Prázdninové čtení k vodě (a k maturitě)

22.07.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Možná si řeknete, že v polovině prázdnin jsou myšlenky na maturitu poněkud předčasné, ne-li dokonce nesmyslné. Vždyť do příštích maturit zbývá necelý rok, tak proč si hloubáním nad touto nepříjemnou povinností kazit prázdniny? Není to však tak jednoznačné.

Po generace je to stejné - učitelé studenty masírují výhružkami a pobídkami k včasné přípravě již od prvního ročníku. Každý nad těmito řečmi mávne rukou s tím, že nabyté zkušenosti za ty roky stejně zapomene a poslední rok před maturitou bude času dost. Rozhodně není nutné si od začátku studia vypracovávat maturitní otázky a neužít si dostatečně studentská léta (učení na běžnou výuku je většinou samo o sobě dost vyčerpávající). Je ale dobré věnovat se drobnostem, které teď nebolí, a před maturitou oceníte ušetřený čas, který byste s nimi jinak ve spěchu museli trávit. Řeč je o povinné četbě.

Jak si správně vybrat

Nyní, v době nových státních maturit, je výběr literatury omezenější, než tomu bylo dříve. Zároveň je ale u zkoušky dospělosti literatuře a četbě přikládána větší váha než v minulosti. Každá škola si seznam povinné četby sestavuje sama podle pokynů ministerstva, čemuž je potřeba se při výběru knížek přizpůsobit. Sežeňte si aktuální seznam a pusťte se do toho. Vhodné je konzultovat svůj výběr s přáteli a spolužáky, tak se nejlépe dozvíte, co se dá číst a čemu je třeba se vyhnout, ačkoli podle učebnice se jedná o hodnotné umělecké dílo. Pomoci může také internet a četná zpracování obsahů děl - lze díky nim získat alespoň matné povědomí o obsahu knihy.

Zvláště čtení poezie, která není mezi mladými oblíbená, je třeba věnovat pozornost. Nepatří-li čtení mezi aktivity, jež preferujete, vybírejte chytře! Knížky s poezií jsou většinou malé a tenké, proto není nutné se jim vyhýbat, ušetří vám spoustu času.

A ještě malý tip pro četbu básniček – pokud se jedná o zvláště nepochopitelného autora, zjistěte si přesný obsah sbírky ze zpracovaného výtahu, budete tak veršům při čtení mnohem lépe rozumět již při prvním přečtení a rozpoznáte snáze „co tím chtěl básník říct“.

Kde knihy sehnat

Samozřejmostí je půjčování knížek ve veřejných knihovnách a od přátel. Před maturitou a při přípravě na ni je ale lepší mít knížky u sebe, abyste se do nich mohli podívat kdykoli podle potřeby. Přirozeně nemůžete mít u sebe všechny knihy, které váš seznam bude obsahovat, u některých to ani nebude nutné. Nejjednodušší je tedy projít knihovničky rodičů, pátrat u prarodičů, tetiček i známých, a případně je požádat o dlouhodobější zapůjčení, které vám knihovna neposkytne.

Při dnešních cenách knih si nelze koupit každou, která je v dané chvíli potřeba. Peníze ale můžete investovat například do klasických kousků, které byste chtěli mít ve své domácí knihovničce i v budoucnu, anebo do knih opravdu levných – za tímto účelem pravidelně sledujte akční nabídky, výprodeje a stránky s levnými knihami. Když budete úspěšní den, za sto korun zvládnete pořídit i tři díla.

Pro zaryté nečtenáře

Každý má jiné záliby a pro někoho může být čtení opravdu nepříjemným způsobem trávení volného času. I pro takové ale existuje řešení. Velké množství literárních děl, ať už jde o prózu či poezii, bylo zfilmováno. Sledování filmů je přístupnou formou poznávání literatury v daleko kratším čase, než jak by tomu bylo u hltání několika set stránek tištěné knihy (hodí se proto i pokud nestíháte a maturita vám šlape na paty). Obezřetnost ohledně rozdílů knižní předloha/scénář je, doufejme, samozřejmostí.

Druhou možností, i když z hlediska času o poznání náročnější, je poslech nahrávek. Archiv na webových stránkách Českého rozhlasu nabízí nespočet knížek převedených do audio podoby známými herci. Stačí si tak pouze stáhnout nahrávky do mp3 přehrávače, nasadit sluchátka a pustit se do další neodkladné činnosti – jízdy na kole, úklidu nebo nakupování. O prázdninách existuje spousta příležitostí ke čtení. V době letních výletů strávíte spoustu času v dopravních prostředcích i frontách, televizní program je navíc o prázdninách prachbídný. Ať už budete číst na pláži nebo městském koupališti, v letadle cestou na dovolenou nebo jen v tramvaji, která vás veze na brigádu, využijte každou minutu. Ve čtvrtém ročníku, kdy bude dost starostí s přijímacími zkouškami a výběrem vysoké školy, oceníte každou položku na seznamu povinností, která už bude odškrtnutá.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT