Bez čeho se student neobejde v cizině

19.06.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Rozhodli jste se vycestovat za hranice a to nejen na prázdniny, ale klidně na delší dobu. Jedete tam za prací a studiem. Víte, že je lepší být vždy připraven tak, jako ten skaut. Ale nevíte, co všechno pro přípravu potřebujete... Pas, pojištění, vízum, očkování?

Pas versus občanka

V rámci cest po Evropské Unii postačí občanský průkaz, jestliže chci cestovat dál za hranice EU, musím mít ještě pas. Ideálně biometrický, který obsahuje otisky prstů. Takový pas požadují nejen USA, ale také třeba Čína.

Cestovat do USA mohu tedy s platným ePasem (to je cestovní pas se strojově čitelnými údaji a nosičem dat s biometrickými údaji, v ČR vydáván od roku.2006) a dále vyplnit registrační formulář ESTA (Electronic System of Travel Authorization) a doporučuje se provést registraci minimálně 72 hodin před nastoupením cesty. Registrace je zdarma! V případě ztráty cestovního dokladu (pasu či občanky) je nutné se obrátit na nejbližší zastupitelský úřad ČR, který za účelem návratu vystaví náhradní cestovní doklad. Tento doklad slouží k jednorázové cestě do ČR.

Vízum

Od roku 2008 nepotřebují Češi vízum do USA, nicméně bezvízový program se vztahuje pouze na krátkodobé turistické nebo obchodní cesty do 90 dnů pobytu a netýká se studijních pobytů. Na studijní, pracovní či výměnné pobyty se stále vztahuje vízový režim a zájemci o pobyt v USA za uvedenými a jinými účely musí tak jako doposud žádat o vízum na nejbližším velvyslanectví či konzulárním úřadě USA. I některé ostatní státy Ameriky, jako například Brazílie, Chile, Peru, Kolumbie nebo Panama případně státy Asie nabízejí bezvízový styk, nicméně studijní pobyty se jej netýkají. Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje českým občanům, aby si před cestou vždy ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily.

Pro představu, do Austrálie potřebuji studijní a/nebo pracovní vízum, z níže uvedených adres by mělo plynout, zda student plánující strávit nějaký semestr v tamním městě a zároveň hledající také práci potřebuje jedno či obě víza. V případě nejasností je nejlepší se přímo zeptat.

a) studentská víza

Informace o možnostech vyřízení studentských víz lze nalézt na http://www.immi.gov.au/students/students/chooser/index.htm. Problematika studentských víz je závislá na individuálních aspektech žádosti a z tohoto důvodu bývá doporučováno vyřizovat tyto žádosti prostřednictvím specializovaných cestovních kanceláří nebo migračních agentů v Austrálii.

b) pracovní víza

Informace o možnostech vyřízení pracovních víz lze nalézt na http://www.immi.gov.au/skilled/index.htm. Problematika pracovních víz je závislá na podobných aspektech žádosti jako platí u studentských víz a z tohoto důvodu se doporučuje vyřizovat tyto žádosti prostřednictvím zaměstnavatele v Austrálii, specializovaných společností nebo migračních agentů v Austrálii stejně jako u studentských víz.

Pojištění

Když chci cestovat do země, kde musím mít vízum, musím mít také cestovní zdravotní pojištění na celou dobu pobytu. Jinak cestovní pojištění kryje především náklady na zdravotnické služby, které bývají velice, velice drahé, pokud nejsem v cizině pojištěn.

Očkování

Jestliže můj cíl je zaměřen na země, kde hrozí „exotické“ nemoci typu malárie, musím se nechat před vycestováním očkovat. Například při cestě do Čadu jsou doporučena tato očkování - proti žluté zimnici a také se doporučuje očkování proti virové hepatitidě A, B, meningitidě, tetanu a proti tyfu.

Zajímavost v podání dokumentů Europass

Jde o službu, která usnadňuje zkompletování důležitých dokumentů při žádostech o práci v zahraničí. Jedná se o soubor dokladů o vzdělání, osobních kompetencích, jazykových dovednostech, odborné kvalifikaci a pracovních zkušenostech jejich držitele. Poskytují zaměstnavatelům a vzdělávacím institucím transparentní a přehledný soubor všech relevantních informací o držiteli v jakémkoli jazyce zemí EU.

Europass tvoří pět dokumentů:

  • Europass-životopis
  • Europass-jazykový pas
  • Europass-mobilita
  • Europass-dodatek k diplomu
  • Europass-dodatek k osvědčení

Europass má za cíl pomoci lidem překonávat obtíže spojené s mobilitou:

  • usnadnit občanům, kteří se z různých příčin stěhují (za prací, studiem aj.), třeba i v rámci jedné země, rychleji se uplatnit v novém prostředí
  • pomoci najít si práci odpovídající jejich kvalifikaci a zkušenostem nebo se přihlásit ke studiu podle svých možností a potřeb

Zařízení Europassu je zdarma!

Co závěrem?

Doporučuji si cestu předem promyslet a pokusit se ji alespoň trochu naplánovat, navštívit dobře informované stránky jako je Ministerstvo zahraničních věcí či Ministerstvo vnitra, případně specializované agentury, které vyhledám vyhledavačem, přečíst si informace přímo z místního webu té oné země, mít dost informací o dané zemi, jejich zvyklostech a napsat si důležité kontakty na tamní velvyslanectví České Republiky, konzulát, zastupitelský úřad, informovat blízkou osobu o svém cestovním plánu a být s ní v kontaktu. A hlavně buďte opatrní, hlídejte si věci a buďte bdělí a pozorní!

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT