Chcete cestovat i sportovat, jak se pojistit?

22.06.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Hlavní sezóna dovolených a zahraničních cest je skoro tady. Pro mnohé je vycestování za hranice naší republiky nutně spojeno s cestovním pojištěním. Jak se tedy vhodně pojistit, aby případné provozování sportovních aktivit bylo tímto pojištěním kryto?

Nejčastěji se cestovní pojištění uzavírá pro případ zahraničních dovolených, sportovních pobytů či služebních cest a jsou jím pak kryty téměř všechny zdravotní náklady za hranicemi, jako je hospitalizace, ošetření lékařem, pobyt v nemocnici, převoz sanitkou či nutné léky. Nad rámec zdravotního pojištění můžeme třeba připojistit svá zavazadla, ztrátu kreditní karty, zpoždění letu, únos letadla, storno zájezdu, veterinární ošetření domácích mazlíčků, ztrátu klíčů, odcizení peněženky, ale i výběr z bankomatu či zneužití PINu. Mezi ostatní rizika zahrnutá v cestovním pojištění řadíme mimo jiné náklady na přepravu při ztrátě nebo zničení cestovních dokladů, ty mohou mít limit hrazení pojišťovnou až 50 000 korun. Ne úplně běžnou součástí cestovního pojištění jsou náklady na přepravu při zmeškání letu.

Co je ovšem zajímavé, je, že na základě mezinárodních smluv je ošetření akutních úrazů zdarma, to však neznamená, že bychom se neměli pojišťovat.


Nad čím se zamyslet a co rozlišovat při uzavírání smlouvy o cestovním pojištění?


Při výběru cestovního pojištění musíme jako jeden z nejdůležitějších aspektů brát v úvahu výši limitů pro pojistné krytí jednotlivých položek pojištění, podle toho se také odvíjí částka, kterou budeme pojišťovně za službu hradit.

Měli bychom se zamyslet nad tím, na které území se bude cestovní pojištění vztahovat, některé pojišťovny v rámci Evropy pojišťují i mimoevropské destinace, jako třeba Egypt, Maroko, Izrael či hojně navštěvované Turecko. Jiné pojišťovny zase člení státy do různých zón.

Nutné je počítat s tím, že cestovní pojištění, kryje pouze rekreační provozování běžných sportů jako je třeba plavání, šnorchlování, turistika nebo golf. Pro případ aktivních sportů je bezpodmínečné uzavřít doplňkové pojištění, které pak kryje kromě jiných jízdu na koni, potápění s potápěcím přístrojem, jachting nebo rybaření na volném moři. 


Uzavřít cestovní pojištění je velice snadné


Zjednat si cestovní pojištění je velice jednoduché, nabízí ho všechny pojišťovny, ale je možné si jej objednat i jako doplňkovou službu ke kreditní kartě, kde například u Citi Bank je podmínkou pouze věk v intervalu 18 až 60 let a nepobírání starobního, invalidního nebo částečného důchodu.


Budete provozovat nějaký sport? Jak tedy vhodně zvolit cestovní smlouvu


Většina z nás se při pobytu v zahraničí s oblibou věnuje nějaké sportovní aktivitě, pokud budeme uzavírat smlouvu o cestovním pojištění, musíme ovšem rozlišovat mezi běžnou sportovní či kolektivní aktivitou a aktivním sportem.

Jen malá část do zahraničí cestujících obyvatel si asi uvědomuje, že třeba turistika se řadí do určité nadmořské výšky, v které ji budeme provozovat, do běžných sportů, ale od určitých nadmořských metrů do aktivních sportů. Tato hranice je běžně stanovena na 3 000 metrů nad mořem, nad tuto hranici je nutné uzavřít pojištění pro aktivní sport, ovšem i tam je pojištěný limitovaný určitou hranicí a pro turistiku v Himalájích mu nestačí ani toto pojištění, protože ve většině případů se na turistiku nad 5 000 metrů nad mořem běžně musí sjednat individuální pojištění.


Aktivní sporty a jejich pojištění


Běžné lyžování a snowboarding na pro veřejnost stanovených sjezdovkách je též součástí pojištění aktivních sportů. Stejně je na tom i sjíždění řek, jachting, canyoning nebo windsurfing.

Kdo by to byl řekl, že třeba i obyčejná jízda na koni, rybaření nebo lední hokej jsou dle všeobecných podmínek pojišťoven součástí aktivních sportů.

Tabulka: Příklad pojištění 1

Pojištění SPORT Vlastnosti
Cíl cesty Evropa
Typ cesty Rekreační sportovní cesta
Pojištění léčebných výloh do výše 6 mil. Kč
Trvalé následky - hrazeny do 200 tis. Kč
Smrt úrazem - hrazena do 100 tis. Kč
Doba nezbytného léčení  - hrazena do 20 tis. Kč
Pojištění zavazadel - hrazeno do 20 tis. Kč
Pojištění domácnosti v nepřítomnosti - do 100 tis. Kč
Smlouva na období 7 dní
Věk pojištěného 19-69 let
Běžná cena 716 Kč

 Zdroj: Česká pojišťovna

 

Tabulka: Příklad pojištění 2

Pojištění CYKLO Vlastnosti
Cíl cesty Evropa
Typ cesty turistická cesta
Pojištění léčebných výloh do výše 6 mil. Kč
Trvalé následky - hrazeny do 200 tis. Kč
Smrt úrazem - hrazena do 100 tis. Kč
Doba nezbytného léčení  - hrazena do 20 tis. Kč
Pojištění zavazadel - hrazeno do 20 tis. Kč
Pojištění domácnosti v nepřítomnosti - do 100 tis. Kč
Smlouva na období 7 dní
Věk pojištěného 19-69 let
Běžná cena 534 Kč
Zdroj: Česká pojišťovna


Turistická cesta versus sportovní rekreace


Během pobytu v zahraničí rozlišujeme mezi turistickou cestou a rekreačním sportovním pobytem. Pod pojem turistická cesta zahrnují pojišťovny běžné rekreační a poznávací pobyty a cesty, ale i studijní pobyty. V průběhu těchto zahraničních cest provozuje pojištěný oddychové a necílené rekreační činnosti, které však nejsou jeho hlavním cílem, ale ani jedním z hlavních cílů zahraničního pobytu. Spadá sem třeba badminton, bruslení, plavání, šnorchlování, kuželky, stolní tenis a tenis.

Tabulka: Příklad pojištění 3

Pojištění K MOŘI Vlastnosti
Cíl cesty Evropa
Typ cesty turistická cesta
Pojištění léčebných výloh do výše 3 mil. Kč
Trvalé následky - hrazeny do 200 tis. Kč
Smrt úrazem - hrazena do 100 tis. Kč
Doba nezbytného léčení  - hrazena do 20 tis. Kč
Pojištění zavazadel - hrazeno do 20 tis. Kč
Pojištění domácnosti v nepřítomnosti - do 100 tis. Kč
Smlouva na období 7 dní
Věk pojištěného 19-69 let
Běžná cena 492 Kč
Zdroj: Česká pojišťovna

Pokud budeme během zahraniční cesty nebo pobytu více sportovně aktivní musíme uzavřít pojištění pro případ rekreačních sportů. V takovém případě bývá provozování běžných rekreačních sportů hlavním cílem cesty. V zimních měsících se jedná především o pobyty s provozováním zimních sportů na pro veřejnost otevřených a upravených tratích, ale třeba akrobacie nebo skoky nezahrnuje ani toto pojištění. Spadá sem i vysokohorská turistika s limitem 3 000 někde až 5 000 metrů nad mořem, cykloturistika s výjimkou jízdy ve volném nebo horském terénu, sjíždění řek do 3. stupně obtížnosti, vodní lyžování, potápění s přístrojem pod vedením instruktora do maximálně 10 metrů hloubky, jachting do vzdálenosti 3 km od pevniny, surfing, kopaná, basketbal nebo volejbal.

Formou doplňkového pojištění je pojištění Organizovaný sport využívané pro účely soutěží nebo soustředění ať již na amatérské nebo i profesionální úrovni.


Jak tedy postupovat?


Ať už pro svoji zahraniční dovolenou zvolíme spíše oddychovou formu s náhodným provozováním sportovních činností nebo aktivní formu spojenou více se sportem, vždy je nutné brát v potaz, že cestovní pojištění je takřka nezbytností. Nutně se musíme proto zamyslet nad jeho druhem. Pojištění s krytím více sportovních aktivit bývá sice o něco málo dražší než běžné turistické pojištění, ale jeho význam bychom neměli podceňovat.


Článek byl převzat v webu Finance.cz

Autor článku

Simona Rottová

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT