Žebříček QS: Nejlepší stavební fakulta v regionu východní Evropy je na ČVUT v Praze

03.06.2011 | , ČVUT
STUDENT


V prestižním žebříčku QS Top Universities zařadili experti těchto dnech České vysoké učení technické v Praze na sdílené 101. – 150. místo pro oblast stavebního a konstrukčního inženýrství. Pražská technika se tak ocitla v elitní světové dvoustovce univerzit jako jediná z celého regionu východní Evropy. Také v celkovém hodnocení se ČVUT umisťuje na vysokých příčkách.

Úspěch je oceněním výborné práce našich pracovníků i studentů,“ hodnotí umístění děkanka Fakulty stavební ČVUT v Praze prof. Ing. Alena Kohoutková, CSc.Vyplatí se soustředit na dlouhodobé cíle a prosazování vysokých nároků na kvalitu. Je pro nás velmi potěšující se dozvědět, že okolní svět o nás ví a řadí nás mezi renomované školy,“ dodává děkanka.

ČVUT se ve světových žebříčcích umisťuje pravidelně. Každoročně navíc zaznamenává strmý růst směrem k nejvyšším příčkám. Mezi inženýrskými univerzitami, kde se hodnotí všechny technicky zaměřené vysoké školy, se ČVUT v posledním žebříčku QS umístila dokonce na 121. místě celkového hodnocení a předběhla tak věhlasné instituce jako Tokyo University of Science, University of California nebo pařížskou École des Ponts.

ČVUT v žebříčku QS Oblast Inženýrství a technika
2010 121. místo
2009 171. místo
2008 228. místo

Dobré hodnocení znamená lepší pozici při získávání kvalitních zahraničních studentů a pedagogů a také naopak větší zájem o naše studenty v zahraničí a o uzavírání smluv v systému double degrese,“ vysvětluje děkanka Kohoutková význam úspěchu a přidává další: „Vysoká kvalita je zásadní při vyhledávání rovnocenných partnerů pro mezinárodní spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje. Prestižní hodnocení získává škole vysoký respekt v průmyslové sféře, a tak je o naše absolventy na trhu poptávka,“ uzavírá profesorka Kohoutková.

Fakulta stavební je se svými 6 000 studenty největší fakultou na ČVUT. Ve výuce se zaměřuje na oblasti architektury propojené se stavebnictvím, stavebního inženýrství a geodézie a geoinformatiky. Úspěch v oblasti stavebního inženýrství přinesla fakultě především soustavná vědecká činnost v této oblasti. Díky prakticky orientovanému výzkumu a vynikající reputaci absolventů s fakultou také spolupracují největší stavební společnosti působící v ČR.

Žebříček QS Top Universities vede společnost Quacquarelli Symonds, která zaměstnává stovku expertů v Londýně, Paříži, Singapuru, Stuttgartu, Bostonu, Washingtonu DC, Sydney, Šanghaji, Johannesburgu a Alicante. QS do roku 2010 spolupracoval s britskými The Times, které nově vedou samostatný žebříček s vlastní metodikou. Obě tyto hodnocení univerzit patří k nejuznávanějším na světě.

Více informací a žebříček samotný najdete na adrese http://www.topuniversities.com/

Autor článku