Dohoda o provedení práce: na co mám nárok?

10.06.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Doba prázdnin pro studenty vysokých škol a letošních maturantů již brzy začíná a velká část z nich se chystá na prázdninovou brigádu. Na co si dát pozor, aby se konkrétní student nepostavil do řady nezaplacených studentů bez možnosti obrany?

Ochrana zákonem

Nejčastější forma dohody, kterou studenti se svými letními zaměstnavateli uzavírají je dohoda o provedení práce (dále jen „DPP“). DPP je dle zákoníku práce charakterizována § 75 především v otázce rozsahu stanovené pracovní doby a to následovně: „Rozsah práce, na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být větší než 150 hodin v kalendářním roce. Do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce“.

Co je psáno, to je dáno

Novinkou letošního roku je povinnost zaměstnavatele sepsat tuto dohodu písemně dle § 77 odst. 1 zákoníku práce: „Dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen uzavřít písemně, jinak jsou neplatné; jedno vyhotovení této dohody zaměstnavatel vydá zaměstnanci“.
DPP je pro účely letního zaměstnání velmi vhodná, jelikož student není zatížen v takové míře povinným sociálním a zdravotním pojištěním, na druhou stranu právní ochrana zaměstnance je nižší, než u pracovních smluv.

Častý nešvar

Nejčastěji se student setká s problémem, že mu zaměstnavatel písemnou verzi jeho DPP nevydá s tvrzením, že DPP písemná být nemusí, nebo s uklidněním, že mu ji předá později, ačkoliv jak je již bylo uvedeno výše, DPP musí být od letošního roku uzavřena písemně. Tyto skutečnosti již samy o sobě naznačují neserióznost zaměstnavatele a může se jen doporučit, aby student u takového zaměstnavatele nenastoupil.

Dalším častým nešvarem zaměstnavatelů je výplata pouze části mzdy, přičemž zbytek pošlou další měsíc, kdy už u nich student nepracuje a student se marně následující měsíce dovolává své odměny.

Nejhorším možným koncem letního zaměstnání pro studenta je případ, kdy student nedostane ani korunu a zbývají mu jen oči pro pláč.

 

Požadujte jistotu

Opravdu do posledního dechu požadujte předání písemného vyhotovení DPP, nebo si ji sepište sami dle mnoha vzorů, které naleznete na internetu, když zaměstnavatel argumentuje, že nemá čas pro její vytvoření. V rámci DPP si sepište co nejvíce detailní okolnosti výkonu Vaší brigády. Místo výkonu práce se snažte sjednat co nejkonkrétněji, ne pouze např.: Praha, ale raději stylem: ulice Restaurace u dubu, Dolní 23, 120 00 Praha 2.

Rozhodně v DPP uveďte výši mzdy, na které jste se zaměstnavatelem dohodli a v samotné DPP se snažte uvést přesný způsob výplaty mzdy včetně uvedení data její splatnosti.

Vytvořte si svou vlastní tabulku v excelu, kde si zapisujte odpracované hodiny a pravidelně si je nechávejte podepsat od zaměstnavatele.

Důkazy v případě sporu

Jak se bránit takovýmto častým praktikám, kdy nepoctivý zaměstnavatelé počítají s tím, že chudý student se jistě bránit nebude? V případě, že zaměstnavatel nereaguje na Vaše ústní a telefonické urgence?

Sepište písemnou výzvu obsahově strukturovanou jako předžalobní upomínku, kde zaměstnavatele vyzvete k úhradě dlužné mzdy do určitého data. Tuto výzvu zašlete v tzv. doporučeném dopise s dodejkou, nejlépe s červeným pruhem. Psychologický efekt takového výzvy může velmi dobře zapůsobit a Vy získáte své těžce vydělané peníze zpět. Mnohé vzory těchto výzev opět naleznete na internetu, především se nebojte a bojujte o své nároky.

Zaměstnavatel Vám tvrdí, že bohužel Vám nemůže vyplatit mzdu, jelikož je ve finančním obtížích? Ve velkém procentu případů se Vás chce pouze zbavit a věří, že se po čase již neozvete. Pro případ, že Vám zaměstnavatel výše uvedené tvrdí již druhý měsíc poté, co Vám skončila letní brigáda, nechte mu podepsat uznání dluhu.

Pokud Vám zaměstnavatel nepředal písemnou DPP, zjistěte si, zda by Vám v případě soudního sporu byl někdo schopen podat svědeckou výpověď, která by prokázala, že jste u daného zaměstnavatele opravdu pracoval. Jste – li na letní brigádě s více přáteli, tak o svědky nebude nouze.

Podejte žalobu

Již delší dobu žijeme v právním státě. Vaše práva Vám byla odepřena? Podejte žalobu. Jestliže máte výše uvedené důkazy je Vaše šance na vítězství velmi vysoká. Opět poměrně velké množství vzorů žalob naleznete na internetu a mnoho z Vás má jistě přátele na právnických fakultách, kteří ochotně pomohou za pár láhví něčeho tekutého.

Poslední, s čím většina nepoctivých zaměstnavatelů počítá je to, že je bude student z letní výpomoci žalovat. Věřte, že se s Vámi velmi rád dohodne.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT