Plán na léto? Autoškola!

18.07.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Máte v létě dostatek času a nevíte, jak ho efektivně využít? Jednou z možností je začít pracovat na získání řidičského průkazu.

Prázdniny jsou ideální dobou pro absolvování cvičných jízd i teoretických hodin, zvlášť pro žáky středních škol. Ti se většinou nesetkávají s velkou ochotou kantorů omlouvat zameškané hodiny strávené v autoškole, navíc neoplývají časovou flexibilitou, jak je tomu u vysokoškoláků.

Kde začít a jak vybírat

Pokud máte zájem autoškolu absolvovat během letních prázdnin, rozhodněte se včas. U většiny instruktorů je značný převis žáků a je nutné počítat s čekací dobou. Ale ani teď, v polovině července, není nic ztraceno, a pokud nestihnete kurz o prázdninách celý, tak alespoň jeho velkou část.

Kritéria výběru té pravé autoškoly mohou být různá, záleží na individuálních preferencích. Pro někoho je nejdůležitější cena, pro jiného sympatie k instruktorovi, pověst školy nebo místo jejího působení. Nejlepší je samozřejmě kombinace všech těchto faktorů. Pravděpodobně nejspolehlivější taktika je poptat se známých a kamarádů na jejich názor, zkušenosti, zhodnotit všechny klady i zápory a nezapomenout, že co může vyhovovat jednomu, nemusí být optimální volbou pro druhého. Určitě si nezapomeňte prověřit výukové metody – zda škola pořádá teoretické kurzy, existuje možnost využití trenažéru apod., mezi jednotlivými školami jsou v tomto ohledu velké rozdíly.

Ceny se pohybují v poměrně širokém rozmezí, a to mezi pěti a třinácti tisíci korunami za celý kurz, záleží na místě, cenách benzinu i kvalitě vybavení autoškoly. Některé autoškoly už se dokonce objevily na známých slevových portálech.

Instruktor ovlivní vaši budoucnost

Nikdo by se asi ve stresové situaci za volantem nechtěl setkat s cholerickým či nepříjemným instruktorem, který svým chováním ještě podpoří prvotní nejistotu. Osobnost a přístup učitele může mít zásadní vliv na celou řidičskou budoucnost člověka i na postoj k cestování autem a eventuelní strach z řízení. Mezi nejdůležitější vlastnosti správného instruktora patří klid, spolehlivost, schopnost empatie a přátelský přístup. Pokud by byl instruktor nevyhovující, neostýchejte se v dané autoškole zažádat o jiného.

Praha má utrum

Po květnové aféře s úplatky pražských zkušebních komisařů se teď situace v Praze zhoršila, zájemců o řidičské oprávnění je mnoho a nemá je kdo vyzkoušet. Navíc, kdo neprojde zkouškami napoprvé, na druhý pokus si počká zatraceně dlouho, přičteme-li k tomu ještě měsíční čekání na vystavení platného řidičského průkazu, může se čekání řízení značně protáhnout.

Někteří „nepražáci“ viděli dříve v absolvování autoškoly v Praze výhody, především v nabytí zkušeností s hustou pražskou dopravou a tramvajemi, s čímž se na venkově nelze setkat. Nyní by však tito lidé měli své záměry přehodnotit s ohledem na současnou situaci s nedostatkem komisařů.

Co z toho budu mít

Pokud zvažujete, zda se investice do řidičského průkazu vyplatí, odpověď je jednoznačná – ano! Nemusíte mít vlastní auto k tomu, abyste s řidičským průkazem získali mnohem větší nezávislost na svém okolí, nikdy nevíte, kdy se vám znalost řízení může hodit. V životopisu se bude řidičský průkaz také vyjímat a zájem o vás se zvýší a to i při hledání letních brigád. Pro domácí trénink využijte učebnice s aktuálními dopravními předpisy, které seženete v každém knihkupectví, a nezapomeňte na stránky www.etesty.mdcr.cz, kde naleznete spoustu alternativ zkušebních testů.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT