Podnikání pro studenty, jak na to?

15.06.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Léto se blíží, řada studentů možná bude podnikat. Někteří studenti stráví léto u vody, někteří využijí letní prázdniny jako příležitost vyzkoušet si podnikání a trochu si vydělat. Jak na to, se dozvíte v dnešním článku.


Podmínky provozování živnosti

K provozovnání živnosti musí student (ostatně jako kdokoli další) splnit tyto všeobecné podmínky:

  • dosažení věku 18 let,
  • způsobilost k právním úkonům a
  • bezúhonnost (za bezúhonného se nepovažuje ten, kdo byl pravomocně odsouzen pro trestný čin spáchaný úmyslně, pokud byl tento trestný čin spáchán v souvislosti s podnikáním, nebo s předmětem podnikání, o který žádá nebo který ohlašuje, pokud se na něj nehledí, jako by nebyl odsouzen).

Na některé živnosti se pak vztahují zvláštní podmínky, jakými jsou odborná nebo jiná způsobilost. Tyto podmínky jsou u každé živnosti jiné, najdete je v našem přehledu živností. Pokud některou z podmínek nesplníte, oslovte třeba rodiče nebo kamaráda, které je plní, jestli by se nechtěl stát vaším odpovědným zástupcem.


Administrativa založení živnosti

Budeme předpokládat jen živnost, tedy žádné složité zřizování s.r.o. Administrativa založení živnosti se dá vyřídit velmi rychle, pomocí jednotného registračního formuláře, který můžete podat na živnostenském úřadu či na tzv. Czechpointech. Příslušné formuláře jsou k dispozici v sekci Formuláře ke stažení na Firemnifinance.cz. Pokud máte odpovědného zástupce, musíte ještě vyplnit přílohu pro odpovědného zástupce.


Účetnictví a DPH

Většina studentů (pokud to zrovna nejsou ekonomové) mají strach z účetnictví a DPH. Ale nemusí. Podnikání studentů většinou nepřináší vysoké příjmy, pravděpodobně se tak vyhnete vedení účetnictví a dani z přidané hodnoty. Musíte ale evidovat příjmy a výdaje. K tomu stačí jednoduchá excelovská tabulka, kterou si můžete stáhnout na našich stránkách. Pokud budete uplatňovat paušální výdaje, tak nemusíte evidovat ani je.


Bankovní účet

Studentům, kteří nejsou plátci DPH, postačí jejich běžný účet. Tím odpadá další starost.

Ale pozor, pokud budete používat svůj soukromý účet a pokud na něm bude hodně položek, může být obtížné rozlišit, co je soukromé a co souvisí s podnikáním. Navíc si  nemůžete uplatnit různé bankovní poplatky (za vedení, za příkazy ...) do výdajů. Pokud ale uplatňujete paušální výdaje, trápit vás to nemusí (o paušálních výdajích, pojistném a daních budeme psát ve druhém pokračování této série).

Pokud budete používat soukromý účet i pro své podnikání, postačí výpis z tohoto účtu a na něm zvýrazníte položky, které souvisí s podnikáním.


Nezapomeňte na zákony

Velmi častým problém podnikání studentů je skutečnost, že se zapomenou vůbec přihlásit na příslušných úřadech (finančním úřadě, správě sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovně, živnostenském úřadě). K tomu slouží už výše popsaný jednotný registrační formulář, kterým se přihlásíte na všechny relevantní instituce. Tím to ale nekončí. Žijeme v právním prostředí a tedy byste měli dodržovat všechny zákony - smlouvy by měly být řádně uzavřené, faktury by měly mít všechny náležitosti,...


Pozor na ručení

Živnost oblíbená u mnoha studentů pro svoji jednoduchost a dočasnost - živnost lze velmi jednoduše přerušit a znovu obnovit - má jednu nevýhodu, kterou je neomezené ručení svého držitele. Pokud si tohoto nebudete vědomi, může se stát, že na své letní podnikání dlouho nezapomenete.

Pokud se rozhodnete začít podnikat, můžete pravidelně používat naší poradnu.


Článek byl převzat z webu Firemnifinance.cz.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT