Levné i alternativní cestování nejen po ČR

26.07.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V minulém článku jsme měli možnost porovnat cestování vlakem či busem převážně po České Republice. Načali jsme alternativní cestování v podobě spolujízdy. Dnes se seznámíme více s možnostmi alternativního cestování a také s nabídkou netradičních linek, které nás dopraví do zahraničí. A jak cestují krokodýli?

Blíž ke spolujízdě

Z minulého článku Levné i alternativní cestování pro studenty po ČR jste měli možnost dozvědět se, že něco takového existuje a má to i své webové stránky. Přibližme se ale k dalším detailům. Stopem neboli spolujízdou můžete objet celý svět, návody, jak na to, jsou k dispozici na známých sociálních sítích, diskuzních fórech obecných nebo specializovaných na alternativní cestování, dále cestovatelé pořádají přednášky a setkání zájemců a v neposlední řadě určitě stojí za to přečíst aspoň jeden cestopis o oblíbené destinaci.

Seznam stopovacích míst v zahraničí se dozvíte například z webu HITCHWIKI a z jejích map. Z českých stránek je možné využít i tento web STUDENTTAXI, kde zadáváte nabídku či poptávku stopu. Studentský portál Sokrates nabízí na svých stránkách také volbu autostopu do zahraničí.

Obecně platí, že stopovat se nesmí na dálnici, kam v podstatě nesmí člověk ani vstoupit. Policisté mohou stopaře nehorázně pokutovat!

Spolujízdě jsme se věnovali i v článku Spolujízda usnadňuje studentům život.

Zásady pro úspěšné stopování?

Několik bodů se vyplatí dodržovat:

  1. Vhodné místo pro zastavení – přehledné, prostorné, rovinka.
  2. Stopovací cedule – třeba karton s nápisem města podle SPZky, nebo zkratka města, státu, případně mezinárodní značka státu.
  3. Řidič by měl mít možnost si stopaře prohlédnout.
  4. Automapa.
  5. Slušná vizáž a nebo aspoň slušné milé jednání.
  6. Nižší počet stopujících, ideálně 2 osoby.
  7. Nezdá-li se stopaři řidič či vůz, neměl by nastoupit, případně slušně vysvětlit situaci vhodným, jasným argumentem, který by si měl dopředu připravit (například, že jede jinam, když neumí říci jinak NE).

Snažte se vyvarovat stopování na nepřehledných místech, jako jsou zatáčky, je-li to jen trochu možné. Dále stopujte na co nejfrekventovanějších silnicích, pokud to jde, ale buďte na sebe zvýšeně opatrní, jestliže stopujete na velmi frekventovaných silnicích. Je dobré také nabídnout nějakou satisfakci za svezení!

Zákaz stopování platí:

  1. na dálnici a silnici pro motorová vozidla
  2. není dobré stopovat na víceproudých silnicích a křižovatkách
  3. pokud možno nestopujte ve tmě a na neosvětlených úsecích
  4. nedoporučuje se stopování samotným ženám

Je libo raději menší dobrodružství? Busem nebo letadlem…

Do zahraničí se dá docela dobře a levně cestovat autobusem i s méně známými dopravci. Z autobusových dopravců je možnost vybrat si například Orange Lines, které cestující dopraví do Maďarska, Tourbus, který doveze do Rakouska, Itálie nebo Chorvatska.

Výhodné bývají také nízkoprahové letenky, ale nevýhodou u nich bývá termín objednávání. Musí se objednávat někdy i rok dopředu! To například u hodně výhodných zájezdů, kdy zájemce ví, že tou dobou bude mít s největší pravděpodobností prázdniny či dovolenou. Navíc se také stávalo, že u velmi levných letenek nebyly zahrnuté důležité poplatky, což se cestující mohl dozvědět pozdě a to není dobré… Proto je třeba všecky náležitosti pečlivě kontrolovat a ujistit se, co všecko cena zahrnuje. A to nejen u letenek!

Půjčovna dopravních prostředků

Půjčovny nabízejí autobusy, cyklobusy, skibusy, auta. Nebo lodě! Cena za bus se může pohybovat okolo 30 Kč/1 km, auto okolo 1000 Kč/1 den, nejnižší půjčovné může být kolem 400 Kč/1 den. U pěkného modernějšího obytného vozu se cena vypůjčení na den pohybuje okolo 2500 Kč v sezoně. Jestliže chcete zažít netradiční zážitek za netradiční cenu, pronajměte si lodičku… Za takovýto požitek pro 6 osob a jednoho kapitána zaplatíte 1200 EUR v sezoně + další poplatky! Nebo leťte se 4 lidmi za cenu okolo 5000 Kč za hodinu.

A přeci jen cestovat lodí?

Alternativně cestovat po ČR se dá také parníkem, lodí nebo přívozy. Úseky vhodné pro lodní přepravu jsou například po Labi – Děčín, Ústí n. Labem, Mělník, pak po Vltavě od Mělníka ku Praze, po Slapské přehradě nebo po Orlíku. Na Vysočině po Dalešické přehradě, v Poděbradech opět po Labi a v Brně po Brněnské přehradě.

Plavba po Praze může vyjít i na 300 Kč, ale také levněji, něco kolem 100 Kč. Draho také vychází vyjížďka lodí po Českém Krumlově. Levnější plavba vychází v Brně nebo v Chebu. Z Prahy do Slap se dostanete circa za 200 Kč. Podobně tak při plavbě po jihomoravských Nových Mlýnech.

Cestujte na kole!

Nejen, že si utužíte zdravé tělo i ducha, ušetříte peníze, ale budete cestovat ekologicky! V případě únavy máte k dispozici vlak, kterým přepravíte kolo a naberete síly na další cyklocestu… Cena za kolo – spoluzavazadlo je 25 Kč na jeden vlak, nikoliv na jednu trasu, to znamená, že při přestupu musíte znovu zaplatit.

A jak cestují krokodýli?

Ti surfují na mořských vlnách… Přestože jsou špatnými plavci, našli alternativu – surfování. Dokážou se díky tomuto způsobu dopravy přemístit až stovky kilometrů. Vděčí za to svému silnému ocasu, kterým se mohou pohybovat okolo 30 km/h! Počkají si vhodný proud, příliv nebo odliv a už cestují…

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT