Prázdniny a kulturní dění v Praze

11.07.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Prázdniny a dovolené roztančily poslední dny, slunce láká k vodě, opalování a odpočinku. Někdo si rád hoví v přírodě, jiný zůstává ve víru velkoměsta s očekáváním radostné zábavy. A právě pro ty, kteří zůstávání v centru kulturního dění, je tento článek shrnující kulturní akce z oblasti divadla, výstav či hudby v metropoli. A ideálně zadarmo!

Budou ještě fesťáky v Praze zdarma?

Jak to tak vypadá, s festivaly typu United Islands zdarma v hlavním městě se roztrhl pytel hlavně v červnu. Zdá se tedy, že tahle otázka na červenec je již pasé. Ale opravdu? Ne tak zcela, protože pro milovníky jazzové muziky se chystá další festiválek na Staroměstském náměstí a to 12 - 13.7. 2011 s názvem BOHEMIA JAZZ FEST. Vystoupí například držitel čtyř cen Grammy McCoy Tyner a jeho kvartet či partička FanFan Tulipan - nová kapela na tuzemské scéně a současně vítěz Czech JazzPrix 2010, což jsou lákadla jak pro náročnější posluchače, tak pro hledače nových inspirací.

Tento festival má ještě jedno plus pro zájemce – není-li možné stihnout Prahu, je možné si naplánovat výlet za Bohemia Jazz Festem do jiného města, např. Domažlic, Plzně, Českých Budějovic či Brna!

Další tip na pražský letní festival se nazývá LETNÍ LETNÁ, která nabízí části ze svého programu také zdarma. V letenském parku to je například neděle 21.8. MALABAR - LE VOYAGE DES AQUAREVES nebo sobota 27.8. Open stage 2011. Zbytek produkce je zpoplatněn. Festival návštěvníky provede fascinující atmosférou nového cirkusu a divadla a zabaví děti pohádkami a výtvarným tvořením. Program je k dispozici na webu Letní Letné.

Ještě něco dalšího v Praze zdarma?

Pražská ZOO láká na Happy Mondays - vstupné za 1 Kč! Akce je určena vybraným skupinám návštěvníků a to až do konce roku 2011. Červenec ZOO zasvětila adoptivním rodičům plazů a další měsíce například fotografům (podmínkou je účast ve fotosoutěži), maminkám s kočárky a nakonec v prosinci nabízí zvýhodněné vstupné všem (jen do Vánoc). Do 22.července 2011 potrvá výstava karikaturisty Pavla Kantorka. Výstava děl pocházejících z let 1970 až 1988 se skládá z vtipů z této doby, jsou kresleny pouze tuší a nebyly v České republice doposud vystavovány! V rámci výstavy budou prodávány jak autorské tisky, tak i originály vystavených vtipů a knihy s ilustracemi pana Kantorka.

Nejen pro designéry si připravil Adam Macháček a další hosté presentaci o zajímavém švédském papíru MUNKEN. Akce se jmenuje Meet up Munken. Všichni si mohou papír osahat a zjistit jeho výjimečné vlastnosti, prohlédnout si publikace tištěné na tomto papíru a využít jej pro vlastní tvorbu. Akce proběhne 20.07.2011 od 17 hodin.

Zajímavostí je i letos Kinobus, který bude křižovat ulice Prahy a na webových stránkách kinobusu si zájemce může stáhnout filmový program, případně další aktuality jsou k dispozici na síti Facebook.

Na párty do klubu, zatančit si, popít, pobavit se zdarma můžou všichni milovníci elektronické muziky v karlínském Styxu nebo v holešovickém Crossu s ojedinělým industriálním designem, čajovnou i zahrádkou! Oba kluby mají své webové stránky s aktuálním nabídkou akcí, proto neváhejte a podívejte se na program. Uživatelé Facebooku i náhodní kolemjdoucí mohou sledovat zeď stránky „Co je v Praze zadarmo“, kde se dozví několik dalších aktualit a tipů na zábavu zadarmo v české metropoli.

A další pražské letní akce?

23. 7. se uskuteční pivní festival Beerketa na Markétě v Praze 6. Za vstupné 150 Kč může pivní milovník ochutnat netradiční česká i zahraniční piva různých druhů s nižším i vyšším procentem alkoholu a prvních 1500 návštěvníků má přislíbeno půllitr zdarma!

Střelecký ostrov nabízí celé léto hudební i filmové akce. Cena vstupného na filmy i hudbu se pohybuje okolo stovky. Program a přehled přesného vstupného je k dispozici na webu Letňáku. Jako lákadlo si pořadatelé připravili koncert Suzanne Vega a jejího speciálního hosta spolu s filmem Zdrojový kód či přehlídku nejlepších filmů E. Kusturici a také koncerty současného undergroundu či alternativy.

Letní shakespearovské slavnosti jsou již tradičním programem letních večerů nejen v Praze, ale také v Brně, Ostravě i na Slovensku. Pořádají se v historickém centru města Prahy, což je prostě jedinečný kulturní zážitek spojující atmosféru několika historických období – místa, hry a spojení se současností v podání našich herců. Každý kulturně založený občan by měl minimálně jednou tyto slavnosti navštívit i přes vyšší cenu vstupenek! Historická hodnota je totiž, jak známo, nevyčíslitelná…

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT