Bydlení na kolejích: Práva a povinnosti

11.08.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Bydlení na kolejích spojené se studentským životem a „chodbovicemi“ se přes všechny možné pochyby řídí právním řádem České republiky, kdy ubytovanému studentovi vznikají jednotlivá práva a povinnosti a právě o tom, bude dnešní článek.

Smlouva o ubytování

Většina smluv, které studenti uzavírají, při nástupu na koleje s ubytovacími zařízeními jsou Smlouvami o ubytování (dále jen „smlouva“) dle § 754 a násl. Občanského zákoníku, kdy narozdíl od nájemní smlouvy je právní vztah mnohem volnější. Uzavřením této smlouvy vznikne studentovi právo, aby mu ubytovatel poskytnul přechodné ubytování (tj. na dobu určitou), studentovi vzniká přirozeně povinnost hradit ubytovateli stanovenou cenu za ubytování.

Právo užívat prostory

Studentovi vzniká právo užívat prostory, které mu byly dle smlouvy vyhrazeny, takže nejen samotný pokoj, ale také společné prostory, jakožto kuchyňka na chodbě, sprchy, výtah apod. a s tím spojené právo využívání služeb těchto společných prostor. Student není povinen převzít prostory, především pokoj v situaci, kdy ubytovatel nepředal studentovi prostory řádně způsobilé k užívání.

Důležitou povinností ubytovatele je také zajistit studentovi nerušený výkon práv spojených s ubytováním, tudíž pokud vás obtěžuje hlučný spolubydlící, poškozené stoupačky ve zdi aj., máte právo na nápravu věci, avšak doporučuji si opatřit dostatečné důkazy o stavu věci, např. nahrání chování spolubydlícího, či poškozených prostor.

Odstoupení od smlouvy

Student nemá naopak právo provádět bez souhlasu ubytovatele provádět žádné podstatné změny, tudíž doporučuji nedávat záminku ubytovateli k odstoupení od smlouvy, ale vždy se s ním na malování a úpravách  dohodnout, naopak student má právo odstoupit od smlouvy před uplynutím dohodnuté doby ve smlouvě z jakéhokoliv důvodu, avšak musí si být vědom, že ubytovatel po něm může požadovat finanční kompenzaci. Ta však nesmí být neúměrně vysoká, jinak by byla v rozporu s dobrými mravy neplatná. Obvykle je její způsob vyčíslení stanoven ve smlouvě.

Na rozdíl od nájmu je i samotné odstoupení od smlouvy v případě smlouvy o ubytování ze strany ubytovatele jednodušší v tom ohledu, že stačí pouze jednou učinit výzvu či výstrahu, jejíž forma není v zákoně přímo stanovena, tedy může být písemná nebo ústní anebo jak vyplývá ze smlouvy, že ubytovaný student hrubě porušuje dobré mravy (může být chápáno jako soustavné obtěžování spolubydlícího, nebo demolování zařízení, i samotné pořádání“ chodbovic“ může být záminkou pro ubytovatele pro odstoupení od smlouvy) a také povinnosti vyplývající ze smlouvy odstoupit od smlouvy. Po tomto právním aktu je student povinen vyklidit daný pokoj.

Náhrada škody studentovi

Odpovědností ubytovatele, která je mu stanovena zákonem, avšak jejíž vymahatelnost je velmi složitá je odpovědnost ubytovatele za škodu způsobenou na vnesených věcech nebo odložených věcech dle § 433 a násl. Občanského zákoníku, kdy například v případě požáru způsobenou nedbalostí ubytovatele je ubytovatel povinen studentovi uhradit způsobenou škodu.

Autor článku moc dobře chápe, že hlavní prioritou studenta je bydlet, ale na druhou stranu není ke škodě znát svá práva s bydlením na kolejích spojená.

Autor článku

Zbyněk Drobiš

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT