STÁTNÍ MATURITY ZRUŠENY!

01.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Po velkém tlaku studentů a veřejnosti vydalo právě před chvílí MŠMT aktuální tiskovou zprávu, ve které oznamuje zrušení tzv. státních maturit. Hodlá se tak navrátit k původnímu modelu maturit, ovšem s tím rozdílem, že maturovat se bude povinně z matematiky, českého jazyka a cizího jazyka. K této trojici, si navíc student bude muset zvolit dalších 7 předmětů!

Celkem tak bude maturant absolvovat zkoušky z 10 předmětů. Vedoucí odboru maturit Pepa Bobeš tento krok obhajuje slovy: „Studenti odmítli novou formu maturit, která jim mimo jiné měla přinést i větší svobodu v rozhodování a tím i více zodpovědnosti. Proto jsme se rozhodli v reakci na takovou vlnu nevole ukázat jim, jaké by to bylo, kdyby si nemohli vybrat nic a měli všeho až nad hlavu“.

Od dalšího roku ministerstvo také hodlá prosadit povinnou výuku čínštiny, která se stává významným světovým jazykem, neboť jí hovoří nejvíce lidí na světě. O čínštině jako novém fenoménu jsme před časem psali v článku Čínština, jazyk budoucnosti?

MŠMT se tento jazyk také chystá zařadit mezi povinné maturitní předměty. Zda čínština nahradí zkoušku z voleného cizího jazyka nebo přibude jako další povinná zkouška, kterých by tak bylo už jedenáct, zatím není jasné. „Schůdnější se v současnosti zdá varianta s deseti předměty, jednak proto, že je to takové pěkné kulaté číslo a také je tu stále možnost konat zkoušku navíc z dalšího volitelného předmětu, pokud by se to snad nějakému studentovi zdálo málo!“, dodal s ironickým úšklebkem Bobeš.



caution.gif... právě jste se stali obětí vtípku redakce Studentskefinance.cz - APRÍL! :)




Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT