Firmy mají zájem o praktikanty oboru Fakulty informatiky Masarykovy univerzity

04.04.2011 | , Masarykova univerzita
STUDENT


Přes 85 % studentů oboru Služby - výzkum, řízení a inovace (Service Science, Management and Engineering SSME) na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity dostalo nabídku na další spolupráci ve firmě, kde absolvovali praxi. I proto má vedení oboru v plánu dále rozšiřovat spolupráci s průmyslovými partnery, která je velmi pozitivně hodnocena jak ze strany studentů, tak ze strany partnerů. A to například o zapojení firem do přípravy praktických projektů, které budou moci studenti řešit v rámci výuky.

Cílem oboru je, aby studenti získávali znalosti, které přímo použijí v praxi. Předmět Interim Project, v rámci kterého absolvují semestrální stáž, je jedním z důvodů, proč si studenti tento obor vybírají,“ uvedl garant a zakladatel oboru Zdenko Staníček. „Partneři si naopak cení toho, že studenti, vybavení znalostmi a oproštění od firemní rutiny zavedených postupů, přináší nové pohledy a nápady, jak procesy zlepšit,“ komentuje dále motivy průmyslových partnerů pro spolupráci Staníček.

Obor Service Science, Management and Engineering se od svého založení velmi rychle rozvíjí. Do historicky prvního semestru na jaře 2009 nastoupilo osm studentů. V současnosti je zde 165 studujících. Obor se svou náplní neomezuje pouze na IT, ale zahrnuje i další směry, jako je ekonomie, management a efektivní práce s lidmi. Připraví tak studenty především na práci na manažerských pozicích IT společností.

V současné době je v oboru realizován projekt Inovace výuky oboru SSME v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který je spolufinancován Evropským fondem a státním rozpočtem ČR. V rámci tohoto projektu jsou inovovány klíčové předměty tak, aby jejich náplň odrážela reálné potřeby ekonomiky.

Autor článku