O studiích a živnostenském podnikání - jak se připravit?

12.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Také patříte mezi studenty, kteří ví, jaké to je, když delší dobu nezavadí o solidní brigádu, ideálně blízkou studovanému oboru? Setkali jste se už x-krát s neochotou zaměstnavatelů podepsat dohodu o provedení činnosti? Nebo studujete takový obor, kde je živnosťák prostě nezbytností? Tak čtěte dál, protože následujícími články byste se mohli inspirovat a rozhoupat.

Dnes se stal živnostenský list v rukou studenta již docela známou záležitostí, přestože stále ještě není běžné, aby studenti podnikali. Mezi spolužáky se vedou živé diskuse o založení živnosťáku vcelku často, jenže málokdo z nich ví, jaký je ten vhodný a co to obnáší…


Nezbytnosti pro začátek - kapitál, podnikatelský záměr, výsledky!


Než si zažádáte o živnost, setřiďte si priority podnikání, vytvořte si vlastní podnikatelský záměr, v ideálním případě co nejbližší studovanému oboru nebo aspoň částečně s ním související.

Uvažujte racionálně, kde sehnat peníze na rozjezd, pokud možno se snažte vyvarovat nevýhodným půjčkám od bank (například kontokorent či půjčky s vysokými úroky) nebo od ještě méně důvěryhodných společností, na jejichž jména a kontakty můžete narazit na kdejaké lavičce nebo budce, telefonním sloupu nebo reklamní ploše a které mohou být zdárnými a zkušenými podvodníky! Je lepší domluvit se například s rodiči, příbuznými, známými, případně dát dohromady kapitál s těmi, se kterými byste rádi podnikali. Když jste na to sami a nechcete se vůbec zadlužovat, bude to sice běh na dlouhou trať, ale má to také své výhody a vy si připravíte předem to, co chcete nabízet. Týká se to především tvůrčích oblastí, ale nejen jich…

Dbejte také rad starších a zkušenějších podnikatelů a sledujte jejich úspěšné počínání, neúspěšné berte jako výstrahu! Podstatná je klientela, kterou zpočátku tvoříte spíš sami z nejbližších známých lidí, postupně ji zkoušejte rozšířit o známé známých a dál o neznámé známých nebo registry potenciálních klientů, například Albertina registr organizací (Albertina data, Albertina – Firemní monitor) – tato služba je však placená, nicméně určitě by mohl postačit například seznam firem na Seznamu nebo Google. Výsledky budou určovány kvalitou nabízených produktů, služeb, o které se budete starat…


Jak dál zajistit výsledky? Reklamou!


Výsledky stoprocentně zaručí presentace na internetu, dnes se v podstatě bez vlastních webových stránek neobejdete. Na tvorbu webové presentace si můžete najmout grafika, kodera – třeba kamaráda a hostovat můžete zcela zdarma nebo si je vytvořit zdarma na volných doménách, které nabízí i několik základních vzorů pro weby, jako například estranky.cz nebo webnode.cz. Jestliže jste sami graficky zruční a máte smysl pro design a cit pro krásu, zkuste si své vlastní stránky vytvořit například ve Photoshopu, který má výhodu automatického generování html kódu nebo Gimpu – free alternativa k Adobe Photoshopu, případně zkuste Adobe Illustrator nebo freewarový Inscape.

Jenže jen internety nestačí, reklama musí pokrýt nejen virtuální realitu, ale také tu klasickou! Tady se nabízí možnost tiskové reklamy ve formě letáků, vizitek, sítotisku na textil, potisku aut či výroby placek. Nejlevnější varianty tisku jsou třeba studenti grafických oborů, ale s rizikem nejistého výsledku. Jenže jak víme, riskovat se vyplácí, zvlášť, víme-li, kdo je ten, kdo nám má náš tisk zajistit.


Podařilo se…


Tak už zbývá ten živnosťák. Jak to s ním je? Od roku 2008 nastala v živnostenském podnikání řada změn:

  1. Několik desítek volných živností bylo novelou živnostenského zákona (od 1.7.2008) prakticky sloučeno do jedné "univerzální živnosti", odpadla tak potřeba vlastnit několik živnostenských listů najednou (ušetříte několik tisícikorun za pořizování dvou, tří, čtyř živnostenských oprávnění).
  2. Živnostenské listy byly nahrazeny pouhým výpisem ze živnostenského rejstříku.
  3. Pro získání vázaných i řemeslných živností je nutno splnit jednodušší podmínky než v minulosti.
  4. S příchodem roku 2008 došlo ke zrušení tzv. minimální daně.
  5. Dočkali jsme se zavedení rovné daně ve výši 15 procent.
  6. Změnu doznal výpočet daňového základu - zdravotní a sociální pojištění se nově nezapočítává do daňově uznatelných výdajů (do výdajů na dosažení a udržení zisku).

Povinnosti, které musíte splňovat jsou všeobecné podmínky podnikání, dál si vyberete druh živnosti, nahlásíte živnost na živnostenský úřad, raději si rovnou podejte i přihlášku k daňové registraci, k důchodovému i zdravotnímu pojištění a založte si bankovní účet. Nezapomeňte na to, že si také povedete vlastní účetnictví!

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT