Někdo září, někdo v září

09.08.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Ne vždy se povede všechno na první pokus, tím spíše to platí pro zkoušky na vysoké škole. Zvlášť pokud se studenti řídí známou poučkou, že „zkouška je od slova zkusit“, není divu, že některým na září zbylo více zkoušek, než je možné stihnout.

Každý, kdo nestihl v minulých semestrech splnit předepsané studijní povinnosti, už pomalu začíná bystřit své smysly. Prázdniny se přehouply přes polovinu a se srpnem se pravděpodobně přiblížila i realizace plánů na prázdninové opakování.

Věčné odkládání

Každý to jistě zná. Jakmile se objeví nepříjemná povinnost, máme tendenci její plnění odsouvat dál a dál, jako bychom tajně doufali, že sama od sebe zmizí a vše bude vyřešeno. Opak je pravdou, pokud jde o učení, platí to dvojnásob.

Termíny zkoušek jsou v září většinou omezené, proto je nutné připravit se na ně tak, aby šlo jejich skládání, pokud možno, jako po másle.

Maximální využití času

Venku poslední týdny prší, k vodě to nikoho netáhne, takže se zdá, že na učení jsou momentálně ideální podmínky. Hlavní je nedělat z učení o prázdninách tragédii a využít tuto možnost co nejvíce ve svůj prospěch. Pokud se musí učit i všichni přátelé z party, člověka alespoň nesžírá pocit, že ostatní si užívají volna a on jako jediný ne. Pozitivní je, že v době volna nemusí být učební plán tak striktní jako při zkouškovém období a při svědomitosti zbude dostatek času i na zábavu.

Lepší, než kazit si prázdniny, je pokusit se všechny povinnosti splnit co nejdříve. Srpen je teprve na začátku, a proto zbývá ještě dostatek času na to sehnat si doučování, pokud je potřeba. Zvlášť v předmětech, kde je třeba počítat složité příklady a úlohy, je důležité mít vedle sebe někoho, kdo bude dozírat a radit nám v našem počínání a prozradí nám některé fígle – ať už je to úspěšnější spolužák, nebo učitel najatý prostřednictvím inzerátu.

Často je opakování zkoušek zbytečné

Je na místě zamyslet se, z jakého důvodu k neúspěchu došlo, a eliminovat rušivé momenty. Pokuste si uvědomit si, zda jste pro zkoušku udělali vše, co bylo ve vašich silách, anebo vás ovládla lenost.

Ne každému se poštěstí, aby dostal plnou podporu rodiny, ať už mluvíme o morální nebo o finanční stránce. Pokud se ale nejedná o krajní situaci, studium by mělo být prioritou a nemělo by ustupovat snahám o výdělek nebo zábavě. Opačný extrém však také nedoporučujeme – nejen, že člověk neužije studentského života, mysl se navíc bez odpočinku rychle otupí a učení ve výsledku není efektivní.

Nejlepším řešením je předcházet situaci, kdy se zkoušky nakupí na září a nad prázdninami visí jako jeden velký strašák. Oblíbenou pózou všech studentů je tvrzení typu „vůbec jsem se neučil, do knihy jsem se ani nepodíval, celé zkouškové jsem strávil v hospodě…“. Není radno nechat se obalamutit těmito a podobnými řečmi spolužáků a přípravu na zkoušky podcenit.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT