Nemáte ještě čtečku? Usnadní vám studium

08.06.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Mohou napohled vypadat jen jako nová móda z řad technických hraček, ale čtečky e-knih jsou daleko víc než to. Kromě jiných výhod vám při studiu mohou ulehčit od nošení těžkých učebnic, čtení z obrazovky počítače, nemožnosti pročítat elektronické zápisky z přednášek v zaplněné tramvaji nebo nakupování stále nových a nových tištěných knih. Jaké čtečky jsou ale vhodné pro studenty a na kolik vyjdou?

Co jsou čtečky e-booků? Čím se liší třeba od mobilů a tabletů?

Skutečné čtečky (ne tablety, které mohou posloužit mj. ke čtení) mají displej s technologií e-ink – elektronický inkoust. Nemají podsvícení, takže z nich ani citlivější čtenáře nerozbolí oči a dají se bez problému číst i na přímém slunečním světle. Do všech můžete nahrát tisíce až desetitisíce knih – i víc, než kolik za život stihnete přečíst. Některé z nich kromě čtení a úprav textů umožňují i předčítání nahraného textu, poslech hudby nebo připojení na internet a prohlížení stránek.

Jsou kompaktní, lehké, dlouho vydrží na baterii (podle modelu a času stráveného čtením týden a déle), umožní vám ušetřit za tisk dokumentů nebo koupi tištěných knih a neunaví vám oči. Ale nepovažujte je za počítače – třeba film si na nich rozhodně nepustíte, i kdyby měly dost velkou operační paměť; e-ink má poměrně pomalou odezvu, slouží primárně ke čtení.

Zásadní otázka: Na co konkrétně čtečku nejvíc potřebujete?

Podle odpovědi na tuto otázku je dobré si čtečku vybírat v první řadě. Například studujete-li technické obory a máte množství nákresů v PDF, kde je dobré vidět najednou celou stranu A4, a budete jich prohlížet více než běžných textových dokumentů (zápisků, knih, prezentací), rozhodně se vám hodí některý z velkých modelů čteček.

Velmi příznivé ohlasy má v této skupině například Kindle DX, zajímavé jsou také PocketBook Pro nebo SibraryG10. Všechny mají úhlopříčku bezmála 10 palců (na rozdíl od 5 – 6 palců u běžných čteček). Nevýhodou může být vyšší cena – velké čtečky seženete za cenu okolo 10 000 Kč, tedy přibližně za dvojnásobek než čtečky menší.

Běžné čtečky na knihy, skripta a zápisky

Na čtení elektronických knih koupených či zdarma stažených na internetu, studijních skript nebo vlastních zápisků z přednášek vám poslouží jakákoli dostupná čtečka. Pokud si tisknete přepisy přednášek, skripta, prezentace nebo zápisky, peníze vynaložené za čtečku se vám poměrně brzy vrátí – teď už nebudete muset tisknout nic z toho a nebudete s sebou ani muset tahat desky plné papírů. Nejlevnějšími variantami jsou momentálně Kindle Wi-Fi, iRiver EB02 a DPS E800, drahé nejsou ani některé modely čteček Prestigio a Sibrary, které seženete kolem čtyř tisíc korun.

Ještě nedávno bylo praktickou a velmi levnou možností objednat si Kindle Wi-Fi přímo na Amazonu – v přepočtu vycházel i s dopravou jen kolem tří tisíc korun. S novými podmínkami pro zásilky ze zámoří však může být někdy levnější si koupit čtečku v českých obchodech.

Editování – občas nelehký úkol na čtečkách

Pokud chcete dokumenty rovnou editovat, bude se vám hodit spíše čtečka s dotykovým displejem. Ten nabízí zejména množství modelů Sony. QWERTY se může zdát výhodou, ale pokud není v kombinaci s dotykovým displejem, budete se kurzorem v textu pohybovat pomaleji. Trochu vás může zdržet i pomalejší odezva e-ink displeje.

Další možností jsou v tomto případě tablety – výhodou je, že jde o téměř plnohodnotné počítače (na úrovni netbooku) a mohou vám sloužit i k činnostem, které čtečky neumožňují. Nevýhodou je klasický podsvícený displej bez technologie e-ink, takže vás z něj mohou snáz rozbolet oči. Pokud ale budete do textu zasahovat hodně a často, bude pravděpodobně vhodnější než klasická čtečka.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT