Nejlepší účet pro studenta

23.07.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Který účet je pro studenta nejlepší? Banky nabízejí studentům množství zvýhodněných finančních produktů. Významnou roli v jejich nabídce hrají běžné účty pro studenty. Jak ale vybrat ten nejlepší? Studentskefinance.cz nabízí přehledné srovnání.

Na internetu můžete najít mnoho srovnání studentských účtů, které vám pomohou porovnat konkrétní data – úroky, sazby, poplatky, případně rozsah služeb nebo další výhody a bonusy. Který účet je tedy ten nejlepší? Toto lze těžko určit, protože každý má jiné nároky. Jen pečlivých porovnáním konkrétních parametrů a služeb můžete nalézt právě ten, který je pro vás nejvhodnější.

Student nebo mladý, je v tom rozdíl?

Jednotlivé banky definují studenta různě. Některé nabízejí účty pouze pro vysokoškoláky, většina jich však poskytuje balíčky služeb i pro mladší studenty, obvykle potom s věkem studenta roste i rozsah nabízených navazujících služeb a produktů. Některé banky nabízejí „studentský účet“ i nestudentům, tedy všem mladým lidem. Obecně lze říci, že studentský účet je dostupný mladým lidem přibližně v rozmezí 15 až 30 let a to zpravidla jak Čechům studujícím v zahraničí, tak cizincům studujícím u nás (české vysoké školy často vyžadují pro platební styk se svými studenty účet vedený v českých korunách).

Jaké jsou poplatky u studentských účtů?

Z hlediska nákladovosti jsou studentské účty většinou velmi levné. Zpoplatněny jsou často určité "nadstandardy" - výběr hotovosti na přepážce, výpis z účtu poštou apod. Naopak služby realizované elektronicky banky preferují, a proto jsou většinou zdarma - např. příkazy k úhradě prostřednictvím e-bankingu či elektronické výpisy.

Některým operacím a službám se při vlastnění účtu nelze vyhnout, a proto by je měl zájemce o účet při jeho výběru vždy brát v potaz a pří srovnávání účtů se na ně zaměřit. Jedná se zejména o následující:

  • Měsíční poplatek za vedení účtu - pohybuje se v rozmezí 0 až 20 Kč.
  • Vydání a vedení platební karty - vydání je zpravidla zdarma (vydání druhé karty, např. v případě ztráty, však může být zpoplatněno i několika sty korun) vedení se pohybuje v rozmezí 0 až několik set Kč (ročně).
  • Výběr z bankomatu v síti dané banky - některé banky nabízejí neomezený počet výběrů zdarma, další pouze omezený počet, nad nějž jsou výběry zpoplatněny, jiné zpoplatňují veškeré výběry.
  • Výběr z bankomatu v jiné síti - zde je nabízen max. 1 měsíční výběr zdarma, většinou jsou však zpoplatněny všechny a to rozmezí přibližně od 20 do 40 Kč. Některé banky si navíc k poplatku účtují i procento z vybírané částky.
  • Výpis z účtu a jeho frekvence - nejčastěji je výpis z účtu měsíční, v některých případech čtvrtletní. Jeho cena se pohybuje mezi 0 a 20 Kč.
  • Elektronické bankovnictví - téměř ve všech případech je vedeno zdarma prostřednictvím telefonu i internetu.
Konkrétní data ohledně výčtu služeb výše si můžete porovnat v sekci Běžné účty pro studenty.

 

Přehled běžných účtů pro studenty

Banky v ČR nabízející studentské účty
Ge Money Bank Genius Student
Česká Spořitelna Osobní účet ČS Student
Československá obchodní banka ČSOB Studentské konto Plus
Komerční banka G2.2
Raiffeisenbank Studentský účet
UniCredit Bank Studentské Konto
Volksbank CZ Volksbank FREE konto
Waldviertler Sparkasse von 1842 S-CLUB konto

Nejen studentské účty jsou výhodné!

Česká spořitelna navíc ve své nabídce disponuje produktem Osobní účet ČS Absolvent, který navazuje na Osobní účet ČS Student a nabízí maximálně na dva roky i nestudentům - absolventům - výhodný běžný účet.

Mimo nabídku speciálních studentských účtů existuje i celá řada levných či nízkonákladových účtů, které jsou často téměř zdarma, i u jiných bank, např. mBank, Fio banka, Poštovní spořitelna. Posledně jmenovaná nabízí zvýhodněnou variantu produktu Era osobní účet pro mladé (i pro seniory či handicapované).

Na tuzemský bankovní trh také s účtem "bez poplatků" před pár dny nově vstoupila ZUNO Bank; více čtěte zde: ZUNO: Nová online banka v Česku. O dalších možnostech levných účtů pro studenty budeme na našem webu psát v příštím týdnu.

Autor článku

Lukáš Pololáník

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT