Jak se žije studentovi v Edinburgu - náklady, cestování, práce

25.08.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Před nedávnem jsme se v článku seznámili se Skotskem a s jeho hlavním městem jménem Edinburg. Dozvěděli jsme se něco o Skotech, počasí, Edinburgu a možnostech výletování. Nyní nastal čas na představení odhadované výše nákladů na žití v této zemi, jak se tu nakupuje, cestuje, pracuje…

Pokračování článku Jak se žije studentovi v Edinburgu - cesta, příprava, země.

Začněme náklady: Školné, živobytí apod.

Školné se v UK může pohybovat okolo ?2000 dle studovaného oboru. Náklady na žití v UK můžete vypočítat díky kalkulačce na webových stránkách http://www.studentcalculator.org.uk/. Dle výzkumů některých bank se pohybují průměrná spotřeba studenta okolo ?180 / týden a to bez ubytování! Budete-li studovat rok, připravte se na výdaje okolo 6000 liber. Škola zpravidla získává grant na projekt Erasmus, který zajistí určitý příjem, často ale není v jeho silách pokrýt celé studentovy náklady.

Také proto si veďte osobní účetní deník a poznamenávejte si všechny výdaje a příjmy například v Excelu nebo podobném programu. Určitě se raději zajímejte o možnost zaměstnání či brigády předem!

Nákupy, cestování, práce

V Edinburgu můžete výhodněji nakupovat klasicky v Tesku a nebo v Lidlu. V UK mají také obchod ADSA. Pokud si student bude vařit sám, ceny jídla a potravin jej vyjdou téměř nastejno jako v ČR. Restaurace, včetně studentských, vychází docela draho! A to také pivo, které vychází průměrně na 3 libry. Podobně tak i káva. Levně vychází pečivo, oblečení, květiny. Alkohol si dospělí musí pořídit včas, po desáté večer jej již neseženou.

Cestování po Edinburgu vychází docela draho a z okraje města do centra to trvá zhruba půl hodiny. Výhodnější cestování můžete mít, jakmile si pořídíte jejich „bus pass“. Ještě donedávna stál lístek na jednu cestu 1?. Cestuje se tradičními doubledeckery a také v noci se zde můžete pohodlně dostat skoro až do postele. Noční spoje jezdí podobně jako v Praze či jiném velkém městě v ČR. Nezapomeňte nikdy zamávat! S přilehlými vesnicemi se můžete spojit městskou dopravou, podobně jako v ČR. Cestovat mimo Edinburg se dá opět autobusy – jsou k dispozici dražší a levnější spoje, jen je třeba se ptát a hledat, a nebo lze využít vlak, který opět patří mezi dražší spojení. Někteří dopravci nabízí zvýhodněné studentské karty se slevami, proto pátrejte! Také zde platí zpáteční slevy! Pokud nechcete utrácet ani za zvýhodněné kupony, pořiďte si kolo. Poté buďte opatrní, i zamčené kolo můžou vandalové totálně zničit. A že se to i dělo! Kolo můžete pořídit na nějakém bleším trhu, které se v Edinburgu konají. Zde také můžete zařídit zbytek domácnosti a nakoupit si levně různé nezbytné věci.

Na výlet ve více lidech využijte možnosti vypůjčení auta, kolikrát se to velice vyplatí. Pozor ale, nezapomeňte si zjistit všechny podmínky - kolik stojí pojištění, jaká je spoluúčast, kolik je příplatek, když není řidiči 25, kolik je příplatek za řidiče navíc, atd.

Autostop je ve Skotsku běžnou záležitostí! Stopaře místí lidé berou i za tmy, špatného počasí nebo za chůze.

Najděte si rychle práci, abyste zlepšili svou životní studentskou úroveň. Sehnat ji můžete na místním Job centru – pracovním úřadě, kde seženete práci všeho druhu! Zkuste se zaregistrovat také v pracovní agentuře, kterou si pro jistotu ověřte ještě před cestou do Edinburgu, pro případ, že se nedostanete k internetu. A právě pro hledání si pořiďte anglickou SIM kartu, využijete ji nejen pro práci. Když budete mít štěstí či studujete vhodný obor, získáte brigádu či práci přímo v něm. Mezi často nabízené pozice posledních let patří manuální práce na statcích, práce s duševně chorými, v restauraci, baru, cukrárně, případně pokladní. S prací na hlavní pracovní poměr je to už složitější. Spousta formulářů a papírování, spousta času, ale trpělivost se může vyplatit.

„Night Life“

Zajímavá část… „Clubbing“… Denně se v noci a brzy ráno lidé bujaře baví na ulicích a v klubech popíjejíce alkohol. Nezáleží na tom, zda je víkend či všední den. O víkendech přidají k veselí převleky, kostýmy a netradiční oblečení. Poté se mohou nechat odvést cyklistickým taxíkem domů.

Zavíračka bývá v jednu nebo ve tři ráno, záleží na typu zařízení. Hospoda či bar zavře kolem jedné, klub kolem třetí. V klubu se ale většinou platí vstupné! Poté končí alkoholová zábava a venku se pít nesmí.

Pro ušetření za pivo či za jiné drinky se vyplatí vytipovat a využít „happy hours“ a další akce určitého podniku. Také mívají restaurační zařízení „své dny“, kdy nabízejí výhodnější cenu alkoholických nápojů, bývá to například středa.

Striktně se zde dodržuje věková hranice a komu nebylo 18 let, nedostane se ani do klubu ani do hospody. Sekuriťáci u vchodu kontrolují ID jako o závod.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT