Univerzita Pardubice se pod vedením předního českého logika Jaroslava Peregrina vydá ke zrodu moderní logiky

11.05.2011 | , Univerzita Pardubice
STUDENT


Ve čtvrtek 12. května se bude na Univerzitě Pardubice diskutovat o zrodu moderní logiky. S přednáškou právě na toto téma zavítá do Pardubic prof. RNDr. Jaroslav Peregrin, CSc., přední český logik a analytický filozof.

Cesta k moderní logice započala pravděpodobně v roce 1879, kdy vydal význačný německý filozof a matematik Gottlob Frege svůj spis Begriffsschrift (Pojmové písmo). V tomto spisu Frege navrhl cestu, jak reformovat přirozený jazyk, který je médiem naší argumentace, opodstatňování a dokazování (včetně matematického), do podoby přesně vymezené struktury, v jejímž rámci by bylo možné inventarizovat přípustné kroky důkazu.

Právě tomuto tématu se bude ve čtvrtek 12. května ve své přednášce věnovat hostující přednášející prof. RNDr. Jaroslav Peregrin, CSc.

Profesor Peregrin se zaměří na zrod moderní logiky, která je geneticky spjata s přirozeným jazykem. Vztah matematické logiky k původní agendě logiky, jakožto teorie argumentace, opodstatňování a dokazování, však není zdaleka neproblematický,“ přibližuje téma přednášky Mgr. Libor Koudela, předseda pardubické pobočky Jednoty českých matematiků a fyziky.

Na Fregeho poznatky navázal David Hilbert, jenž usoudil, že když už máme strukturu, která vzešla z idealizace přirozeného jazyka, můžeme ji prozkoumat také z čistě matematického hlediska. A v jistém smyslu se můžeme pokusit převést i problém pravdivosti na problém určitého druhu výpočtu. Hilbertův ambiciózní program narazil však na několik překážek.  Tento tzv. Hilbertův program v roce 1931 vyvrátil Kurt Gödel prostřednictvím zásadního objevu dvou vět o neúplnosti axiomatických formálních systémů. Na uchopení sémantiky v rámci logické teorie pak usilovně pracoval Tarski, který tak víceméně završil vybudování toho, co je dnes vnímáno jako základní rámec moderní formální logiky.

Přednášku pořádá Jednota českých matematiků a fyziků – pobočka Pardubice, Ústav matematiky (ÚM) Fakulty ekonomicko-správní (FES) Univerzity Pardubice a Katedra elektrotechniky, elektroniky a zabezpečovací techniky (KEEZ) Dopravní fakulty Jana Pernera (DFJP) Univerzity Pardubice.

Přednáška se koná ve čtvrtek 12. května v posluchárně B1 na DFJP Univerzity Pardubice. Vstup je volný. Začátek akce je v 17:00 hodin.


Prof. RNDr. Jaroslav Peregrin, CSc., je přední český logik a analytický filozof. Vystudoval matematiku. Nyní působí ve Filozofickém ústavu Akademie věd ČR a přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové. Kromě logiky se zabývá hlavně filozofií jazyka, sémantikou a analytickou filozofií.

Jaroslav Peregrin je autorem několika studií publikovaných v českých a zahraničních odborných časopisech; mimo jiné je autorem také několika knih: Úvod do analytické filozofie (1992), Doing Worlds with Words (1995), Meaning and Structure (2001), Filozofie a jazyk (2003), Logika a logiky (2004), Kapitoly z analytické filozofie (2005), Filozofie pro normální lidi (2008) a spolu s V. Svobodou Od jazyka k logice (2009), Člověk a pravidla (2011).

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT