od 7 do 13 let. Britské centrum na nich spolupracuje s několika základními školami v regionu. „Čím dříve se student začne cizí jazyk učit, tím lépe. Velký růst jsme zaznamenali při zkouškách z angličtiny pro děti. Mít svůj první cambridgeský certifikát v sedmi letech je určitě pozitivním impulzem do dalšího studia, a to si uvědomuje stále více rodičů,“ uvedl vedoucí Britského centra KUP Mgr. Martin Štěrba.

Podle posledního výzkumu Institutu pro sociální a ekonomické analýzy (ISEA) nemluví 54 % Čechů žádným cizím jazykem. Anglicky se slušně domluví 27 % Čechů, ale jen 10  % ovládá jazyk výborně. „Naše zkušenost s kandidáty Cambridgeských zkoušek ukazuje, že úroveň angličtiny pomalu stoupá. V zimním období dosáhli kandidáti na zkoušku FCE (First Certificate in English) rekordními 86 % úspěšnosti, což je vůbec nejvyšší výsledek v historii této nejoblíbenější zkoušky. Tradičně vysoce úspěšné jsou zkoušky z odborné angličtiny: právnické, obchodní a finanční,“ popsala vedoucí zkouškového oddělení British Council Táňa Rybenská.

Pro učitele základních a středních škol nabízí British Council program „Addvantage“. Učitelé tak mohou získat benefity na základě hromadné registrace ke zkouškám. Benefity zahrnují například výlet do Cambridge, letní jazykový kurz nebo výhodnější cenu za registraci studentů. Zájemci o zkoušky FCE se mohou zaregistrovat od 7. března. Nejbližší zkoušky se konají v červnu letošního roku. Přihláška i podrobnější informace jsou k dispozici na www.bc.upol.cz nebo na www.britishcouncil.cz.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT