Patero spolubydlení aneb na co si dát pozor

04.08.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Patero spolubydlení aneb rady a tipy jak při hledání spolubydlení postupovat, čeho si všímat a na co si dávat pozor. Těchto pět doporučení poskládala studentská organizace Student-reality na základě zkušeností studentů, kteří si už spolubydlením prošli. Čtěte dále v prvním díle seriálu o spolubydlení.

Nejdůležitější při pronájmu či spolubydlení je jistota

Především jistota toho, že nepřijdete o svoje peníze (ať už o kauci či zaplacený pronájem), že Vás nikdo z bytu bezdůvodně z ničeho nic nevyhodí nebo jistota toho, že váš nový spolubydlící bude svoji část nájemného platit řádně a včas. Tyto a další podobné jistoty budete mít pouze v případě, že budete mít s pronajímatelem nemovitosti podepsanou smlouvu, která bude mít všechny potřebné náležitosti dle platných zákonů. Právnímu jazyku bohužel rozumí málokdo, proto z vlastní zkušenosti doporučujeme nechat si před podpisem tuto smlouvu zkontrolovat někým povolaným, popřípadě si nechat od odborníka vyhotovit smlouvu novou.

Dobře si zkontrolujte, s kým do pronájmu jdete

Nejde jenom o to zjistit, zda jsou vaši potenciální spolubydlící kuřáci či nekuřáci, zda mají psa či kočku (na které vy jste alergičtí). Především si proklepněte jejich spolehlivost, čistotnost a jejich společenský styl života. Určitě nebude dělat dobrotu, když bude na pronájmu spolu bydlet člověk s bohatým společenským životem, který se vrací pravidelně v pozdních hodinách se člověkem, který je pravým opakem a preferuje kvalitní přípravu do školy. Jak si ale proklepnout někoho, koho neznáte nebo znáte jen krátce? V dnešní době sociálních sítí je to velmi jednoduché. Prohlédněte si jejich profily, fotoalba atd. Člověk může jediným komentářem, či jediným albem na sebe prozradit tolik, kolik by někdy ani nechtěl.

Zaměřte se také na pronajímatele

Důležitý je také samozřejmě majitel, který vám byt či dům pronajímá. Při osobní prohlídce se soustřeďte nejen na byt, ale i na osobnost pronajímatele. Pokud nejdete do domu či bytu, ve kterém bydlí, či se tam pravidelně vyskytuje, tak je celkem jedno, jestli je to člověk čistotný, nebo v kolik se vrací domů. Zkuste spíš vypozorovat, zda není podvodník a podobně. U některých lidí se to dá vypozorovat z jejich verbálního či neverbálního chování velmi jednoduše. Člověk, který lže, si například může zakrývat ústa rukou, odvracet pohled jinam, najednou mluvit zbytečně nahlas a podobně.

Vyplatí se poznat okolí

Pokud si hledáte spolubydlení či pronájem v pro vás novém městě, ve městě, které moc dobře neznáte, tak se velmi dobře porozhlédněte také kolem bytu či domu, o který máte potenciální zájem. Určitě byste se neradi nastěhovali do blízkosti nějaké problémové čtvrti, ve které je zvýšená kriminalita. Stejně tak si zkuste všimnout, z jaké sociální vrstvy jsou lidé z okolí.

Nepodceňujte dopravní dostupnost

Není také na škodu si „nové“ město trochu procestovat a zjistit, jak rychle se dostanete do centra či do školy. Najdete si na internetu například krásný byt za dobrou cenu, ale s horší dopravní dostupností. Na začátku si řeknete, že těch 15 minut chůze na zastávku MHD si časem zvyknete. Opak však bývá pravdou. Ve slunečných letních dnech to může být pěkná procházka, za sychravého podzimního či zimního počasí vám těch patnáct minut ale už tak vyhovovat nebude. „Nové“ město však nemusíte procestovávat křížem krážem fyzicky. Celkem dobrý přehled o kilometrových vzdálenostech vám poskytnou například plánovače tras na internetu. Kvalitní přehled o časových vzdálenostech (pokud budete cestovat MHD) vám dají jízdní řády, které najdete na stránkách dopravního podniku každého města.

V tomto díle jsme si představili pět základních bodů, které by měl každý student při hledání spolubydlení dodržovat, aby se vyhnul zbytečným nepříjemnostem. V příštím díle našeho seriálu se můžete těšit na rady a tipy jak a kde spolubydlení hledat.


Student realityČlánek byl převzat ze serveru Studentreality.cz, což je studentský realitní portál, který zprostředkovává bydlení studentům v České a Slovenské republice..

Autor článku

Jakub Žalman  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT