Jak se žije studentovi v Edinburgu - cesta, příprava, země

19.08.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Díky výměnnému pobytu jménem Erasmus můžete studovat například v Edinburgu, kterému dnes věnujeme pozornost v článku. Dozvíte se, jak se žije studentovi v Edinburgu ve Velké Británii i něco o tomto městě. Na takový pobyt se ale nedostanete jen tak bez námahy!

Pro dobrodružství musíte obětovat čas studiím jazyka, které následně otestují a posoudí vyvolení výběrového řízení… Také kladou důraz na studijní výsledky, takže lenochům je předem cesta skoro uzavřena!

Z Prahy do Edinburgu

Zvolit můžete například autobus, který je takovým tradičním dopravním prostředkem. Cesta může vycházet tak zhruba na dva dny. Další doporučení studentů je letadlo, které díky snižujícím se cenám začíná být snad už konečně dostupnější alternativou, s časovou výhodou nesrovnatelnou s autobusem! Sledujte společnosti s nabídkou low-cost, ale kontrolujte vždy všecky poplatky! Na první pohled se zdá, že letenka vyjde okolo 1500 Kč… Pro jistotu je lepší toto kontrolovat i u autobusů… Zvolit můžete i nějakou alternativní dopravu, o které se dočtete v minulých článcích věnovaných cestování.

Jak a co si předem připravit?

Připravte se na formality, vyplňování formulářů, lejster a povinnou byrokracii. Raději se zkuste připojistit na rok buď u své pojišťovny nebo hledejte tu, která poskytne výhodné a kvalitní pojištění v cizině. Nesmíte zapomenout na všechny povinné a důležité doklady – pas, občanský průkaz, kartička pojišťovny, platební karty – ideálně embosované, českou SIM kartu, školní lejstra, mapu, slovník, vaše osobní důležité movitosti, cenné, které chcete mít při sobě, zbytek si můžete nechat schovat u rodiny, nemáte-li jistotu. Připravte si základní lékárničku a vaše nejdůležitější léčiva, desinfekci, náplasti, mast a tak dále. Vybavte se řádně prakticky (nůžky, izolepa, ešus, karimatka, spacák atp.), nikdy nevíte, kdy se co může hodit…

Skotsko

Dávejte si pozor na jazyk! Skoti nesnáší záměnu za Angličany. Mají svou Skotštinu – angličtinu se zvláštním přízvukem. Glasgowský dialekt složitostí vede! Stejně tak si dávejte pozor na jejich skotské libry, v Čechách byste je nemuseli rozměnit zpět… Ani mladí Skoti nejsou příliš přátelští a vstřícní vůči cizincům, nicméně příležitosti k seznámení existují. Například sportovní události! Kousavější než Skoti jsou ale mušky – midges! Nejsou skoro vidět, ale jsou jich mraky. A nic moc na ně nepůsobí, možná trochu místní repetenty. Nebo útěk. Skotsko je velmi větrné, rozmary počasí jsou zde na hodinovém ne-li minutovém pořádku. Ale neprší! Oproti Anglii zde tolik neprší… Což ale zas neplatí pro západní pobřeží, která jsou díky Golfskému proudu teplejší, ale také vlhčí, deštivější a vřesoviště bývají podmáčená. Také stmívání a rozednívání tam mají jiné než my, noci jsou krátké… Nepříznivost počasí bývá však vykoupena romantikou prostředí Edinburgu. Hrad na kopci versus křižovatka jdou ruku v ruce spolu. Divoká příroda a zeleň spojují se s civilizací. Ideální kombinace! Skoti milují jejich typické jídlo haggis, což je silně kořeněný prejt z ovčích vnitřností. Prý lahůdka!

Kultura Edinburgu

Edinburg je hlavní město Skotska, středně velké, slušné, na vyšší úrovni. V centru se tyčí dominanta – Hrad na skále, kde je vysoké vstupné, ale návštěva této dominanty stojí za to! Edinburg má letitou historii s mnoha středověkými chloubami. Velký městský kopec dělí Staré a Nové město. Nové město bylo budováno hlavně v renesanci.

V městě máte k dispozici kina a divadla, nicméně bývají drahá. Navštívit můžete také tamní ZOO či botanickou zahradu. Vyplatí se návštěva muzeí, jelikož mnoho z nich je zdarma a můžete v klidu fotit. Dokonce i Národní muzeum nebo tamní národní galerii mají zadarmo! Shlédnout můžete obrazy velikánů všech uměleckých dob. Ke kochání se nabízí také Union Canal – vodní cesta spojující metropoli s Falkirkem a Glasgow. Tato stavba vede po mnoha akvaduktech a náspech a lemuje ji cesta pro pěší a cyklisty, takže tip na výlet zaručen! Na severu města můžete navštívit edinburgský přístav, dělící historickou část města od moderní a luxusní administrativní čtvrti. Naopak na jižní straně města začíná pohoří Pentlands Hills, kde jsou umělé sjezdovky a tím pádem další možnost výletování. Toto město přeje také pouličním umělcům, kteří představují různé folklóry své země.

Další nápady na výlet?

  1. Skotské ostrovy a hory – Arran, Shetlandy, Ben Nevis, Skye…
  2. Lesní parky, údolí, hrady – Loch Fyne, Stirling, Dufftown, Glenmore…
  3. Vesničky, městečka, příroda – Glasgow, Loch Ness, St. Andrew, Elgin – Fraserburgh…

Ještě více inspirací na výlety a trávení volného času můžete nalézt na internetových stránkách www.undiscoveredscotland.co.uk .

Tímto naše seznámení s Edinburgem nekončí, v příštím článku se dozvíte praktické informace o tom, jaké jsou místní hospody a další možnosti zábavy, jak se dá cestovat po městě i mimo něj, můžete si zkusit vypočítat náklady na žití studenta a další užitečné informace!

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT